Com és la tributació del rescat d'un pla de pensions

Els fons rebuts es comptabilitzen com a rendiments de treball i augmenten la base imposable de l'IRPF

Un pla de pensions és un instrument d'estalvi a llarg termini amb dos tipus de fiscalitat diferents. D'una banda hi ha la tributació corresponent a les aportacions efectuades, que comporta beneficis fiscals. I de l'altra hi ha la tributació del rescat del pla de pensions, que és diferent.

El funcionament d'un pla de pensions és, en teoria, força senzill. El partícip del pla fa unes aportacions anuals que, a més d'augmentar per si soles la quantia del pla de pensions, s'invertiran segons la política d'inversió del fons de pensions i generaran rendibilitat. Quan arriba el moment permès, el partícip pot rescatar, és a dir, disposar de les aportacions més els interessos. Com passa amb totes les coses relacionades amb la fiscalitat, és millor anar per parts.

Bàner Superior Calcula Jubilació Bàner Superior Calcula Jubilació
Estalvia per a la teva jubilació
Calcula la seva millora amb les aportacions a un pla de pensions

Casos en què es pot rescatar un pla de pensions

Encara que els plans de pensions estan pensats per complementar les pensions de jubilació, hi ha unes circumstàncies especials en què els seus beneficiaris poden rescatar els fons abans:

 • Invalidesa.
 • Defunció.
 • Desocupació de llarga durada.
 • Malaltia greu.
 • Desnonament de l'habitatge.
 • Un cop transcorreguts 10 anys de la primera aportació: aquest supòsit va entrar en vigor el gener del 2015 i, pendent del desplegament reglamentari, estableix que els diners aportats abans d'aquesta data es podran rescatar a partir del 2025.

No hi ha una sola forma de rescatar un pla de pensions i convé conèixer-les totes perquè cadascuna d'elles implica una tributació diferent:

 • En forma de capital: es cobren tots els fons d'una sola vegada.
 • En forma de renda: es rep periòdicament una quantitat determinada dels fons. La periodicitat pot ser mensual, trimestral, semestral o anual.
 • De forma mixta: una part dels fons es rescaten en forma de capital i una altra, en forma de renda.
 • En forma de disposició: consisteix a rebre els fons a petició del beneficiari sense una periodicitat regular amb les limitacions que s'estableixin en les especificacions dels plans de pensions.

Tractament fiscal del rescat d'un pla de pensions

La tributació del rescat d'un pla de pensions és bàsicament el procés contrari al de les aportacions. Quan es rescata un pla de pensions, els fons que s'obtenen es consideren rendiments de treball i, com a tals, augmenten la base imposable de l'IRPF i fan que augmentin els impostos que cal pagar.

Els trams actuals de l'IRPF són:

 • 0 a 12.450 € = 19%
 • 12.451 € a 20.200 € = 24%
 • 20.201 € a 35.200 € = 30%
 • 35.201 € a 60.000 € = 37%
 • Més de 60.001 € = 45%

És aquí on la manera de rescatar el pla de pensions influeix en la seva tributació. Si s'opta per un rescat en forma de capital, caldrà sumar als rendiments d'aquest exercici comptable tot el capital rescatat. Aquest fet augmentarà molt la base imposable de l'IRPF. Per exemple, si l'afectat declara 25.000 € anuals i té al pla de pensions un fons de 80.000 € que decideix rescatar de cop, la seva base imposable pujarà a 105.000 €. D'aquesta manera passarà d'una fiscalitat del 30% a tributar en l'últim tram del 45%.

El gran augment dels impostos que suposa rescatar el pla de cop fa que l'opció de rescat en forma de renda adquireixi rellevància. Suposem que el beneficiari del pla de pensions acorda rebre 1.000 € mensuals dels fons disponibles al seu pla. D'aquesta manera a la seva base imposable general només hi haurà de sumar 12.000 € anuals.

Bàner Central Pla de pensions Bàner Central Pla de pensions
Plans de pensions adaptats a les teves necessitats
Coneix les diferents opcions que t'oferim

Règim transitori de la reducció del 40%

Per acabar de quadrar la tributació del rescat d'un pla de pensions, cal tenir en compte la reducció del 40% dels fons rescatats del pla de pensions en forma de capital. El 2007 es va eliminar aquesta reducció, però es va establir un període de transició que permet la reducció de les quantitats aportades al pla abans de l'1 de gener del 2007.

Si la possibilitat de rescatar el pla de pensions ha tingut lloc a partir de l'1 de gener de 2015, la reducció es podrà aplicar en el mateix exercici de la jubilació o en els dos següents. Per a les contingències que s'hagin produït entre 2011 i 2014, es podrà aplicar la reducció als fons rescatats abans de la finalització del vuitè any des de la contingència. Finalment, els casos anteriors al 2010, tindran la reducció del 40% en els fons que es rebin fins al 31 de desembre del 2018.

Per aclarir qualsevol dubte, a bbva.es tens a la teva disposició un extens catàleg de plans de pensions en què podràs trobar-ne un que s'ajusti a les teves necessitats.

CTA Simulador pensions CTA Simulador pensions
Mi Jubilación Mi Jubilación
Amb la col·laboració de l'Institut BBVA de Pensions:
Plans de pensions - També et podria interessar Plans de pensions - També et podria interessar

També et podria interessar

 • Aquests són els canvis que s'han fet el 2018 en relació amb les pensions i la quantitat màxima per gaudir durant la jubilació.
 • Aquests són els càlculs que has de fer per obtenir la prestació de la pensió que rebràs després de jubilar-te.
 • Diversos factors poden afectar a la retenció de l'IRPF de les pensions de jubilació. Descobreix el teu percentatge.
Plans de pensions - Eines Plans de pensions - Eines

Eines de plans de pensions

 • Quin seria l'import de la teva pensió pública quan et jubilis? Descobreix-ho en tres passos molt senzills.
 • Troba el pla de pensions que millor s'adapti a les teves necessitats d'estalvi i comença a planificar el teu futur.
 • El nostre comparador et permetrà conèixer les característiques de tots els nostres plans i triar el que millor s'adapti a tu.
 • Amb el nostre simulador podràs conèixer la prestació final que rebràs una vegada et jubilis.
 • Vols saber quant podries estalviar-te en la declaració de la renda aportant a un pla de pensions?