Tributació i avantatges fiscals dels plans de pensions

Informa't sobre la fiscalitat dels plans de pensions
Entre les característiques principals dels plans de pensions, que els converteixen en un dels vehicles més apropiats per estalviar per a la jubilació, hi ha la seva particular fiscalitat. Les quantitats aportades al pla de pensions es poden desgravar, cosa que redueix la base imposable de l'IRPF del contribuent i propicia, per tant, un estalvi fiscal que dependrà del tipus marginal resultant.
Bàner Superior Calcula Jubilació Bàner Superior Calcula Jubilació
Estalvia per a la teva jubilació
Calcula la seva millora amb les aportacions a un pla de pensions

Aquesta desgravació té un límit, que serà la menor de les quantitats següents: 8.000 euros anuals o el 30% dels rendiments nets de treball i activitats econòmiques. A més, els contribuents el cònjuge del qual no tingui rendiments nets de treball i/o les activitats econòmiques del qual siguin inferiors a 8.000 euros anuals, poden aportar al pla del primer un màxim de 2.500 euros anuals.

Del mateixa manera, la llei preveu que, per a les persones amb una minusvalidesa física o psíquica igual o superior al 65%, el límit màxim anual de les aportacions pot arribar fins als 24.250 euros, incloent les aportacions de terceres persones, que no poden excedir 10.000 euros anuals.

La tributació a l'hora de rescatar el pla de pensions


La fiscalitat dels plans de pensions està sotmesa a diferents supòsits. L'import procedent del rescat d'un pla de pensions rep el nom de “drets consolidats”, i pot estar compost tant per aportacions com per la revaloració que aquestes hagin pogut experimentar. Els drets consolidats del pla tenen la consideració de rendiments de treball i, d'aquesta manera, es declararan a l'IRPF.

Aquesta serà la forma de tributar independentment de la contingència que hagi donat lloc al rescat. D'aquesta manera, els beneficiaris d'un pla de pensions, en cas de defunció, tributen de la manera descrita a l'IRPF i en cap cas en l'impost de successions i donacions.

Bàner Central Pla de Pensions Bàner Central Pla de Pensions
Plans de pensions adaptats a les teves necessitats
Coneix les diferents opcions que t'oferim

De manera transitòria, els plans amb participacions anteriors al 31 de desembre de 2006 que siguin rescatades en forma de capital gaudiran d'una reducció fiscal del 40%, sempre que el rescat es produeixi en el termini estipulat a la llei, que, des de 2015, és de dos exercicis fiscals a comptar del fet causant.

Per a fets causants esdevinguts entre el 2011 i el 2014, el termini és de 8 exercicis fiscals, i per a fets causants esdevinguts el 2010 o anteriorment, el termini límit per sol·licitar la reducció és l'exercici fiscal de 2018.

Per a l'import subjecte a tributació s'aplicaran uns tipus que oscil·laran entre el 19% i el 45%, depenent de la comunitat autònoma de residència.

CTA Simulador Pensions CTA Simulador Pensions
Mi Jubilación Mi Jubilación
Amb la col·laboració de l'Institut BBVA de Pensions:
Plans de Pensions - També podria interessar-te Plans de Pensions - També podria interessar-te

També et podria interessar

  • Aquests són els canvis que s'han fet el 2018 en relació amb les pensions i la quantitat màxima per gaudir durant la jubilació.
  • Aquests són els càlculs que has de fer per obtenir la prestació de la pensió que rebràs després de jubilar-te.
  • Diversos factors poden afectar a la retenció de l'IRPF de les pensions de jubilació. Descobreix el teu percentatge.
Plans de Pensions - Eines Plans de Pensions - Eines

Eines de plans de pensions

  • Quin seria l'import de la teva pensió pública quan et jubilis? Descobreix-ho en tres passos molt senzills.
  • Troba el pla de pensions que millor s'adapti a les teves necessitats d'estalvi i comença a planificar el teu futur.
  • El nostre comparador et permetrà conèixer les característiques de tots els nostres plans i triar el que millor s'adapti a tu.
  • Amb el nostre simulador podràs conèixer la prestació final que rebràs una vegada et jubilis.
  • Vols saber quant podries estalviar-te en la declaració de la renda aportant a un pla de pensions?