Quin és el tractament fiscal dels plans de pensions?

Descobreix com declarar el teu pla de pensions en l'IRPF.

En vista de la incertesa que genera el futur de les pensions, cada vegada són més les persones que cerquen generar un estalvi complementari per al moment del seu retir. En aquest sentit, els plans de pensions s'han convertit en un dels productes d'estalvi i inversió més utilitzats pels particulars.

Mitjançant la contractació d'aquests instruments, els titulars accedeixen a fer voluntàriament una sèrie d'aportacions que s'inverteixen en funció de la política d'inversió del pla, amb l'objectiu de generar el màxim rendiment possible sempre dins dels marges de risc tolerats segons el perfil de l'inversor. En aquest article, t'expliquem pas a pas quin és el tractament fiscal dels plans de pensions i les repercussions que aquests poden tenir sobre els teus impostos.

Bàner Superior Calcula Jubilació Bàner Superior Calcula Jubilació
Estalvia per a la teva jubilació
Calcula la seva millora amb les aportacions a un pla de pensions

Tractament fiscal de les aportacions a plans de pensions

Un dels grans avantatges que ofereixen els plans de pensions radica en la possibilitat de gaudir de certs beneficis fiscals associats a les aportacions realitzades. Les aportacions als plans de pensions es poden fer tant de manera periòdica com puntual, i es troben limitades a una quantitat màxima establerta per llei: 8.000 € anuals (en territori comú). Una vegada arribat el moment de fer la declaració anual de l'IRPF, l'import total corresponent a aquestes aportacions es pot deduir directament de la base imposable. D'aquesta manera, el percentatge d'impostos pertinent s'aplica sobre una quantitat inferior, i així es redueix l'import que ha de pagar el contribuent.

També és possible fer aportacions a favor del pla del cònjuge si aquest no té rendes o les seves rendes anuals no excedeixen els 8.000 euros. L'aportació màxima és de 2.500 euros, addicionals a les aportacions pròpies.

Les deduccions fiscals per aportacions a plans de pensions també estan limitades per llei; segons això, el contribuent es pot desgravar la menor de les quantitats següents: 8.000 € o el 30% dels rendiments nets del treball i les activitats econòmiques. No obstant això, en cas que se superi el límit de desgravació, els contribuents tenen la possibilitat de declarar-ne l'excés durant els 5 exercicis següents.

Les aportacions a plans de pensions s'han de reflectir a l'apartat “Reduccions de la base imposable” de la declaració anual de l'IRPF.

Tractament fiscal del rescat d'un pla de pensions

El rescat d'un pla de pensions tributa com a rendiments del treball per l'import íntegre del rescat. No obstant això, de forma transitòria és possible fer una reducció del 40% en rescat en forma de capital de participacions realitzades en data 31/12/2006 o anterior.

En termes generals, aquest rescat només es pot dur a terme una vegada que es produeixi la jubilació del partícip. No obstant això, existeixen altres contingències i supòsits excepcionals de liquiditat que permeten el seu cobrament, com desocupació de llarga durada, dependència, malaltia greu o incapacitat laboral, entre d'altres. També, des de l'1 de gener del 2025, serà possible rescatar aquelles aportacions amb una antiguitat d'almenys 10 anys.

Com és evident, la fiscalitat del rescat produeix un efecte contrari al de les aportacions, i incrementa els impostos que ha de pagar el contribuent en l'any fiscal en què es rescata el fons. En aquest sentit, l'augment de la base imposable i, per consegüent, dels impostos, depèn del mètode de rescat que es triï. Si s'opta per rescatar els fons en un únic cobrament, l'increment pot ser significatiu, i pot ocasionar un ascens en els trams de l'IRPF en els quals es tributa. Al contrari, el rescat en forma de renda permet repartir el capital entre diversos exercicis, i redueix potencialment l'import total dels impostos que cal pagar. A més, el rescat en forma de rendes mensuals s'acosta més a la veritable vocació dels plans de pensions, que no és una altra que generar ingressos complementaris als procedents de la pensió de la Seguretat Social.

Bàner Central Pla de Pensions Bàner Central Pla de Pensions
Plans de pensions adaptats a les teves necessitats
Coneix les diferents opcions que t'oferim

Tractament fiscal del traspàs de plans de pensions

El traspàs entre plans de pensions consisteix a reemborsar el capital invertit en el pla original i, al mateix temps, subscriure'l en un nou pla, ja sigui gestionat per la mateixa entitat o per una altra diferent. Aquest procés suposa que el capital no queda a les mans del titular en cap moment, sinó que únicament es trasllada a un nou producte. Com a conseqüència, el traspàs entre plans de pensions no té cap impacte fiscal. A efectes fiscals, es conserva l'antiguitat del pla original, de tal manera que no es tributa fins que es produeix el rescat definitiu.

A BBVA volem ajudar-te a planejar la teva jubilació. Per això, t'oferim el simulador de plans de pensions que et permet triar el que millor s'adapta a les teves necessitats. Visita bbva.es i descobreix més informació sobre l'àmplia oferta de plans de pensions que posem a la teva disposició. I si encara tens dubtes sobre el tractament fiscal dels plans de pensions, no et preocupis: el nostre equip d'experts t'ajudarà a tramitar totes les fases del procés.

CTA Simulador Pensions CTA Simulador Pensions
Plans de Pensions - També podria interessar-te Plans de Pensions - També podria interessar-te

També et podria interessar

  • Aquests són els canvis que s'han fet el 2018 en relació amb les pensions i la quantitat màxima per gaudir durant la jubilació.
  • Aquests són els càlculs que has de fer per obtenir la prestació de la pensió que rebràs després de jubilar-te.
  • Diversos factors poden afectar a la retenció de l'IRPF de les pensions de jubilació. Descobreix el teu percentatge.
Plans de Pensions - Eines Plans de Pensions - Eines

Eines de plans de pensions

  • Quin seria l'import de la teva pensió pública quan et jubilis? Descobreix-ho en tres passos molt senzills.
  • Troba el pla de pensions que millor s'adapti a les teves necessitats d'estalvi i comença a planificar el teu futur.
  • El nostre comparador et permetrà conèixer les característiques de tots els nostres plans i triar el que millor s'adapti a tu.
  • Amb el nostre simulador podràs conèixer la prestació final que rebràs una vegada et jubilis.
  • Vols saber quant podries estalviar-te en la declaració de la renda aportant a un pla de pensions?