Passos per sol·licitar el traspàs d'un pla de pensions

El traspàs d'un pla és un procés gratuït que no comporta ni el pagament de comissions ni cap penalització fiscal

Els plans de pensions, així com els plans de previsions assegurats –PPA–, són instruments d'estalvi previsional que permeten traspassar els drets consolidats (el capital dipositat i els seus possibles beneficis) d'un producte a un altre, fins i tot entre diferents gestors o entitats bancàries. A més, també hi ha la possibilitat de passar els diners d'un pla de pensions a un pla de previsió assegurat i viceversa.

El traspàs és un procés totalment gratuït que no comporta ni el pagament de comissions ni cap tipus de penalització fiscal. De fet, el titular del pla de pensions pot decidir moure part del seu capital o la totalitat d'aquest –els anomenats drets consolidats– en un procés senzill que es pot repetir en tantes ocasions com el client ho consideri oportú. En el cas de plans de pensions garantits, és important consultar el valor de les participacions al qual es faria el traspàs, atès que la garantia només s'aplica en la data de venciment del pla.

Bàner Superior Calcula Jubilació Bàner Superior Calcula Jubilació
Estalvia per a la teva jubilació
Calcula la seva millora amb les aportacions a un pla de pensions

Per fer-ho, el titular només ha de comunicar a l'entitat gestora que rebrà el traspàs (entitat de destí) les dades d'aquest traspàs: la quantitat de capital que es vol mobilitzar, cap a quin producte es vol fer i de quin producte provindran els drets consolidats. És important ressaltar que l'inici del traspàs l'ha de fer l'entitat que rebrà el traspàs i no al contrari.

Aquest procés no pot trigar, per llei, més de cinc dies hàbils si el traspàs es produeix entre gestores o tres dies hàbils si el traspàs té lloc entre productes de la mateixa gestora.

Excepcions al traspàs de capital

Hi ha diversos supòsits sota els quals no es pot fer aquest traspàs:

  • No es pot traspassar el capital de plans de pensions d'ocupació, llevat de si ja no existeix relació laboral amb l'empresa a través de la qual es va contractar el pla.
  • Actualment no és possible traspassar els drets consolidats entre plans de diferents països, excepte en casos molt restringits de plans de pensions del Regne Unit, que podran ser traspassats, complint una sèrie de requisits, a una sèrie de plans de pensions espanyols que han estat prèviament autoritzats.
Bàner Central Pla de Pensions Bàner Central Pla de Pensions
Plans de pensions adaptats a les teves necessitats
Coneix les diferents opcions que t'oferim

Motius per traspassar un pla de pensions

Hi ha nombroses ocasions en què pot resultar convenient traspassar un pla de pensions d'una entitat a una altra o optar per canviar de tipus de pla.

D'una banda, hi ha gestores que bonifiquen el traspàs dels drets consolidats d'una entitat a una altra, encara que aquest tipus d'operacions solen estar subjectes a altres obligacions que el client haurà de tenir en compte. És important valorar que el canvi s'ajusta realment a les nostres necessitats a mitjà i llarg termini i intentar no deixar-nos seduir exclusivament per la bonificació.

Però, a més i com un dels principals motius per fer el traspàs del capital, es troba el canvi del perfil d'inversor que es vol adoptar. Cada pla de pensions respon a un perfil d'inversió, en funció d'en quins productes financers inverteixi i, per tant, el nivell de risc al qual pot estar subjecte és diferent.

Generalment es distingeixen tres perfils d'inversor d'acord amb el risc que poden assumir: el conservador, el moderat i el decidit. Per a cadascun d'aquests perfils es recomana el contracte de cert tipus de plans de pensions: mentre que per als clients més joves l'adequat és invertir en plans de pensions de renda variable que tinguin uns guanys potencials més grans, encara que es troben subjectes a un risc superior, per als inversors que es trobin més pròxims a l'edat de jubilació el més convenient és contractar un pla de pensions que inverteixi en renda fixa, amb una rendibilitat potencial menor però amb més seguretat, atès que no existeix marge per assumir riscos innecessaris en un moment en què l'objectiu de la inversió es troba tan pròxim.

Així, un exemple habitual d'estalviador sol ser aquell que, en la seva joventut, adopta un perfil decidit d'inversor en què contracta un pla de pensions que inverteix en renda variable per anar traspassant, amb el pas dels anys, els seus drets adquirits a un pla de pensions de caràcter més moderat i, finalment, a un de tipus conservador.

Com a productes d'estalvi a llarg termini, els plans de pensions són instruments que s'adeqüen a cada perfil de client en funció del seu perfil de risc i expectatives de rendibilitat.

CTA Simulador Pensions CTA Simulador Pensions
Plans de Pensions - També podria interessar-te Plans de Pensions - També podria interessar-te

També et podria interessar

  • Aquests són els canvis que s'han fet el 2018 en relació amb les pensions i la quantitat màxima per gaudir durant la jubilació.
  • Aquests són els càlculs que has de fer per obtenir la prestació de la pensió que rebràs després de jubilar-te.
  • Diversos factors poden afectar a la retenció de l'IRPF de les pensions de jubilació. Descobreix el teu percentatge.
Plans de Pensions - Eines Plans de Pensions - Eines

Eines de plans de pensions

  • Quin seria l'import de la teva pensió pública quan et jubilis? Descobreix-ho en tres passos molt senzills.
  • Troba el pla de pensions que millor s'adapti a les teves necessitats d'estalvi i comença a planificar el teu futur.
  • El nostre comparador et permetrà conèixer les característiques de tots els nostres plans i triar el que millor s'adapti a tu.
  • Amb el nostre simulador podràs conèixer la prestació final que rebràs una vegada et jubilis.
  • Vols saber quant podries estalviar-te en la declaració de la renda aportant a un pla de pensions?