Formes de planificar la jubilació

T'expliquem totes les opcions que tens al teu abast per arribar a la jubilació amb els estalvis necessaris per mantenir el teu ritme de vida

Planificar la jubilació segueix sent una de les assignatures pendents del nostre país. A la manca de cultura de disposar de productes d'estalvi complementaris, s'hi uneixen la llunyania amb què es veu el moment i les preocupacions diàries que distreuen d'aquest objectiu. Els joves solen dedicar tota la seva atenció a estalviar per poder independitzar-se o, en el millor dels casos, per fer un viatge a una destinació llunyana. I això, els que tenen un lloc de treball o un salari suficient que els permeti pensar en “capritxos”.

Amb el panorama actual d'incertesa laboral, no és estrany que la gent anteposi altres necessitats al fet de planificar la jubilació. Tanmateix, els experts recomanen començar a plantejar-se aquesta qüestió, si no en el moment just d'ingressar el primer sou, sí almenys com més aviat millor. Aquesta recomanació respon a la lògica pura, ja que com més anys inverteixis a estalviar, més diners hauràs acumulat quan arribi el moment de retirar-te de la vida laboral. D'aquesta manera aconsegueixes aprofitar l'efecte multiplicador que aconsegueix l'estalvi en llargs terminis i, a més, converteixes l'objectiu d'estalvi en una meta més suportable en disposar de més temps per dur-la a terme. En molts casos, només fa falta canviar una mica la mentalitat i entendre la planificació com una despesa més, encara que sigui mínim, que cal atendre mes a mes.

Bàner Superior Calcula Jubilació Bàner Superior Calcula Jubilació
Estalvia per a la teva jubilació
Calcula la seva millora amb les aportacions a un pla de pensions

Però, per què és tan important planificar la jubilació? Malgrat l'escassa prioritat que això té i ha tingut en la gran majoria de les persones, sempre ha estat un assumpte que s'ha de tenir en compte. Però, si s'analitza la situació actual, ja no només laboral, sinó la que té a veure amb el present i futur de les pensions, no és massa arriscat afirmar que estem en un moment en què planificar la nostra jubilació és una cosa, gairebé, necessària. En fer-ho, estarem assegurant la nostra independència financera i el manteniment del nostre ritme de vida una vegada arribat el moment de la jubilació. Si no ho fem, el nostre futur econòmic recaurà únicament en la pensió pública que ens correspongui i és probable que no sigui suficient per satisfer les nostres necessitats, atès que la generositat de les pensions s'anirà reduint durant les pròximes dècades, atesa l'important repte demogràfic a què s'enfronta el sistema.

Planificar la jubilació pot resultar complicat si mai no s'ha tingut al cap la possibilitat de fer-ho. Tanmateix, hi ha uns passos que s'han de donar i un gran ventall de productes bancaris que faran el procés d'estalvi molt senzill. Només cal conèixer-los i decantar-se per la o les mesures que s'ajustin millor a les nostres necessitats.

Calcula la jubilació que et correspondria

Abans de decidir-te per un producte d'estalvi que et permeti planificar la teva jubilació, és important que facis una estimació de la pensió de l'Estat que et correspondria. Això et permetrà fer un càlcul aproximat de la quantitat que percebràs quan ja no treballis i veure de manera senzilla quants diners addicionals al mes o a l'any necessitaries per mantenir el nivell de vida que portes actualment o el que aspires a portar. En funció dels diners que calculis que necessites estalviar, podràs triar millor quin tipus de producte vols i quants diners mensuals has d'invertir-hi.

Per calcular la pensió de jubilació, el primer que cal fer és conèixer la nostra base reguladora. Per fer-ho, segons el que és vigent per a l'any 2018, cal dividir per 294 les bases de cotització dels 252 mesos computables (21 anys), en què s'exclou la base de cotització del mes del fet causant i la del mes anterior a aquest. Suposem que parlem d'un treballador les bases de cotització dels últims 252 mesos del qual totalitzen 378.000 euros. La base reguladora resultaria de dividir aquesta xifra per 294, i s'obtindria un import de 1.285 euros.

L'últim pas per calcular la pensió de jubilació consisteix a aplicar a la base reguladora uns percentatges que estan determinats pel període de cotització. Recordem que per a aquest 2017 s'aplica el 50% si hem cotitzat 15 anys i el 100% si ho hem fet durant almenys 35 anys i mig.

