Sol·licitud de jubilació, com es tramita

T'expliquem com es tramita la sol·licitud de jubilació i els passos per obtenir la pensió quan la vida laboral arriba a la seva fi

La jubilació, així com l'import de la pensió, els requisits per obtenir-la i el seu funcionament, han estat sempre assumptes d'interès, ja que tot això determinarà la nostra qualitat de vida en el futur, quan la nostra etapa laboral ha acabat. Encara que sembli una mica llunyà, és important conèixer els passos que cal seguir i el procediment requerit per poder accedir als beneficis i avantatges que ens corresponen, una vegada que arriba aquest moment. Descobreix com es tramita la sol·licitud de jubilació i evita qualsevol contratemps que la burocràcia pugui ocasionar.

Saber com funciona el procés et servirà per estalviar temps i problemes, encara que la sol·licitud no requereix un procediment excessivament complex. Qualsevol persona inclosa en qualsevol règim de la Seguretat Social que compleixi les condicions d'edat, període mínim de cotització i fet causant (el succés que dona lloc a la jubilació) tindrà dret a sol·licitar-la. Per fer-ho, només cal aconseguir l'imprès de sol·licitud proporcionat per la Seguretat Social i emplenar-lo aportant la informació estipulada, com dades personals, fiscals i de cotització.

Bàner Superior Calcula Jubilació Bàner Superior Calcula Jubilació
Estalvia per a la teva jubilació
Calcula la seva millora amb les aportacions a un pla de pensions

Documentació que cal presentar

Pel que fa a la documentació, necessitaràs el teu DNI en vigor, i només el llibre de família si se sol·licita el “complement a mínims” (quan es tracta d'una pensió inferior a la mínima i s'acrediten requisits per ser complementada i hi ha un cònjuge a càrrec o quan s'aspira a bonificacions per parts i/o atenció de fills). El procés de sol·licitud pot completar-se en línia al web de la Seguretat Social (La teva Seguretat Social) o a la seva seu electrònica si disposes de DNI electrònic. Així mateix, hauràs de proporcionar un compte bancari en què s'abonarà la teva pensió.

Malgrat tot, també és possible anar a qualsevol Centre d'Atenció i Informació de la Seguretat Social (CAISS) amb cita prèvia. Es pot fer igualment a través de correu certificat, encara que aquesta és una opció cada vegada menys utilitzada. Actualment, el termini mitjà d'espera perquè la sol·licitud es faci efectiva és d'uns 19 dies, encara que legalment pot arribar fins als 90 dies.

La pensió pot ser sol·licitada des de tres mesos abans de causar el dret i en qualsevol moment posterior, per bé que els efectes econòmics de la pensió tindran una retroactivitat màxima de tres mesos.

Requisits necessaris per sol·licitar la jubilació

Òbviament, per poder completar el procés i la sol·licitud de jubilació, cal complir una sèrie de requisits que ens permetin accedir-hi. Són principalment tres:

 • Edat: és essencial tenir l'edat requerida en cada cas, altrament no seria possible. Aquesta edat s'està incrementant progressivament des de 2013, quan eren necessaris 65 anys, i seguirà fent-ho fins al 2027, quan se'n requeriran 67. No obstant això, serà possible seguir jubilant-se als 65 anys sense penalització, sempre que s'acrediti un període mínim de cotització, que des de 2027 serà de 38 anys i 6 mesos. En el cas de jubilació anticipada, s'aplicarà un coeficient reductor que dependrà dels anys cotitzats pel treballador i del nombre de trimestres que anticipi la jubilació.
 • Període mínim de cotització: s'ha d'haver cotitzat durant un mínim de 15 anys, i almenys dos d'ells han de pertànyer als 15 anys immediatament anteriors a causar el dret. En el cas de treballadors a temps parcial, aquests requisits s'adequaran a la parcialitat que hagin acreditat durant tota la seva vida professional. Per exemple, qui hagi cotitzat sempre a mitja jornada, haurà d'acreditar 7,5 anys cotitzats i 1 any cotitzat respectivament. A més, el nombre d'anys cotitzats determinarà també l'import de la nostra pensió. Amb 15 anys cotitzats s'obté el 50% de la base reguladora (aspecte que marca el valor de la pensió), mentre que la xifra va augmentant progressivament fins al 100% si s'ha cotitzat durant 35 anys i mig. La nova normativa també comportarà que sigui necessari cotitzar durant més temps per assolir aquest 100%, per la qual cosa també es produirà un increment progressiu cada any fins que es requereixin almenys 37 anys cotitzats el 2027 per accedir al 100% de la base reguladora
 • Fet causant: és el succés o situació que permet tenir dret a la jubilació. Per als treballadors en alta i en no alta, serà el dia del cessament de l'activitat, mentre que per als treballadors en situació assimilada a l'alta es considerarà el dia de presentació de la sol·licitud; excepte en excedència forçosa (el dia del cessament en el càrrec) i en el cas de trasllat fora del territori nacional (el dia del cessament a la feina).
Bàner Central Pla de pensions Bàner Central Pla de pensions
Plans de pensions adaptats a les teves necessitats
Coneix les diferents opcions que t'oferim

