Com es negocia el preu de compra d'una casa

Fixar-se un pressupost límit, conèixer la situació de venda del barri o les condicions en què està l'immoble són alguns dels trucs per negociar

Per la durada i la quantia econòmica que suposa, una de les decisions més importants que prendrem durant la nostra vida serà la compra d'un pis. Adquirir un bé immoble en propietat aporta la tranquil·litat de saber que aquest habitatge és nostre i que, per fi, som independents i tenim un lloc que anomenem llar sense les mudances periòdiques que comporta viure de lloguer. Tanmateix, aquesta adquisició també suposa un compromís monetari amb una entitat a molt llarg termini. Per això és important saber com negociar el preu de compra d'una casa per no quedar-nos amb la primera xifra que ens diguin.

Negociar el preu de compra d'una casa no és una ciència exacta i al final depèn, en gran mesura, de l'empatia que s'aconsegueixi establir entre venedor i comprador, així com de la personalitat de cadascun. L'interès i la pressa per vendre i comprar també hi tindran un paper fonamental. Malgrat aquest factor “aleatori”, sí que es pot parlar d'una sèrie de factors que, com a compradors, ens ajudaran a negociar i acabar aconseguint un preu de venda pròxim o ajustat a la nostra idea inicial.

Bàner superior hipoteca fixa Bàner superior hipoteca fixa
Hipoteca Fixa BBVA
La tranquil·litat de pagar el mateix cada mes.

Fixar un pressupost límit

Un dels grans errors que cometen alguns compradors és no establir un pressupost límit de compra. Aquesta quantitat màxima que estem disposats a pagar s'ha de correspondre amb la nostra capacitat i solvència econòmica. Moltes vegades, la gent cerca pisos amb un preu per damunt de la seva capacitat real de pagament. I, tanmateix, encara que aconsegueixen tancar un acord amb el venedor, després es troben amb la negativa del banc per concedir-los un préstec bancari que permeti fer front a la compra.

Per evitar la frustració i la decepció que pot provocar el fet de trobar la casa dels nostres somnis, però després no aconseguir un préstec que ens en permeti la compra, és molt millor començar la cerca amb un pressupost realista. Recordem que el concepte “casa de somni” està més en el nostre cap que a la realitat, per la qual cosa, duent a terme una cerca intel·ligent, segur que trobarem l'habitatge ideal per a nosaltres i que podrem anomenar llar. El preu que hem d'estar disposats a pagar, segons els experts, ha de correspondre a un 30%-35% del nostre pressupost mensual, de manera que disposem d'entre un 60%-65% per pagar la resta de necessitats i despeses imprevistes.

Ara bé, sempre és millor fer càlculs i fixar el pressupost límit al 35%, ja que, a diferència de les mensualitats de lloguer, la quota mensual de la hipoteca variable està subjecta a les fluctuacions de l'EURIBOR i sempre cal comptar que pot pujar. Si, de bon començament, acceptem un pagament mensual que absorbeixi el 40% dels nostres ingressos mensuals, ens trobarem amb dificultats per fer front a totes les despeses quotidianes si hi ha qualsevol imprevist. Quan tenim clar el límit que podem pagar, cal anar al banc perquè ens doni el vistiplau als números i ens garanteixi que, de trobar la casa que volem comprar, som aptes per adquirir una hipoteca a l'entitat.

Fer un estudi de la zona i de les condicions de l'habitatge

Un cop es té clar el pressupost límit que es pot pagar, el proper pas que cal fer per poder negociar amb convicció el preu de compra d'una casa és analitzar el barri i la ubicació de l'habitatge. Això és fonamental per conèixer el preu de venda que tenen les cases similars en mida, distribució i instal·lacions, i també en funció de la ubicació.

Si al venedor de la casa se li ofereixen dades objectives i verídiques que el preu que demana està per damunt del que se sol·licita per cases amb característiques similars a la seva, serà molt més fàcil que raoni i rebaixi el preu fins a situar-lo proper al de la resta. Per fer aquest estudi de mercat cal valorar aspectes com l'estat d'habitabilitat de la casa, és a dir, si necessita reformes prèvies a la mudança. També caldrà tenir en compte si l'edifici té facilitats d'accessibilitat, com ascensor i rampes, a més de serveis com la recollida d'escombraries, instal·lacions com ara garatge o traster, etc. A l'hora de negociar el preu de compra d'una casa, fins i tot l'orientació de l'habitatge pot suposar un estalvi considerable.

Estudiar el venedor

Encara que al principi pugui semblar una mica estrany, aquest punt té el seu perquè. Si sabem les circumstàncies que han portat al propietari a vendre casa seva, podrem establir una situació d'empatia i entesa que, sens dubte, inclinaran la balança de preus a favor nostre. A més, conèixer quantes ofertes addicionals ha rebut o la pressa que té per vendre el pis són factors que ens ajudaran a portar la negociació cap al nostre camp.
Bàner central Bàner central
Tenim la hipoteca que s'adapta a tu
Descobreix les hipoteques de BBVA i troba la teva.

Com t'ajuda BBVA Valora a negociar el preu de compra d'una casa?

BBVA Valora és una eina disponible en què bbva.es t'ajuda a descobrir quant pot valer la casa que vols. Per fer una estimació del preu de venda, BBVA Valora analitza la informació cadastral del pis juntament amb les ofertes publicades d'habitatges semblants i propers. La combinació de la informació de fonts accessibles al públic amb algoritmes aconsegueix l'estimació del preu, que en cap cas és una estimació oficial (per a això cal que un professional analitzi l'habitatge físicament).

També t'ajuda a saber com és el barri on és a través de l'evolució del preu estimat de venda per metre quadrat, els tipus d'immobles que es venen en aquesta zona i el nombre d'habitatges que estan a la venda. Finalment, l'eina et permet conèixer l'impacte que tindria la compra a les teves finances gràcies als simuladors i calculadores d'hipoteques de BBVA.

Si vols comprar-te una casa, entra a bbva.es i utilitza BBVA Valora per informar-te sobre el preu estimat i aconseguir, així, el millor preu de venda i les millors condicions per a la hipoteca amb les diverses opcions que ofereix BBVA.

CTA Estudi CTA Estudi
Hipoteques - També et podria interessar Hipoteques - També et podria interessar

També et podria interessar

  • Saps per què es produeix l'evolució de l'euríbor? T'expliquem en què consisteix aquest índex i per què varia cada dia.
  • Saps què és el crèdit hipotecari? A BBVA t'expliquem què és i en què es diferencia d'un préstec hipotecari
  • Independent del valor de la taxació d'un habitatge, qualsevol immoble té registrat un valor cadastral oficial.
Hipoteques - Eines Hipoteques - Eines

Eines d'hipoteques

  • Quina hipoteca s'adapta millor a les teves necessitats? El nostre simulador t'ajudarà a triar la millor opció.