Què és l'ASNEF i com influeix en la concessió d'un préstec

A Espanya hi ha diverses llistes de morosos, que tenen repercussions en la concessió d'un préstec.

Darrere l'acrònim ASNEF hi ha l'Associació Nacional d'Establiments Financers de Crèdit. Dit d’una altra manera, és un dels principals registres de morosos d'Espanya. Per tant, aparèixer inclòs en aquest fitxer ens dificultarà molt aconseguir que un banc confiï en nosaltres per atorgar-nos un préstec, crèdit, hipoteca… en realitat, pràcticament ens impossibilitarà accedir a finançament. Repassem ara com funciona aquest arxiu i quines alternatives hi ha per sortir-ne.

L'ASNEF és una base de dades que les entitats bancàries consulten de manera habitual com a part de l'estudi del perfil del client a l'hora de prestar diners o oferir la contractació de, per exemple, targetes de crèdit. Encara que no és l'únic fitxer d'aquestes característiques (el RAI o Registre d'Acceptacions Impagades n'és un altre), sí que és un dels més rellevants i serveix d'eina per prendre decisions per a la majoria de bancs del país.

Bàner superior simulador Bàner superior simulador
Troba el finançament que necessites
Calcula la quota del teu préstec de forma ràpida i senzilla.

Una factura impagada, com la de la línia telefònica o la factura del gas, són suficients perquè l'empresa que ens presta el servei decideixi incloure'ns en aquest fitxer. No obstant això, el consumidor ha de ser notificat, com a màxim, 30 dies després de ser inclòs en aquesta llista.

A partir d'aquí, s'obre un període de gràcia de deu dies en què podem abonar els deutes que ens imputen. Si no és així, passarem oficialment a formar part de la llista de morosos per un període de sis anys. I si s'arriba a donar el cas, la nostra capacitat per contractar serveis, tant bancaris com de qualsevol altra naturalesa, es veurà reduïda dràsticament.

Què fer si ens inclouen a l'ASNEF?

El normal és que davant la inclusió de les nostres dades a la llista d'ASNEF ens arribi una notificació per carta. És llavors quan s'obren diferents possibilitats per revertir aquesta situació: o bé pagar el deute o bé sol·licitar la cancel·lació de les nostres dades, sempre que:

  • No se'ns hagi comunicat, via postal, la inclusió de les nostres dades en aquest fitxer.
  • El deute no ens pertany o no es pot demostrar que ens correspon a nosaltres.
  • Ja hem saldat el deute amb anterioritat a la inclusió de les nostres dades en aquest fitxer.
Bàner central simulador Bàner central simulador
Descobreix el simulador de préstecs de BBVA
Viatjar, comprar mobles nous o ampliar els teus estudis és més fàcil amb els préstecs en línia.

Per començar el procés d'‘esborrament’ de les nostres dades, el més habitual és acudir al nostre banc (encara que no sigui l'empresa que ens hagi inclòs en el fitxer) o, si no, visitar el web de l'Associació, on s'explica amb detall el procediment i es faciliten els formularis corresponents.

A més, com a clients inclosos a l'ASNEF, tenim dret a sol·licitar informació sobre l'empresa que ha reclamat la nostra inclusió a la llista, la quantitat que ens reclamen i la data en què les nostres dades han anat a parar a aquest fitxer.

CTA calcula CTA calcula
Préstecs - També podria interessar-te Préstecs - També podria interessar-te

També et podria interessar

  • T'expliquem com funciona una reunificació de deutes, a més dels seus avantatges i inconvenients.
  • Una de les garanties més grans que té el banc per assegurar-se la devolució del préstec és la nòmina.
  • T'expliquem en què consisteixen els crèdits a l'instant i com se'n pot aconseguir un.
Préstecs - Eines Préstecs - Eines

Eines de préstecs

  • Calcula les condicions de finançament del préstec que necessites amb el nostre simulador i en només 3 minuts.
  • T'ajudem a calcular les condicions de finançament del teu proper cotxe amb el nostre simulador de préstecs especialitzat.