Què és la pòlissa d'assegurança

Descobreix en què consisteix aquest concepte i les seves característiques més importants.
Cada vegada hi ha més persones que estan familiaritzades amb el món de les assegurances. Es fan servir habitualment en nombrosos àmbits i, de fet, algunes són obligatòries per llei (com, per exemple, l'assegurança de cotxe). Tanmateix, quan s'hi aprofundeix, poden sorgir dubtes pel que fa a alguns conceptes. Un d'ells és la denominada pòlissa d'assegurança. Saps realment en què consisteix i com funciona? En aquest article t'expliquem amb detall totes les claus que has de saber.
Bàner superior Assegurances BBVA Bàner superior Assegurances BBVA
Descobreix les Assegurances BBVA
El que més valores mereix la millor protecció.

En què consisteix la pòlissa d'assegurança?

La pòlissa d'assegurança pot definir-se com el contracte d'assegurança entre un assegurat i una companyia d'assegurances mitjançant el qual s'estableixen els termes i les condicions de l'acord signat per ambdues parts. D'aquesta manera, s'hi estableixen els termes en els quals la companyia asseguradora es compromet a rescabalar un dany i/o pagar la indemnització corresponent quan es comprova una eventualitat garantida en el contracte (per exemple, el robatori d'un vehicle, el trencament d'un vidre de casa, una invalidesa, etc.).

També pot denominar-se contracte d'assegurança, ja que funciona de la mateixa forma que altres documents de caràcter contractual. És el document que certifica la validesa del contracte d'assegurança i en què s'especifiquen els beneficis a què té dret l'assegurat quan abona una prima per la cobertura d'una assegurança.

A més, la pòlissa estableix la cobertura de l'assegurança o, cosa que és el mateix, les eventualitats que aquesta cobreix. Hi ha diferents tipus d'assegurances, adaptades a cada àmbit i al que l'assegurat vol contractar, però el pagament de la prima sempre actuarà en qualsevol circumstància com a justificant legal de l'existència de l'assegurança i determinarà el seu funcionament i les seves condicions.

Els elements principals de la pòlissa

A més de les dades personals del contractant i de la companyia asseguradora, que mai no poden faltar en aquest document, també hi ha una sèrie de conceptes fonamentals que sempre apareixen en la pòlissa d'assegurança.

  • Interès assegurable: consisteix en la relació entre el bé que s'assegura i un valor econòmic. Es pot tractar d'una cosa material o immaterial, ja que l'única condició és que aquest bé es pugui taxar en diners i que abans s'hagi signat la pòlissa.
  • Risc assegurable: és el risc en si que cobreix la pòlissa quan es compleixen certs requisits fonamentals que ho fan possible: ha de ser quelcom específic, que pugui ocórrer i que es pugui quantificar de forma econòmica. A més, ha de ser lícit i fortuït, és a dir, quelcom emparat per la llei i que succeeixi de forma inesperada, sense que hi hagi premeditació.
  • Prima: és la quantitat que s'abona a la companyia asseguradora en funció del que estableix la pòlissa per tenir dret a la cobertura que s'hi indica.
  • Obligació: per part seva, l'asseguradora està obligada a rescabalar o indemnitzar a l'assegurat, si s'escau, alguna de les eventualitats establertes en la pòlissa en els termes acordats.

Quins tipus d'assegurances existeixen?


Els àmbits en què es pot contractar una assegurança són pràcticament innombrables. Un vehicle, un habitatge o una situació específica referida a un bé material o no material. Tal com es pot veure, n'hi ha de moltes menes. D'una banda, es troben les anomenades assegurances d'interessos, destinades a la protecció de béns. Es contracten amb l'objectiu d'indemnitzar el dany que ha patit el bé en qüestió en una eventualitat determinada, com pot ser un robatori o un incendi. Avui dia, aquest tipus d'assegurances s'apliquen a nombrosos supòsits. Pots, per exemple, assegurar casa teva per si s'hi produeix un incendi o, fins i tot, el teu telèfon mòbil per si ets víctima d'un robatori.

A més, també es pot parlar de les assegurances de persones, és a dir, les que estan dissenyades per protegir i, d'alguna manera, garantir la integritat i la vida d'aquell que les contracta. Aquesta modalitat inclou assegurances mèdiques o de salut, d'accidents, de vida, etc. No se centren, per tant, en un bé com a tal, sinó en el benestar d'una persona.

Finalment, hi ha altres categories pensades per a fets específics, com ara una assegurança de viatge.

Bàner central Assegurances BBVA Bàner central Assegurances BBVA
Coneix les nostres assegurances
I tria la que s'adapti més bé a les teves necessitats.
Així mateix, cal no oblidar que algunes pòlisses d'assegurança són obligatòries en determinades circumstàncies. Un dels millors exemples són les assegurances de vehicles, ja que és il·legal conduir sense tenir contractada l'assegurança obligatòria o de responsabilitat civil obligatòria (RCO). Tampoc no hem d'oblidar altres tipus d'assegurances, com les destinades a assegurar els gossos de races perilloses o les adreçades a activitats esportives d'alt risc.

L'assegurança que cerques la tens a BBVA

Sigui quina sigui la finalitat, BBVA pot ajudar-te a trobar l'assegurança que cerques, ja que les opcions que posa a la teva disposició s'adrecen a tota mena d'eventualitats. Pots assegurar el teu cotxe o la teva moto i beneficiar-te de diferents modalitats, el teu habitatge, accedir a assegurances mèdiques i de vida, o optar per les anomenades miniassegurances (assegurances de viatges, accidents, assistència legal o repatriació).

Descobreix tota l'oferta que BBVA ha preparat per a tu. Pots consultar les condicions de cadascuna de les assegurances i fins i tot simular la teva assegurança sense moure't de casa. A més, també pots gaudir dels avantatges que t'ofereix BBVA Pla EstarSeguro que et permet fraccionar el pagament de les teves assegurances BBVA des de la primera assegurança, pagar-la mes a mes i estalviar fins a un 15%.

La teva tranquil·litat és el primer. Així, doncs, deixa que la teva assegurança de BBVA se n'encarregui i gaudeix de la vida sabent que el més important està sota control.

CTA Assegurances BBVA CTA Assegurances BBVA
Assegurances - També podria interessar-te Assegurances - També podria interessar-te

També et podria interessar

  • T'expliquem les característiques d'una assegurança de renda vitalícia i quins són els seus avantatges.
  • Donada l'obligació de reparar danys que has causat a uns altres, una assegurança de responsabilitat civil pot ser necessària.
  • T'expliquem el seu funcionament, les seves claus i com pots identificar quina s'ajusta a les teves necessitats.
Assegurances - Eines Assegurances - Eines

Eines d'assegurances

  • Fes el teu propi exemple amb les teves actuals assegurances i descobreix quant podràs estalviar si decideixes incloure-les en el Pla EstarSeguro BBVA.