Contracte de relleu en la jubilació parcial, què és?

Descobreix què són el contracte de relleu i la jubilació parcial.
Una de les modalitats de jubilació anticipada, encara que també es pot produir a edat ordinària, és la jubilació parcial, que permet a qualsevol empleat seguir treballant i cobrar una part de la pensió al mateix temps. Quan l'accés a la jubilació parcial es produeix abans de l'edat ordinària, es necessita cobrir el buit que deixa en començar un contracte a temps parcial. Aquest buit es cobreix amb un contracte anomenat contracte de relleu. En aquest article t'expliquem tot el que necessites saber sobre el contracte de relleu i la jubilació parcial.
Bàner Superior Calcula Jubilació Bàner Superior Calcula Jubilació
Estalvia per a la teva jubilació
Calcula la seva millora amb les aportacions a un pla de pensions

El contracte de relleu

Aquesta modalitat de jubilació permet cobrar la pensió contributiva de la Seguretat Social i seguir treballant a temps parcial. La pensió es minoraria en funció de la reducció de jornada que es practiqui. Quan té lloc una jubilació parcial d'un treballador que no ha arribat a l'edat ordinària de jubilació, és obligatori que l'empresa contracti un treballador rellevista, amb l'objectiu de completar les hores restants que el jubilat parcial deixa de fer i, també, per començar un procés d'adaptació del treballador a un treball que aviat quedarà vacant. En cas que el jubilat parcial es jubili una vegada superada l'edat de jubilació ordinària, el contracte de relleu és opcional.

Aquest contracte té una sèrie de característiques pròpies. Per exemple, en qualsevol contracte de relleu existeixen dues figures: el rellevat, que és el treballador que sol·licita la jubilació parcial, i el rellevista, que és la persona que el substituirà. A més, ha de donar-se per escrit i de manera oficial, i hi ha de constar el nom, l'edat i les circumstàncies professionals del rellevat, així com les característiques del lloc que ocuparà el rellevista. Finalment, és important tenir en compte que el contracte de relleu s'ha de celebrar simultàniament amb el contracte a temps parcial del rellevat.

Requisits per al jubilat parcial o rellevat

De la mateixa forma que per accedir a la jubilació ordinària existeixen uns requisits d'edat i cotització, per accedir a la jubilació parcial també s'han de complir unes condicions.

Per accedir a la jubilació parcial amb contracte de relleu és necessari acreditar almenys 33 anys de cotitzacions i almenys 6 anys d'antiguitat a l'empresa. Tenint en compte que s'ha d'acreditar un període de cotització mínim de 33 anys, si vols jubilar-te de forma parcial el 2019, podràs fer-ho amb 62 anys i 4 mesos si has cotitzat aquests 33 anys, o amb 61 anys i 8 mesos si has cotitzat almenys 34 anys i 9 mesos. Per tant, l'edat mínima requerida serà més gran o més petita en funció dels teus anys cotitzats. A més, una altra condició que has de complir és haver cotitzat com a mínim 15 anys, i haver cotitzat almenys 2 anys els 15 anys immediatament previs a la sol·licitud de la jubilació parcial.

Cal mencionar que la jornada de treball i el sou es veuran reduïts en funció del contracte que s'acordi amb el rellevista, però haurà de reduir-se, per normal general, entre un 25% i un 50%. En cas que el contracte del rellevista sigui a temps complet i temps indefinit, es podrà reduir la jornada laboral fins a un 75%.

És interessant tenir en compte també que la pensió que rep un jubilat parcial no és la seva pensió completa, sinó que es minora en funció de la reducció de jornada. No obstant això, quan s'accedeixi a la jubilació definitiva, es recalcularà la pensió tenint en compte les cotitzacions realitzades durant la jubilació parcial, que a aquests efectes es consideraran realitzades com a jornada completa.

Bàner Central Pla de pensions Bàner Central Pla de pensions
Plans de pensions adaptats a les teves necessitats
Coneix les diferents opcions que t'oferim

Requisits del rellevista

En ser un tipus de contracte que cerca fomentar el treball, entre altres coses, l'empresa només pot contractar un individu a l'atur o amb un contracte previ temporal en aquesta. A més, la jornada del rellevista ha de ser, com a mínim, igual a la reducció de la jornada del rellevat. D'aquesta manera, si un jubilat parcial redueix la seva jornada un 25%, la jornada mínima del rellevista ha de ser del 25% també, encara que pot ser superior si es desitja. A més, el rellevista ha de fer tasques semblants (o les mateixes) que les que feia el jubilat parcial.

En definitiva, la jubilació parcial és una opció molt atractiva per a molts treballadors que cerquen començar a gaudir de la jubilació però volen seguir mantenint una rutina de treball. A més aquest tipus de jubilació permet a qualsevol persona que ho desitgi començar a gaudir de part de la pensió, mantenint també part dels seus ingressos.

A BBVA sabem com n'és d'important arribar a la jubilació amb estalvis per gaudir sense preocupacions i, per això, oferim als nostres clients plans de pensions dissenyats per a tota mena de perfils d'estalviadors, adaptables a les circumstàncies de cadascun d'ells. Visita bbva.es o acosta't a qualsevol de les nostres sucursals si vols saber més sobre els nostres plans de pensions.

CTA Simulador pensions CTA Simulador pensions
Plans de pensions - També et podria interessar Plans de pensions - També et podria interessar

També et podria interessar

  • Aquests són els canvis que s'han fet el 2018 en relació amb les pensions i la quantitat màxima per gaudir durant la jubilació.
  • Aquests són els càlculs que has de fer per obtenir la prestació de la pensió que rebràs després de jubilar-te.
  • Diversos factors poden afectar a la retenció de l'IRPF de les pensions de jubilació. Descobreix el teu percentatge.
Plans de pensions - Eines Plans de pensions - Eines

Eines de plans de pensions

  • Quin seria l'import de la teva pensió pública quan et jubilis? Descobreix-ho en tres passos molt senzills.
  • Troba el pla de pensions que millor s'adapti a les teves necessitats d'estalvi i comença a planificar el teu futur.
  • El nostre comparador et permetrà conèixer les característiques de tots els nostres plans i triar el que millor s'adapti a tu.
  • Amb el nostre simulador podràs conèixer la prestació final que rebràs una vegada et jubilis.
  • Vols saber quant podries estalviar-te en la declaració de la renda aportant a un pla de pensions?