Quina serà la pujada de les pensions en els pròxims anys

Descobreix com et pot afectar la pujada de les pensions en els pròxims anys.
Amb l'aprovació dels pressupostos generals de l’estat del 2018, es van acordar una sèrie de mesures que afectaran la quantia de les pensions públiques els pròxims anys. De moment, la pujada de les pensions el 2018 i el 2019 ha estat superior a la que hagués correspost amb la fórmula vigent. Però, en què consisteix exactament aquest augment? Tot seguit, t'expliquem els detalls sobre l'evolució de les pensions que s'espera en un futur pròxim.
Bàner Superior Calcula Jubilació Bàner Superior Calcula Jubilació
Estalvia per a la teva jubilació
Calcula la seva millora amb les aportacions a un pla de pensions

Com han evolucionat les pensions fins ara?

Històricament, la revaloració anual de les pensions estava lligada a l'índex de preus al consum (IPC). Aquest índex era el factor determinant per al càlcul anual de les pensions fins a la reforma del 2013, que va introduir l'índex de revaloració de les pensions (IRP). L'IRP pretenia garantir la sostenibilitat del sistema de pensions vinculant la seva evolució anual a la salut dels comptes de la Seguretat Social, limitant la revaloració en entorns de dèficit (per no incrementar-lo) i en entorns de superàvit (per estalviar l'excés). El terra quedava fixat en el 0,25% i el sostre, en l'IPC + 0,50%. Des de la seva primera aplicació, l'any 2014, l'IRP ha limitat la revaloració anual de les pensions al mínim del 0,25%. De fet, l'IRP ha donat resultats negatius, que recomanarien abaixar les pensions, per bé que el terra del 0,25% ha assegurat aquest creixement mínim.

Quant s'apujaran les pensions a partir del 2018?

Encara que en un principi la pujada de les pensions del 2018 s'havia fixat en el 0,25%, l'aprovació dels pressupostos generals va comportar la tornada de l'IPC com a via per calcular la revaloració de les pensions. També va implicar endarrerir la implementació del factor de sostenibilitat, segon element de la reforma de les pensions del 2013, fins a una data no posterior a l'1 de gener de 2023.

Així, la pujada acordada per a les pensions públiques el 2018 va ser de l'1,6%, la mateixa que s'ha aplicat l'any 2019. El resultat d'aquesta millora suposa un augment de la pensió mitjana d'uns disset euros mensuals, mentre que les pensions de jubilació en concret se situen en un valor mitjà d'uns mil cent euros mensuals.

L'increment és encara superior per a les pensions mínimes i les no contributives. En aquest cas, el percentatge és d'un 3%, tant per al 2018 com per al 2019. Així mateix, aquests canvis també afecten la base reguladora de determinades pensions de viduïtat de beneficiaris de 65 anys o més, que el 2018 augmenta del 54% al 56% i el 2019, del 56% al 60%

Com evolucionaran les pensions després del 2019?

La incògnita actual és què passarà amb la revaloració de les pensions l'any 2020 i els successius. Tot sembla indicar que l'IPR quedarà aparcat definitivament, però la qüestió que s'ha de resoldre és si la revaloració via IPC ha arribat per quedar-se, cosa sobre la qual alerten organismes, com AIReF, atès que pot disparar el dèficit de la Seguretat Social, o bé si es buscarà una fórmula que prengui com a referència l'IPC però se li apliqui algun factor corrector.

És important tenir en compte que aquest dilema pel que fa a la revaloració de les pensions coincideix en el temps amb el retard en la implementació del factor de sostenibilitat, creat per vincular la quantia de les pensions a l'esperança de vida, amb la lògica de fons que els que es jubilen amb una esperança de vida superior han de veure reduïda la seva pensió mensual, atès que es presumeix que la percebran durant més temps. Amb això es pretén mantenir l'equitat intergeneracional de les pensions.

Bàner Central Pla de pensions Bàner Central Pla de pensions
Plans de pensions adaptats a les teves necessitats
Coneix les diferents opcions que t'oferim

IPR i factor de sostenibilitat són dos paràmetres que es van introduir en la reforma de les pensions del 2013 per tal d'assegurar la seva viabilitat a mitjà i llarg termini. Amb les dues reformes suspeses, queda per veure com i de quina forma es posen en marxa novament, si escau, o quines noves reformes es proposen per fer front a un entorn de dèficit de la Seguretat Social.

Sens dubte, les pensions plantegen una gran incògnita per a la població. Per aquest motiu, a BBVA t'oferim alternatives perquè puguis disposar d'ingressos addicionals durant la jubilació. Utilitza el nostre simulador de pensions per simular l'import que percebràs com a pensió i obtenir una recomanació personalitzada amb les millors opcions per mantenir el teu nivell adquisitiu després de la jubilació.

CTA Simulador pensions CTA Simulador pensions
Plans de pensions - També et podria interessar Plans de pensions - També et podria interessar

També et podria interessar

  • Aquests són els canvis que s'han fet el 2018 en relació amb les pensions i la quantitat màxima per gaudir durant la jubilació.
  • Aquests són els càlculs que has de fer per obtenir la prestació de la pensió que rebràs després de jubilar-te.
  • Diversos factors poden afectar a la retenció de l'IRPF de les pensions de jubilació. Descobreix el teu percentatge.
Plans de pensions - Eines Plans de pensions - Eines

Eines de plans de pensions

  • Quin seria l'import de la teva pensió pública quan et jubilis? Descobreix-ho en tres passos molt senzills.
  • Troba el pla de pensions que millor s'adapti a les teves necessitats d'estalvi i comença a planificar el teu futur.
  • El nostre comparador et permetrà conèixer les característiques de tots els nostres plans i triar el que millor s'adapti a tu.
  • Amb el nostre simulador podràs conèixer la prestació final que rebràs una vegada et jubilis.
  • Vols saber quant podries estalviar-te en la declaració de la renda aportant a un pla de pensions?