Com entendre els números d'una targeta de crèdit

T'expliquem què signifiquen els números impresos a les targetes

Els números de les targetes de crèdit i dèbit solen generar dubtes pel seu significat. Les targetes són un dels objectes quotidians que més s'utilitzen i, tanmateix, l'usuari no sol conèixer realment com funcionen o, per exemple, per què tenen tota aquesta llarga sèrie de números.

Tot té una explicació i en el cas de les targetes de crèdit, la numeració té a veure amb motius d'identificació i seguretat. Vegem-los amb detall per poder comprendre una mica millor una de les eines més útils que podem portar a la nostra butxaca.

Bàner superior Targeta Después Bàner superior Targeta Después
Targeta Después
Podràs ajornar les compres i utilitzar-la en més de 6.000 caixers.

Els números de la targeta de crèdit, un a un

La numeració de les targetes de crèdit respon a una normativa internacional, en concret, l'ISO/IEC 7812-1:2006. Aquí s'estipula per a què serveix cadascun dels dígits que es poden trobar en aquestes targetes. I no, no són números aleatoris.

El primer dígit

La gran majoria de targetes de crèdit tenen 16 dígits, encara que, depenent de la companyia que l'operi, en poden arribar a tenir fins a 19.

De qualsevol forma, el primer dígit de tota targeta de crèdit identifica el sector al qual pertany la companyia que emet la targeta.

 • 1 i 2: Aerolínies.
 • 3: Viatges i entreteniment (entre elles, American Express).
 • 4: Visa
 • 5: Master Card
 • 6: Discovery Card
 • 7: Indústria del petroli.
 • 8: Telecomunicacions.
 • 9: Dígit reservat per a ús del país en què opera la targeta.

Els set primers números de la targeta de crèdit 

Juntament amb el primer dígit, els 6 restants componen el denominat INN (Issuer Identification Number), el número d'identificació de la targeta. Aquest consta d'un codi privat que barreja informació sobre l'emissor de la targeta i la zona de procedència geogràfica d'aquesta.

Els dígits restants (i l'últim)

A partir del setè dígit trobem la informació relativa al titular de la targeta. Per motius de seguretat, la forma amb què les diferents entitats bancàries assignen aquesta numeració és privada.

L'últim dígit mereix una menció a part, ja que la seva funció és controlar que tots els altres dígits de la targeta concorden. Aquest dígit de control funciona a través de l'algoritme de Luhn, que ajuda a comprovar que tots els altres números de la targeta de crèdit són els correctes.  

Bàner Central Targeta Después Bàner Central Targeta Después
Targeta de crèdit BBVA
Ajorna les compres amb la targeta Después i accedeix a més de 6.000 caixers.

Mesures addicionals de seguretat

Completant la identificació i seguretat de les targetes de crèdit hi trobem la data de caducitat. Aquest és un element que en la immensa majoria d'ocasions ens demanaran a l'hora de fer una compra per Internet o per una altra via telemàtica.

Ja al revers de la targeta de crèdit hi ha el codi CVC (Card Verification Code), també denominat CVV, CW2, CVC2 o fins i tot CID. Aquest codi reforça la seguretat d'operar amb una targeta de crèdit o dèbit ja que només apareix en aquesta, per la qual cosa el seu ús només pot ser dut a terme pel posseïdor físic de la targeta.

CTA Targeta Después CTA Targeta Después
Targetes - També et podria interessar Targetes - També et podria interessar

També et podria interessar

 • T'expliquem com pots utilitzar aquest servei per treure diners d'un caixer sense portar una targeta a sobre.
 • A BBVA t'expliquem les diferències entre una targeta de crèdit i una de dèbit d'una forma clara i senzilla.
 • T'expliquem com ingressar diners en un caixer perquè puguis fer-ho sempre que vulguis.
Targetes - Eines Targetes - Eines

Eines de targetes

 • Coneix les característiques de cadascuna de les targetes que BBVA té per a tu gràcies a aquest comparador.