Tenen paga extra els jubilats?

Resolem els teus dubtes sobre la paga extra de la jubilació.
Quan es pensa en la jubilació, és habitual preocupar-se per la inevitable disminució dels ingressos i per les possibles dificultats per mantenir el nivell de vida de què es gaudeix durant la vida laboral. Així, de vegades sorgeixen interrogants sobre si la pensió de jubilació té en compte o no pagues extres. En aquest article pots resoldre tots els teus dubtes sobre la paga extra dels jubilats.
Bàner Superior Calcula Jubilació Bàner Superior Calcula Jubilació
Estalvia per a la teva jubilació
Calcula la seva millora amb les aportacions a un pla de pensions

La pensió de jubilació, com es calcula

Abans d'abordar la forma del cobrament de la pensió, el primer que cal saber és l'import d'aquesta. La quantitat que es percep mensualment depèn del nombre d'anys cotitzats a la Seguretat Social i de les bases per les quals s'hagin cotitzat els últims anys. Des del 2022, el càlcul es farà a partir de les bases dels últims vint-i-cinc anys, mentre que el 2019 es calcula amb els últims vint-i-dos.

Atès que l'última reforma de les pensions ha comportat canvis que s'implementaran gradualment fins a l'any 2027, per calcular l'import de la pensió de jubilació també s'ha de tenir en compte l'any en què s'accedeix a la jubilació. El 2019, l'edat ordinària és de 65 anys i 8 mesos, excepte per a aquells que hagin cotitzat almenys 36 anys i 9 mesos, que es jubilarien a 65 anys. El 2027 i els anys successius, l'edat ordinària serà de 67 anys, excepte per a aquells que hagin cotitzat almenys 38 anys i 6 mesos, que es jubilaran a 65 anys.

A més, és important tenir en compte el període necessari per arribar al 100% de la base reguladora, és a dir, la pensió completa. El 2019, és de 35 anys i 6 mesos. Des de, 2027, s'exigiran almenys trenta-set anys de cotitzacions. Amb tots aquests canvis, la manera més senzilla de calcular la pensió de jubilació és utilitzar simuladors en línia que tinguin en compte totes les modificacions dels pròxims anys.

Finalment, a l'hora de calcular l'import de la jubilació, cal tenir en compte que la Seguretat Social estableix unes quantitats màximes i mínimes, que són independents del nombre d'anys cotitzats o de l'import de les aportacions a la Seguretat Social. Aquests imports mínims i màxims es fixen anualment per llei. El 2019, l'import mínim de la pensió (pensió de jubilació per a més grans de 65 anys amb cònjuge no a càrrec) és de 642,90 euros mensuals i el màxim, de 2.659,41 euros mensuals.

Les pagues extraordinàries en la jubilació

La majoria de les pensions de jubilació de la Seguretat Social es cobren per mensualitats naturals vençudes, amb el gruix anual dividit en catorze pagues, una per cada mes de l'any més dues retribucions extraordinàries els mesos de juny i de novembre, que són les pagues extres. Els requisits per percebre les pagues extres són els mateixos que els necessaris per percebre la pensió per jubilació. Pel que fa al seu import, és també el mateix que el de les pagues ordinàries que es perceben durant l'any.

Les excepcions que no tenen pagues extraordinàries són les pensions d'incapacitat permanent derivades d'accident laboral o per malaltia professional. En aquest cas, la pensió es percep en dotze mensualitats ordinàries, amb les pagues extres prorratejades. D'aquesta manera, la paga mensual d'aquests pensionistes és una mica més alta, però, a canvi, no tenen aquesta paga extra per a l'estiu i el Nadal.

Bàner Central Pla de pensions Bàner Central Pla de pensions
Plans de pensions adaptats a les teves necessitats
Coneix les diferents opcions que t'oferim

La pèrdua de poder adquisitiu i els plans de pensions

Les pagues extres poden ser, sens dubte, una gran ajuda econòmica per als jubilats, ja que els permeten gaudir de les festes nadalenques o les vacances d'estiu sense preocupacions i, a més, suposen un complement als seus ingressos mensuals. De mitjana, la quantia de pensió que un jubilat rep a Espanya ronda el 75% del seu últim salari. Aquesta gran reducció del nivell adquisitiu pot impedir que els jubilats duguin a terme els seus plans si no es tenen altres fonts d'estalvi, com poden ser els plans de pensions.

Un pla de pensions és un producte d'estalvi a llarg termini que té com a objectiu acumular un capital del qual poder disposar durant la jubilació. L'estalvi s'aconsegueix mitjançant aportacions puntuals o periòdiques, que l'entitat gestora del pla de pensions inverteix d'acord amb les polítiques d'inversió establertes en el contracte. Els futurs pensionistes trien el pla o plans més adequats per a ells en funció dels seus objectius de rendibilitat i el seu perfil individual de risc. En el moment de la jubilació (o abans en alguns casos establerts per llei), l'inversor recupera el capital estalviat més la rendibilitat que hagin pogut experimentar les aportacions.

L'estalvi per a la teva jubilació és essencial i per això a BBVA t'oferim una gran oferta de plans de pensions, que s'adapten a totes les edats i perfils d'inversió. Visita el nostre web bbva.es per trobar el pla que millor s'adeqüi a les teves necessitats i començar a estalviar per a la teva jubilació.

CTA Simulador pensions CTA Simulador pensions
Plans de pensions - També et podria interessar Plans de pensions - També et podria interessar

També et podria interessar

  • Aquests són els canvis que s'han fet el 2018 en relació amb les pensions i la quantitat màxima per gaudir durant la jubilació.
  • Aquests són els càlculs que has de fer per obtenir la prestació de la pensió que rebràs després de jubilar-te.
  • Diversos factors poden afectar a la retenció de l'IRPF de les pensions de jubilació. Descobreix el teu percentatge.
Plans de pensions - Eines Plans de pensions - Eines

Eines de plans de pensions

  • Quin seria l'import de la teva pensió pública quan et jubilis? Descobreix-ho en tres passos molt senzills.
  • Troba el pla de pensions que millor s'adapti a les teves necessitats d'estalvi i comença a planificar el teu futur.
  • El nostre comparador et permetrà conèixer les característiques de tots els nostres plans i triar el que millor s'adapti a tu.
  • Amb el nostre simulador podràs conèixer la prestació final que rebràs una vegada et jubilis.
  • Vols saber quant podries estalviar-te en la declaració de la renda aportant a un pla de pensions?