Com invertir millor els meus diners

Alguns consells per invertir sense sobresalts

Afortunadament per a les persones que generen estalvi i volen rendibilitzar-lo, hi ha una enorme varietat de vehicles financers en què canalitzar-lo. Bé siguin actius financers (dipòsits, títols de renda fixa, accions, fons d'inversió o plans de pensions, entre d'altres) o actius no financers (immobles, or, art, etc), cada inversor podrà trobar solucions a les seves necessitats i expectatives.

Tanmateix, crear una cartera d'inversions adequada no és un procés en què s'hagin de cercar dreceres. Una planificació financera correcta requereix una anàlisi prèvia exhaustiva per resoldre qüestions com:

Bàner superior calcula rendibilitat Bàner superior calcula rendibilitat
Treu partit al teu diners
Tria el fons d'inversió que s'adapti més bé a les teves necessitats.
 • Per a què estalviaré?
 • De quin horitzó temporal disposo?
 • Quin és el nivell d'estalvi que hauria d'assolir al final del procés?
 • Quin nivell de risc estic disposat a assumir mentre duri?

Una vegada clarificats aquests punts importants, podem passar a definir i aplicar l'estratègia adequada per aconseguir les metes, és a dir, determinarem com dur a terme la inversió. Per fer-ho, és recomanable seguir certs consells:

Evitar invertir en allò que no es comprèn

Un principi bàsic de la inversió. Si no aconseguim entendre el funcionament d'una determinada inversió, és que no és per a nosaltres.

Començar amb antelació

El temps és un aliat de vital importància en els processos d'inversió. Ens ofereix, d'una banda, la possibilitat d'assumir determinats riscos quan el venciment del nostre pla d'inversió és lluny i, d'una altra, permet que l'esforç sigui més gradual.

Convé tenir present el que es coneix com a “regla del 72”: és una mesura que ens indica quants anys calen perquè una inversió amb interès compost dobli el seu valor. Simplement, cal dividir 72 entre el tipus d'interès. Així, una inversió amb interès compost del 6%, doblarà el seu valor en 12 anys.

Diversificar

Una altra regla d'or de la inversió que col·loquialment podem anomenar com “evitar posar tots els ous dins el mateix cistell”. En un procés d'inversió, concentrar-ho en un o en pocs actius és elevar exponencialment el risc que s'assumeix, mentre que repartir-ho correctament entre diversos reduirà el risc de pèrdua.

Bàner central Bàner central
Cercador de fons
Coneix el catàleg de fons d'inversió de BBVA.

Invertir de forma periòdica

Suposem el cas d'una persona que estalvia a través d'un fons d'inversió i té com a objectiu un any concret invertir-hi 6.000 €. Què és millor, una aportació puntual per aquesta quantitat o una aportació mensual de 500 € durant cadascun dels 12 mesos?

La resposta està alineada amb la qüestió prèvia: en el procés d'inversió, també convé diversificar les aportacions, ja que també es redueix el risc. En aquest cas, fer tota l'aportació a un preu de compra inadequat.

Comprendre el binomi rendibilitat-risc

Sempre passarà que aspirar a més rendibilitat implicarà assumir un nivell de risc més alt. La relació entre aquestes dos variables serà sempre directa. Prima sempre fixar el risc que pots assumir i, amb això, tractar de maximitzar la rendibilitat.

Atenció amb l'efecte palanquejament

Hi ha inversions que es coneixen com a “palanquejades”. En aquestes, la quantitat efectivament invertida és reduïda, però a exposició a l'actiu subjacent és molt més elevada. Això pot provocar un efecte multiplicador de les pèrdues. Aquestes inversions són d'alt risc i per a un tipus d'inversor molt específic.

No endeutar-se

Endeutar-se per invertir pot provocar efectes indesitjats si el resultat de la inversió no és el que es preveu. Inverteix sempre dins els límits de la teva capacitat real.

CTA subinici fons CTA subinici fons
Bàner Asset Management Bàner Asset Management
Amb la col·laboració de BBVA Asset Management:
Fons d'inversió - També et podria interessar Fons d'inversió - També et podria interessar

També et podria interessar

 • Coneix les característiques, la tipologia i la descripció del que coneixem com a actius financers.
 • T'expliquem com funcionen els fons d'inversió i tot el que necessites saber per invertir els teus diners.
 • Risc reduït i rendibilitat coneguda per endavant són dues de les característiques de la inversió en renda fixa.
Fons d'inversió - Eines Fons d'inversió - Eines

Eines de fons d'inversió

 • El simulador de fons d'inversió de BBVA t'ajuda a conèixer la rendibilitat que podràs aconseguir amb els teus estalvis.
 • No saps quin fons d'inversió s'adapta millor a les teves necessitats? El nostre comparador t'ajudarà a triar la millor opció.
 • Troba el millor fons d'inversió on invertir els teus estalvis i comença a rendibilitzar els teus diners.
 • Calcula la rendibilitat d'una inversió d'una manera ràpida i senzilla amb la calculadora que posem al teu abast.