Com per planificar la nostra jubilació estem fent una estimació del que ens correspondria, el més normal és aplicar el percentatge màxim donant per fet que quan arribi el nostre moment haurem cotitzat prou com per tenir el 100% de la pensió. Cal ser conscient que aquesta previsió pot ser que mai no es compleixi per diferents factors, com la pèrdua de la feina o el canvi en la legislació. Però, d'aquesta manera, ens posem en la millor situació possible. I si, fins i tot així, ens sembla poca quantitat de diners, és el senyal inequívoc que hem de començar a planificar la nostra jubilació com més aviat millor.

Bàner Central Pla de pensions Bàner Central Pla de pensions
Plans de pensions adaptats a les teves necessitats
Coneix les diferents opcions que t'oferim

Productes per arribar a la jubilació amb estalvis

Una vegada que sabem, més o menys, quina és la nostra previsió de cara a la jubilació, el següent pas per planificar-la és acudir a una entitat bancària i contractar el producte o mecanisme d'estalvi que s'ajusti més bé a les nostres preferències i necessitats. Dins l'àmplia gamma d'ofertes, destaquen les següents:

 • Plans de pensions: són un producte financer d'estalvi pensat exclusivament per generar un estalvi que permeti complementar la pensió pública de jubilació una vegada ens retirem. La persona que contracta un pla de pensions fa unes aportacions periòdiques, el normal és que siguin mensuals o anuals, i la suma total de la quantia es recupera quan es jubili. A més de ser una espècie de guardiola, un pla de pensions compta amb atractius beneficis fiscals durant el temps en què es fan les aportacions monetàries. Entre aquests hi destaca la reducció de la base imposable de l'IRPF de les aportacions fetes al pla fins a un límit de 8.000 €.
 • Assegurança de renda vitalícia: és una modalitat d'assegurança que garanteix que el titular que fa les aportacions rebrà una renda periòdica fins a la seva defunció. El seu funcionament és força senzill; el client que el contracta fa una aportació de capital (prima única) o diverses aportacions (primes extraordinàries) i, a canvi, rep una renda periòdica vitalícia mensual, anual o trimestral. La quantia que rebi dependrà de la quantitat total aportada a l'assegurança i de la rendibilitat d'aquest. A més, en funció de l'edat de qui el rescata, hi ha interessants reduccions fiscals sobre les rendes percebudes.
 • Pla de Previsió Assegurat: és un producte molt similar al pla de pensions, però amb dues diferències fonamentals. En primer lloc, el pla de previsió assegurat garanteix un tipus d'interès durant tota la vigència del contracte. I, a més, també dona la possibilitat de cobrir un capital addicional en cas de defunció o invalidesa.
 • Plans individuals d'estalvi sistemàtic: són un producte financer destinat a estalviar a llarg termini a través d'unes aportacions regulars o esporàdiques. La particularitat dels plans individuals d'estalvi sistemàtic és que tenen un límit d'aportació anual màxim de 8.000 € i l'estalvi acumulat durant la vida del pla no pot ser superior a 240.000 €. És a dir, tenen uns límits màxims establerts, mentre que altres productes similars no.

Tinguis l'edat que tinguis, si ja estàs incorporat al món laboral, és el moment que pensis seriosament a planificar la teva jubilació. Si vols simplificar el procés de comparació i contractació de productes d'estalvi, visita bbva.es i informa't de l'ampli catàleg de BBVA. A més de conèixer de manera ràpida i senzilla l'ampli catàleg de possibilitats d'estalvi fàcil que està al teu abast, també podràs calcular la teva futura pensió de jubilació. A BBVA tens l'aliat perfecte per estalviar i dedicar la teva jubilació a descansar sabent que has fet bé els deures previs.

CTA Simulador pensions CTA Simulador pensions
Plans de pensions - També et podria interessar Plans de pensions - També et podria interessar

També et podria interessar

 • Aquests són els canvis que s'han fet el 2018 en relació amb les pensions i la quantitat màxima per gaudir durant la jubilació.
 • Aquests són els càlculs que has de fer per obtenir la prestació de la pensió que rebràs després de jubilar-te.
 • Diversos factors poden afectar a la retenció de l'IRPF de les pensions de jubilació. Descobreix el teu percentatge.
Plans de pensions - Eines Plans de pensions - Eines

Eines de plans de pensions

 • Quin seria l'import de la teva pensió pública quan et jubilis? