Quines són les comissions més habituals dels caixers

Amb la reforma del 2015, el panorama de les comissions va canviar a Espanya: coneix la seva situació actual aquí

Treure diners amb la targeta de crèdit o dèbit en un caixer automàtic és una operació que a ningú no li és desconeguda. Encara que gairebé tots els establiments, ja siguin restaurants, botigues, cinemes o teatres, permeten fer els pagaments directament amb la targeta, portar una mica d'efectiu damunt és la millor opció per evitar possibles imprevistos. Tanmateix, a l'hora de treure diners del nostre compte és important conèixer quines són i com funcionen les comissions dels caixers.

Fins a l'octubre del 2015, les comissions dels caixers s'establien, per norma general, en funció de la xarxa a què pertanyessin les entitats bancàries. És a dir, els caixers s'agrupaven segons fossin Servired, Sistema 4b o Euro 6000 i, a més, cobraven entre si unes comissions per operació. Tanmateix, el Consell de Ministres va aprovar el Reial decret llei 11/2015, pel qual es va prohibir que les entitats titulars dels caixers cobressin les comissions directament als titulars de les targetes, sinó que el cobrament de la comissió el fa el titular del caixer a l'entitat emissora de la targeta, qui podrà repercutir aquesta comissió al titular. De manera que avui no hem de preguntar-nos ja a quina xarxa estem traient diners, sinó més aviat a quin banc: Santander? CaixaBank? Sabadell?

Bàner superior Targeta Después Bàner superior Targeta Después
Targeta Después
Podràs ajornar les compres i utilitzar-la en més de 6.000 caixers.

Característiques principals del sistema de comissions

El Reial decret llei 11/2015, esmentat anteriorment, es va aprovar a fi que els serveis de pagament siguin prestats en condicions de competència, transparència i confiança entre les parts. Aquesta llei va entrar en vigor l'octubre del 2015 i va comportar una sèrie de novetats que regeixen avui dia l'establiment i el cobrament de les comissions als caixers. Aquestes característiques són les següents:

  • Cada entitat individual és l'encarregada de decidir quines comissions cobra per l'ús dels seus caixers a la resta d'entitats. Amb aquesta norma canvia de manera total el sistema utilitzat fins llavors, de manera que les comissions no es decideixen de manera conjunta segons la xarxa de mitjans de pagaments que faci servir cada banc. És a dir, dues entitats diferents en una mateixa xarxa, per exemple Servired, abans de la llei cobraven les mateixes comissions als seus caixers; ara cada una és lliure per fixar les que vulgui, amb els límits de competència i transparència establerts. La comissió que ha de satisfer l'entitat emissora a l'entitat titular del caixer podrà ser objecte d'acord entre les entitats.
  • La comissió no es pot cobrar directament a l'usuari de la targeta, sinó que es carrega al banc emissor d'aquesta.
  • El banc emissor podrà repercutir o no al titular de la targeta la comissió que paga al banc titular del caixer. En cas que el banc decideixi repercutir la comissió del caixer al titular de la targeta, també podrà decidir si ho fa de forma total o parcial, així com establir diferents percentatges de la comissió en funció de l'entitat bancària en què el seu client hagi retirat l'efectiu.
  • Si l'entitat financera decideix cobrar la comissió al seu client, l'import sol·licitat mai no podrà ser superior a l'import que li hagi cobrat el banc propietari del caixer.

Com afecten les comissions dels caixers als clients BBVA?

Si ets client BBVA i tens una targeta de crèdit o dèbit, segur que t'estàs preguntant de quina manera t'afecten a tu les comissions dels caixers. Abans de començar a fer números amb les comissions de cadascuna de les entitats bancàries que hi ha al nostre país, has de saber que BBVA té més de 6.000 caixers a tot el territori nacional. Amb aquesta amplíssima xarxa de caixers és molt difícil que no en trobis un a pocs metres del lloc on siguis.

BBVA no cobra comissions als seus clients quan treuen efectiu en algun dels seus caixers a dèbit, és a dir, contra el compte de domiciliació de pagaments. La cosa canvia quan la disposició es fa a crèdit, és a dir, contra el compte de crèdit de la targeta. En aquest cas BBVA cobra als titulars una comissió del 3,50% amb un mínim de 3 €.

Per facilitar al client l'operativa de treure diners, BBVA ha dissenyat un localitzador de caixers. Utilitzar aquesta eina és tan senzill com introduir al cercador la ciutat, el codi postal o el carrer on et trobis. Una vegada fet això, podràs triar entre buscar oficines o caixers i, a continuació, t'apareixeran assenyalats a un mapa tots els caixers que tens a prop.

La gran xarxa de caixers BBVA, juntament amb l'útil eina de localització, pretén que sent client BBVA no hagis de recórrer a entitats alienes. Tanmateix, com que no sempre és així, veurem de manera ràpida i senzilla les comissions que tenen els caixers aliens a BBVA.

Bàner Central Targeta Después Bàner Central Targeta Después
Targeta de crèdit BBVA
Ajorna les compres amb la targeta Después i accedeix a més de 6.000 caixers.

Si has de treure diners a dèbit, a CaixaBank, la comissió per retirada d'efectiu és de 2 €. Si és al Banco Santander, la comissió serà d'1,85 €. Molt similar a aquesta última és la comissió del Banc Sabadell, fixada en 1,80 €. Al Grupo Banco Popular tindràs 1,50 € de comissió, a Bankinter serà d'1 €, Bankia baixa fins als 0,98 € seguit d'Evo Banco amb 0,65 € i d'ING Direct amb una comissió de 0,50 €. Com hem explicat, aquestes comissions les cobren aquestes entitats a BBVA, qui posteriorment les repercuteix al titular de la targeta.

Atesa l'àmplia xarxa de caixers de BBVA, es redueixen les possibilitats que hagis de recórrer a un caixer aliè a la nostra entitat per treure diners. No dubtis a utilitzar el localitzador d'oficines i de consultar al web tots els avantatges que ofereix la xarxa de caixers BBVA.

CTA Targeta Después CTA Targeta Después
Targetes - També et podria interessar Targetes - També et podria interessar

També et podria interessar

  • T'expliquem com pots utilitzar aquest servei per treure diners d'un caixer sense portar una targeta a sobre.
  • A BBVA t'expliquem les diferències entre una targeta de crèdit i una de dèbit d'una forma clara i senzilla.
  • T'expliquem com ingressar diners en un caixer perquè puguis fer-ho sempre que vulguis.
Targetes - Eines Targetes - Eines

Eines de targetes

  • Coneix les característiques de cadascuna de les targetes que BBVA té per a tu gràcies a aquest comparador.