Invertir en pla de pensions, totes les claus

Descobreix com triar el pla de pensions que millor s'adapta als teus objectius.

Els plans de pensions s'han posicionat com una de les opcions més rendibles i segures a l'hora de generar estalvis de cara a la jubilació. En els últims anys, i arran de l'increment en la seva popularitat, gràcies a avantatges com el tractament fiscal de les aportacions, les entitats financeres han diversificat cada vegada més l'oferta d'aquest tipus d'instruments. Així, avui dia, els particulars tenen la possibilitat de triar entre una àmplia varietat de plans de pensions en funció dels seus objectius personals d'estalvi.

Malgrat que aquesta diversitat de productes permet als petits estalviadors trobar l'instrument que millor s'adapta a les seves necessitats, també suposa que l'elecció d'un pla de pensions s'ha retornat molt més complexa. En aquest article, et comptem totes les claus per invertir en un pla de pensions i perquè puguis prendre la decisió més encertada de cara a la teva jubilació.

Bàner Superior Calcula Jubilació Bàner Superior Calcula Jubilació
Estalvia per a la teva jubilació
Calcula la seva millora amb les aportacions a un pla de pensions

Com funcionen els plans de pensions?

Els plans de pensions són productes d'estalvi a llarg termini especialment dissenyats per complementar la pensió pública de jubilació una vegada lloc fi a l'activitat laboral.

El funcionament d'aquests instruments és molt senzill: mitjançant la contractació d'un pla de pensions, els particulars poden fer una sèrie d'aportacions, voluntàries en qualsevol cas, i periòdiques o puntuals, que són invertides pels gestors del fons d'acord amb una política d'inversió prèviament establerta. D'aquesta manera, la rendibilitat que genera aquest tipus de productes està determinada per l'evolució dels actius en què inverteixi el pla. Així mateix, els plans de pensions es poden classificar en un primer nivell general, en funció del tipus d'actius a què es destina el capital, en actius de renda fixa, variable o mixta.

Les aportacions anuals estan limitades per llei a 8.000 euros (fiscalitat vigent en territori comú). Una de les grans avantatges que presenten els plans de pensions en aquest sentit radica en què les seves aportacions es troben fiscalment incentivades, de manera que redueixen la base imposable d'IRPF i permeten, per tant, un interessant estalvi fiscal. La reducció màxima és la menor de les següents quantitats:

  • 8.000 euros.
  • El 30% dels rendiments nets del treball i/o activitats econòmiques.
Atès que els plans de pensions estan específicament orientats a la jubilació, la seva liquiditat és reduïda. El rescat d'aquest tipus de productes només es pot fer esdevinguda la contingència de jubilació o també en uns altres casos excepcionals, com incapacitat laboral, malaltia greu, dependència o desocupació de llarga durada. A més, des d'1 de gener de 2025 es podran rescatar aportacions amb almenys 10 anys d'antiguitat. En qualsevol dels casos, el capital es pot rescatar en forma d'un únic cobrament, en forma de renda temporal o combinant ambdues modalitats. Si el tenen en compte les especificacions del pla, també serà possible cobrar-ho en forma de rendes vitalícies o en disposicions.

Claus per triar un pla de pensions

Els plans de pensions presenten diverses variables que poden resultar determinants a l'hora de triar el producte més adequat. En primer lloc, com ja s'ha esmentat, cada pla de pensions compta amb una filosofia d'inversió específica que determina el tipus d'actius a què es destina el capital. En termes generals, aquells plans que inverteixen en actius de renda fixa ofereixen més seguretat que els que destinen els seus fons a actius de renda variable ; tanmateix, els actius de renda variable presenten un potencial de rendibilitat força més elevat que els de renda fixa. D'aquesta manera, els plans de pensions que inverteixen en actius de renda fixa són més recomanables per a aquells estalviadors de perfil més conservador. No obstant això, els experts aconsellen variar el nivell de risc en funció de l'edat. Segons això, les persones més joves haurien d'invertir en plans de major risc per poder obtenir la màxima rendibilitat possible i, amb el pas del temps, optar per inversions més segures amb l'objectiu de garantir un determinat benefici de cara a una jubilació cada vegada més propera.

D'altra banda, els plans de pensions exigeixen el pagament de certes comissions, de gestió i de dipòsit, que varien en funció de l'entitat i el tipus de pla. En aquest sentit, és fonamental fer un càlcul estimat de les comissions associades a la contractació del producte i assegurar-se que la liquidació de les mateixes no pot suposar una pèrdua considerable de diners.

Bàner Central Pla de Pensions Bàner Central Pla de Pensions
Plans de pensions adaptats a les teves necessitats
Coneix les diferents opcions que t'oferim

Finalment, si s'opta per traspassar la inversió realitzada en un pla de pensions a una nova entitat, el titular ha d'atendre minuciosament a les condicions del pla a llarg termini en comptes de prendre una decisió fonamentada en les bonificacions que ofereixen les entitats en tramitar aquest procés.

Si estàs pensant en invertir en un pla de pensions, però no saps per on començar, acudeix a BBVA. En bbva.es trobaràs informació detallada sobre tots els avantatges que ofereixen els nostres plans de pensions, a més d'una àmplia gamma de productes i assegurances d'estalvi i inversió. Si tens alguna pregunta, no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres: el nostre equip d'experts t'ajudarà a triar el pla que millor s'adapti a les teves necessitats.

CTA Simulador Pensions CTA Simulador Pensions
Plans de Pensions - També podria interessar-te Plans de Pensions - També podria interessar-te

També et podria interessar

  • Aquests són els canvis que s'han fet el 2018 en relació amb les pensions i la quantitat màxima per gaudir durant la jubilació.
  • Aquests són els càlculs que has de fer per obtenir la prestació de la pensió que rebràs després de jubilar-te.
  • Diversos factors poden afectar a la retenció de l'IRPF de les pensions de jubilació. Descobreix el teu percentatge.
Plans de Pensions - Eines Plans de Pensions - Eines

Eines de plans de pensions

  • Quin seria l'import de la teva pensió pública quan et jubilis? Descobreix-ho en tres passos molt senzills.
  • Troba el pla de pensions que millor s'adapti a les teves necessitats d'estalvi i comença a planificar el teu futur.
  • El nostre comparador et permetrà conèixer les característiques de tots els nostres plans i triar el que millor s'adapti a tu.
  • Amb el nostre simulador podràs conèixer la prestació final que rebràs una vegada et jubilis.
  • Vols saber quant podries estalviar-te en la declaració de la renda aportant a un pla de pensions?