Com funciona un caixer automàtic

Què s'amaga darrere de la pantalla del caixer automàtic? Coneix-ne el funcionament

El procés és conegut per tots: cerco un caixer, introdueixo la targeta, m'identifico amb el meu número secret, decideixo la quantitat que necessito i, en un parell de segons, rebo els meus diners. Però com funciona en realitat un caixer automàtic?

El que de primeres sembla senzill és, en realitat, un complex procés que combina informàtica, tecnologia i investigació des de fa alguns anys. Els avantpassats més directes dels nostres caixers automàtics es remunten als anys setanta del segle XX. I per bé que, els primers caixers automàtics no disposaven d'un “ordinador”, tal com el coneixem avui, no va trigar a desenvolupar-se una tecnologia informàtica pensada per aquests que, encara avui, s'aplica introduint constants evolucions.

Bàner superior Targeta Després Bàner superior Targeta Després
Targeta Después
Podràs ajornar les compres i utilitzar-la en més de 6.000 caixers.
Avui dia, tots els caixers tenen integrat un ordinador amb un programa que regula el mecanisme del dispositiu i que controla les consultes o operacions. Perquè un caixer, en efecte, no és només una eina per efectuar retirades d'efectiu i fins i tot ingressos, sinó que a més serveix per consultar moviments o fer gestions de qualsevol tipus.

El funcionament del caixer automàtic en pocs passos

En utilitzar un caixer electrònic es produeix tota una reacció tecnològica en cadena. El primer que cal fer és introduir una targeta a la ranura. Ja des d'aquest moment, la targeta és llegida per un dispositiu i es connecta automàticament amb el banc. Així, després d'una comprovació de rigor amb una clau personal, el client pot accedir a diferents opcions.

Suposem que el que vol el client és fer retirades d'efectiu.
Aquest és, sens dubte, l'objectiu principal dels caixers i el que més justifica la seva presència. Sobretot, perquè una àmplia connexió dels bancs et permet treure efectiu des de caixers d'altres entitats (de vegades, això sí, abonant una comissió).

Quan se sol·licita fer una retirada d'efectiu a crèdit o dèbit mitjançant targeta, el que fa el caixer automàtic és demanar-te que marquis una quantitat exacta per comptar i donar-te els diners ràpidament. Aquest procés es produeix gràcies a una precisa combinació de més de 400 components que, en un perfecte engranatge de set passos, resolen el procés per donar-te els bitllets:

 • El client tecleja la quantitat desitjada (en alguns pot, fins i tot, triar la combinació de bitllets).
 • El caixer comprova la disponibilitat de saldo i, en cas d'haver-hi disponibilitat, es dona l'autorització.
 • Diferents safates amb els bitllets posen els diners a disposició del mecanisme.
 • Un complex engranatge agafa un a un els bitllets desitjats.
 • Un sensor òptic comprova la quantitat i la veracitat dels bitllets.
 • Una ranura o un compartiment s'obre i lliura al client l'efectiu sol·licitat.
 • Es pregunta al client si vol un comprovant i, després de la resposta, es tanca el procés i es desconnecta la sessió.

Tot això passa en tan sols uns segons que, a més, han de ser suficients per garantir els màxims estàndards de qualitat. En les diferents safates del caixer hi poden haver fins a 3.000 bitllets de diferents quantitats, de manera que la precisió ha de ser gran, així com la seguretat.

És segur un caixer automàtic? Per part del banc, naturalment. Una immensa caixa forta i un provat programa (sempre sota supervisió) garanteixen una tramitació segura de les gestions. Ara bé, de vegades es poden produir manipulacions fraudulentes del caixer, de manera que si hi ha alguna cosa estranya que cridi l'atenció, abans d'utilitzar-lo és millor anar amb compte.

Bàner Central Targeta Després Bàner Central Targeta Després
Targeta de crèdit BBVA
Ajorna les compres amb la targeta Después i accedeix a més de 6.000 caixers.

L'oferta de BBVA per a gestions des del caixer automàtic

Quan s'opera des d'un caixer automàtic de la pròpia entitat bancària, les opcions que desplega el menú de benvinguda són diverses. En el cas concret del nostre banc, un client de BBVA que s'adreci a un caixer de BBVA podrà fer diferents consultes (de saldo, de moviments, demanar extractes) o operacions (retirada i ingrés d'efectiu, fer transferències o traspassos, pagar rebuts o impostos, enviar diners a l'estranger o recàrregues mòbils, entre altres coses).

En definitiva, les necessitats bancàries dels clients se satisfan de manera immediata des del caixer automàtic, que és, en el fons, una eina que distribueix i gestiona automàticament els comptes bancaris. I una entitat com BBVA competeix per mantenir-se a l'avantguarda tecnològica en aquests aspectes. Coneix a la nostra seu virtual la disponibilitat de caixers de BBVA, així com les possibilitats de gestió que et permeten.

CTA Targeta Després CTA Targeta Després
Targetes - També podria interessar-te Targetes - També podria interessar-te

També et podria interessar

 • T'expliquem com pots utilitzar aquest servei per treure diners d'un caixer sense portar una targeta a sobre.
 • A BBVA t'expliquem les diferències entre una targeta de crèdit i una de dèbit d'una forma clara i senzilla.
 • T'expliquem com ingressar diners en un caixer perquè puguis fer-ho sempre que vulguis.
Targetes - Eines Targetes - Eines

Eines de targetes

 • Coneix les característiques de cadascuna de les targetes que BBVA té per a tu gràcies a aquest comparador.