Quina és la retenció d'IRPF de la pensió de jubilació

Les retencions es calculen en funció de la quantia rebuda per cada jubilat

Quan canvies la situació laboral d'empleat a jubilat és normal que tinguis molts dubtes sobre la pensió corresponent. Entre les inquietuds habituals, hi ha qüestions com “quant cobraré mensualment a partir d'ara?” o “és compatible la meva pensió amb altres ingressos?”. Però, sens dubte, un dels aspectes que desperta més interès per la seva rellevància a l'hora de planificar les nostres despeses és el relatiu a les retencions de l'IRPF d'una pensió de jubilació.

El primer que cal tenir clar sobre la pensió de jubilació és que, a efectes fiscals, es considera com un rendiment del treball. És a dir, a l'hora de fer la declaració de la renda, una pensió de jubilació funciona igual que les nòmines percebudes durant la vida laboral i, per tant, està subjecta a retencions.

Bàner Superior Calcula Jubilació Bàner Superior Calcula Jubilació
Estalvia per a la teva jubilació
Calcula la seva millora amb les aportacions a un pla de pensions

Com afecten els trams de l'IRPF a la pensió de jubilació?

L'IRPF es divideix en uns trams de renda que estableixen la càrrega fiscal de cada contribuent en funció dels seus ingressos. També serveixen per calcular les retencions mensuals de cada treballador o, en aquest cas, pensionista. Aquestes retencions s'hauran d'incloure a la declaració d'IRPF de cara a la liquidació de l'impost.

El 2015 va entrar en vigor una reforma fiscal que va canviar de manera substancial els trams de l'IRPF, passant de set a cinc i canviant el percentatge de retenció de cada grup. Com a conseqüència de la nova normativa, els trams actuals de l'IRPF són els següents:

 • 0 a 12.450 € = 19%
 • 12.451 € a 20.200 € = 24%
 • 20.201 € a 35.200 € = 30%
 • 35.201 € a 60.000 € = 37%
 • Més de 60.001 € = 45%

Un cop coneguts els diferents trams de l'IRPF, es pot parlar de les particularitats de la pensió de jubilació. Per bé que és cert que no hi ha uns percentatges especials de l'IRPF per a la pensió de jubilació, els límits mínim i màxim establerts per a aquesta porten implícits algunes particularitats.

D'acord amb la modificació de les pensions aprovada pel Consell de Ministres el desembre de 2016, els límits mínim i màxim augmenten un 0,25% respecte dels establerts en els Pressupostos Generals anteriors. Això es tradueix en una pensió mensual mínima de 637,70 € i una màxima de 2.573,70 €. Anualment, sempre que el titular tingui dret a percebre 14 pagues, això suposa uns ingressos mínims de 8.927,80 € i màxims de 36.031,80 €.

Com influeix la situació familiar del titular d'una pensió de jubilació al seu IRPF?

A l'hora de calcular l'IRPF d'una pensió de jubilació cal tenir en compte, a més de la quantitat rebuda, la situació personal i familiar del titular. L'article 81 del Reglament de l'IRPF estableix tres grups de situacions familiars que al moment de fer la Declaració de la renda influeixen en el percentatge final de retenció. Aquests grups són:

 • Solter, vidu, divorciat o separat legalment.
 • Cònjuge amb ingressos inferiors a 1.500 € anuals.
 • Altres.

A aquests tres grups cal afegir-los altres variants que també modifiquen el percentatge final. Algunes d'aquestes variants són el nombre de fills menors de 18 anys o majors d'edat amb discapacitat subjectes a la pàtria potestat, el nombre de fills menors de 25 anys que convisquin amb el progenitor i no tinguin una renda anual superior a 8.000 €, l'existència de pensions compensatòries a favor del cònjuge, la discapacitat del titular de la pensió de jubilació, etc.

Bàner Central Pla de Pensions Bàner Central Pla de Pensions
Plans de pensions adaptats a les teves necessitats
Coneix les diferents opcions que t'oferim

Estan obligades a fer la Declaració de la renda les persones que reben la pensió de jubilació mínima?

Els ingressos mínims que obliguen qualsevol contribuent a fer la declaració de la renda anual són 12.450 €. És a dir, el límit màxim del primer tram de l'IRPF. Per tant, les persones que només reben la pensió de jubilació mínima no estan obligats a fer la declaració. En qualsevol cas, cal tenir en compte la resta d'ingressos i la seva tipologia a l'hora de fer la liquidació de l'impost d'IRPF.

Si, després de fer càlculs, et preocupa la quantia mensual que rebràs de la teva pensió de jubilació, és el moment que contractis un dels plans de pensions BBVA, que pots consultar a bbva.es i que estan dissenyats per cobrir tots els rangs d'edat i de nivell de renda.

La teva pensió a BBVA

T'oferim unes molt bones condicions a l'hora d'ingressar la teva pensió de la mà del Compte Nòmina Va Amb tu. Però si el que desitges és portar-la a BBVA des d'una altra entitat de forma fàcil i ràpida, posem a la teva disposició nostre Servei de Mudança (a què pots accedir des de bbva.es o des de l'app de BBVA), el qual s'encarrega de dur a terme tot el procés de forma còmoda, ràpida i sense cap cost per a tu. Entra en bbva.es i informa't.
CTA Simulador Pensions CTA Simulador Pensions
Mi Jubilación Mi Jubilación
Amb la col·laboració de l'Institut BBVA de Pensions:

També et podria interessar

 • Aquests són els canvis que s'han fet el 2018 en relació amb les pensions i la quantitat màxima per gaudir durant la jubilació.
 • Aquests són els càlculs que has de fer per obtenir la prestació de la pensió que rebràs després de jubilar-te.
 • T'expliquem quins aspectes has de valorar abans d'accedir al capital acumulat al pla de pensions.
Plans de Pensions - Eines Plans de Pensions - Eines

Eines de plans de pensions

 • Quin seria l'import de la teva pensió pública quan et jubilis? Descobreix-ho en tres passos molt senzills.
 • Troba el pla de pensions que millor s'adapti a les teves necessitats d'estalvi i comença a planificar el teu futur.
 • El nostre comparador et permetrà conèixer les característiques de tots els nostres plans i triar el que millor s'adapti a tu.
 • Amb el nostre simulador podràs conèixer la prestació final que rebràs una vegada et jubilis.
 • Vols saber quant podries estalviar-te en la declaració de la renda aportant a un pla de pensions?