Planejar la jubilació

Malgrat els requisits necessaris, accedir a la jubilació no és obligatori, per la qual cosa tampoc no ho és sol·licitar-la en un moment exacte. Això vol dir que podem planejar-la en funció de la nostra situació i circumstàncies fiscals, i endarrerir-la o optar-hi quan ens sigui més avantatjós. Tenint en compte que cal un nombre determinat d'anys cotitzats per obtenir el 100% de la base reguladora, és possible que, a vegades, sigui beneficiós posposar la jubilació, en comptes de sol·licitar-la immediatament quan hem complert els requisits. A més, està incentivat seguir treballant més enllà de l'edat ordinària de jubilació amb fins a un 4% per cada any complet cotitzat.

Una bona planificació pot ser la diferència entre una pensió més modesta i una altra més alta, cosa que determinarà la nostra qualitat de vida per sempre. Per això, es tracta d'una cosa important que hem d'organitzar i avaluar amb molta minuciositat.

En aquest sentit, un pla de pensions pot convertir-se en el complement ideal per garantir un futur millor i assegurar la nostra estabilitat després de la jubilació. El trànsit a la jubilació suposa un impacte en les nostres finances personals, atès que l'import de la pensió no equival al salari previ a retirar-se. A Espanya, de mitjana, la pensió suposa un 80% de l'últim salari, però tot apunta que en un futur pròxim aquesta “generositat” s'anirà reduint. A BBVA hi ha un amplíssim catàleg de plans de pensions que s'adapten a les necessitats de tota mena d'inversors. Sigui quina sigui la teva situació, el teu perfil de risc i les teves circumstàncies fiscals, trobaràs el pla adequat per a tu. A més, també pots beneficiar-te del simulador de jubilació incloent el pla escollit, cosa que t'ajudarà a planificar la teva jubilació i a establir una estratègia gràcies a la valuosa informació que obtindràs.

El procés de sol·licitud de jubilació és simple i ràpid. Una vegada que es compleixen els requisits, el fet d'accedir a aquesta nova etapa vital no comportarà complicacions excessives, encara que és important anticipar-se als esdeveniments per garantir el millor futur possible. Recorda que pots visitar BBVA.es en qualsevol moment i conèixer les diferents opcions i possibilitats que tens a la teva disposició. La teva jubilació t'ho agrairà.

CTA Simulador pensions CTA Simulador pensions
Plans de pensions - També et podria interessar Plans de pensions - També et podria interessar

També et podria interessar

 • Aquests són els canvis que s'han fet el 2018 en relació amb les pensions i la quantitat màxima per gaudir durant la jubilació.
 • Aquests són els càlculs que has de fer per obtenir la prestació de la pensió que rebràs després de jubilar-te.
 • Diversos factors poden afectar a la retenció de l'IRPF de les pensions de jubilació. Descobreix el teu percentatge.
Plans de pensions - Eines Plans de pensions - Eines

Eines de plans de pensions

 • Quin seria l'import de la teva pensió pública quan et jubilis? Descobreix-ho en tres passos molt senzills.
 • Troba el pla de pensions que millor s'adapti a les teves necessitats d'estalvi i comença a planificar el teu futur.
 • El nostre comparador et permetrà conèixer les característiques de tots els nostres plans i triar el que millor s'adapti a tu.
 • Amb el nostre simulador podràs conèixer la prestació final que rebràs una vegada et jubilis.
 • Vols saber quant podries estalviar-te en la declaració de la renda aportant a un pla de pensions?