Prepara't per al Black Friday!

Mentre vas comptant els dies per al proper Black Friday, què et sembla si aprens alguna cosa més sobre ell?

Origen del Black Friday

Són moltes les versions relatives als orígens del Black Friday.

La més estesa neix en els anys 50, més concretament en la jornada següent al popular dia d'Acció de Gràcies, a Philadelphia (EUA). La ciutat albergava un partit de futbol americà entre l'exèrcit i la marina el dissabte, cosa que va provocar que el divendres anterior es col·lapsessin les botigues, amb motiu de les compres de NadalNingú no volia perdre's la trobada i la majoria dels seus habitants van decidir avançar-les. Això va provocar que cap membre de la policia pogués prendre's el dia lliure, atesa l'allau de gent en els comerços, en el que va acabar per batejar-se com a ‘Divendres Negre’. Un terme que, a poc a poc, es va anar popularitzant, prenent especial rellevància el 1975, any en què es va encunyar als problemes de trànsit que la mateixa ciutat de Philadelphia patia per culpa dels descomptes del dia posterior a Acció de Gràcies.

Evolució del Black Friday

El pas del temps va convertir el ja encunyat Black Friday en una cita obligatòria per a les marques i els consumidors.

Tanmateix, i sempre mantenint la seva essència, el temps també el va fer evolucionar fins al que avui coneixem. Comercialment, amb els anys ha anat creixent el nombre de marques que, arribada la data del Black Friday, fan suculentes ofertes als consumidors. També és diferent la forma de presentar-les, molt més cridanera (aprofitant els recursos tecnològics existents). Però si alguna cosa ha canviat, és la seva durada. Avui, els descomptes del Black Friday no estan disponibles només un dia, sinó diversos

És més, al Black Friday se li ha sumat, des de l'any 2005, el Cyber Monday. Una data que, tot i estar marcada en molts calendaris, no ha adquirit encara la rellevància de la seva predecessora. El motiu? Hi ha qui no coneix, per exemple: 

Què és el Cyber Monday? Creat per la comunitat shop.org fa ja 15 anys, el seu objectiu principal és potenciar les compres en línia. 

Quan és el Cyber Monday? La seva celebració té lloc el dilluns següent al Black Friday.

Com són les ofertes del Cyber Monday? Són força similars als descomptes del Black Friday (i es fan en els mateixos productes). Només cal tenir en compte que únicament s'hi accedeix a través d'Internet.

Quan és el Black Friday?

Inicialment, la data del Black Friday era l'endemà d'Acció de Gràcies.

Aquest dia, les marques feien importants descomptes en els seus productes, la qual cosa permetia als consumidors obtenir-los a un preu inferior a l'habitual. Avui, per bé que el Black Friday com a tal continua reduint-se a un dia concret (en què es concentren les ofertes més importants), tal com hem avançat prèviament, són moltes les companyies que estenen els descomptes del Black Friday fins a una setmana, de cara a aprofitar la tirada econòmica d'aquests. 

Quant dura el Black Friday?

En principi, el Black Friday es redueix a un dia.

Tanmateix, amb el pas dels anys i a causa del seu èxit, s'ha anat estenent, primer al cap de setmana complet, amb la idea que els consumidors utilitzessin aquests dies lliures per fer les seves compres en línia (o a la botiga física) aprofitant les ofertes especials del Black Friday, culminant en el Cyber Monday; i més recentment a una setmana sencera. L'objectiu d'aquesta ampliació en les dates no és altre que el d'estendre la gran tirada, i l'augment en les vendes, que generen els descomptes dispensats durant la seva celebració.

Ofertes en el Black Friday

Són moltes les ofertes de Black Friday que poden fer tant les petites com les grans superfícies

Des de productes tecnològics, com ordinadors o mòbils, fins a roba, accessoris o productes de bellesa, fins i tot vols, hotels o paquets de vacances, tots arriben al consumidor amb uns grans descomptes, propis, únicament, d'aquest Black Friday. De fet, se sap de sobres que centenars de consumidors aprofiten aquestes ofertes de Black Friday per cobrir alguna necessitat personal o laboral, fer-se un petit capritx o, en alguns casos (cada vegada més), fer les compres de Nadal de manera anticipada.

Com aprofitar les millors ofertes del Black Friday?

L'atractiu dels descomptes que les marques fan el Black Friday salta a la vista.

Per triar els que ens aportin més beneficis és recomanable:

Comparar entre tots ells, ja que la quantitat d'ofertes en Black Friday ha crescut any rere any, i encara més des de l'entrada en joc d'Internet. Et poden ajudar les diferents eines existents, com a comparador, les quals tenen accés als diferents descomptes de les marques i poden ressaltar les que s'adapten més bé a allò que busques.

- Revisar si, al costat de l'oferta de Black Friday de la marca, hi ha alguna promoció addicional, com pot ser l'enviament del producte gratis.

- Vigilar també les ofertes de Black Friday fetes per les marques en eines com, per exemple, ‘wikibuy’, les quals també poden comportar descomptes realment interessants per a tu.

A més, també s'han d'analitzar factors com:

– La seguretat de la pàgina web en què comprem.

– Les condicions de compra del producte que adquirim.