Quants anys cotitzats cal tenir per jubilar-se

Descobreix quants anys de cotització necessites per accedir a la jubilació i com afecta el període cotitzat a l'import de la teva pensió.
La reforma de les pensions del 2011, articulada a la Llei 27/2011, ha introduït canvis paramètrics en els requisits d'accés a la jubilació que s'estan implementant gradualment entre 2013 i 2027. Per això, a vegades resulta confús saber quants anys cotitzats es necessiten per jubilar-se o quina és l'edat oficial per retirar-se. En aquest article pots resoldre els teus dubtes i descobrir com afecta el nombre d'anys cotitzats a l'import de la teva pensió i quines opcions tens si vols seguir treballant una vegada complerta l'edat de jubilació.
Bàner Superior Calcula Jubilació Bàner Superior Calcula Jubilació
Estalvia per a la teva jubilació
Calcula la seva millora amb les aportacions a un pla de pensions

Com influeix el nombre d'anys cotitzats en la pensió de jubilació

A l'hora de calcular l'edat de jubilació i la pensió corresponent, hi ha dues variables clau: l'import de les cotitzacions a la Seguretat Social realitzades durant els últims anys i el nombre d'anys de cotització. En funció d'aquestes dues variables, la Seguretat Social estableix l'import de la pensió. Per saber com afecta el període cotitzat a les pensions i quins són els períodes establerts per la llei avui dia, podem establir aquestes tres categories:

 • Menys de 15 anys cotitzats: per poder tenir dret a cobrar una pensió contributiva és necessari haver cotitzat un mínim de 15 anys, i també haver cotitzat almenys 2 anys en l'interval dels 15 anys previs a causar el dret. Això deixa fora del sistema de pensions els treballadors que no compleixin amb aquestes condicions. Tanmateix, en alguns casos, el sistema preveu que aquestes persones puguin accedir a una pensió assistencial.
 • Entre 15 anys i 36 anys i 9 mesos (requisits per al 2019): les persones el període de cotització de les quals es trobi en aquest interval i hagin complert 65 anys i 8 mesos, podran jubilar-se a aquesta edat ordinària. El 2027, aquest interval s'ampliarà fins als 38 anys i 6 mesos i l'edat ordinària fins als 67 anys.
 • Més de 36 anys i 9 mesos (segons els requisits per al 2019): les persones que hagin cotitzat durant aquest temps podran jubilar-se a una edat ordinària de 65 anys. Des del 2027, per poder jubilar-se a aquesta edat, hauran d'acreditar-se almenys 38 anys i 6 mesos de cotitzacions.

Una vegada analitzada l'edat ordinària de jubilació, que depèn de quants anys s'hagi cotitzat, és important conèixer com s'accedeix al 100% de la pensió de jubilació. Per fer-ho, el 2019 s'exigeix haver cotitzat un període mínim de 35 anys i 6 mesos. Tanmateix, aquest període també es troba en fase d'increment gradual. El 2027 i anys successius, s'exigirà haver cotitzat almenys 37 anys.

La política de l'envelliment actiu: una manera d'augmentar els anys de cotització

Donada l'alta taxa de desocupació que ha patit el país en l'última dècada, és fàcil concloure que no tot el món podrà demostrar un període de cotització tan extens, tant per accedir a la jubilació a l'edat de 65 anys com per a assolir el 100% de la pensió. A més, els treballadors de més edat poden aportar un valor extra al seu treball gràcies a l'experiència acumulada durant la seva vida laboral. Per aprofitar aquesta experiència i oferir als treballadors una oportunitat d'augmentar l'import de la seva pensió mentre segueixen actius, la llei preveu tres situacions en les quals és possible accedir a la jubilació després de l'edat ordinària:

 • La jubilació demorada permet als treballadors seguir treballant i cotitzant una vegada superada l'edat de jubilació, a la vegada que incrementen percentualment l'import de la pensió que rebran quan finalment es jubilin. La bonificació en la pensió oscil·la entre el 2% i el 4% per cada any complet cotitzat més enllà de l'edat ordinària de jubilació.
 • La jubilació flexible permet compatibilitzar, una vegada causada, la pensió de jubilació amb un contracte a temps parcial, dins els límits de jornada a què es refereix l'article 12.6 de l'ET, amb la consegüent minoració d'aquella en proporció inversa a la reducció aplicable a la jornada de treball del pensionista, en relació amb la d'un treballador a temps complet comparable.
 • D'altra banda, la jubilació activa és una mesura destinada als treballadors que hagin complert l'edat legal de retirar-se i que hagin cotitzat el mínim d'anys exigit per cobrar el 100% de la base reguladora. Si ho desitgen, aquests treballadors podran continuar amb la seva vida laboral, per compte propi o d'altri, cobrant a la vegada el seu sou i el 50% de la seva pensió. En el cas de treballadors autònoms amb almenys un treballador a càrrec seu, es percep el 100% de la pensió.
Bàner Central Pla de pensions Bàner Central Pla de pensions
Plans de pensions adaptats a les teves necessitats
Coneix les diferents opcions que t'oferim

En conclusió, el nombre d'anys de cotització necessaris per poder jubilar-se variarà en el futur, amb penalitzacions per als que tinguin menys de 37 anys cotitzats i bonificacions per als que vulguin seguir treballant una vegada superada l'edat de jubilació oficial. Davant aquesta situació, són cada vegada més els treballadors que opten per contractar un pla de pensions que els permeti complementar l'import de la seva pensió per no perdre poder adquisitiu quan es retirin.

Si et preocupa la teva jubilació i vols saber quines són les teves opcions d'estalvi, acosta't a una sucursal de BBVA o visita bbva.es per conèixer els nostres plans de pensions i altres opcions d'inversió per als teus estalvis.

CTA Simulador pensions CTA Simulador pensions
Plans de pensions - També et podria interessar Plans de pensions - També et podria interessar

També et podria interessar

 • Aquests són els canvis que s'han fet el 2018 en relació amb les pensions i la quantitat màxima per gaudir durant la jubilació.
 • Aquests són els càlculs que has de fer per obtenir la prestació de la pensió que rebràs després de jubilar-te.
 • Diversos factors poden afectar a la retenció de l'IRPF de les pensions de jubilació. Descobreix el teu percentatge.
Plans de pensions - Eines Plans de pensions - Eines

Eines de plans de pensions

 • Quin seria l'import de la teva pensió pública quan et jubilis? Descobreix-ho en tres passos molt senzills.
 • Troba el pla de pensions que millor s'adapti a les teves necessitats d'estalvi i comença a planificar el teu futur.
 • El nostre comparador et permetrà conèixer les característiques de tots els nostres plans i triar el que millor s'adapti a tu.
 • Amb el nostre simulador podràs conèixer la prestació final que rebràs una vegada et jubilis.
 • Vols saber quant podries estalviar-te en la declaració de la renda aportant a un pla de pensions?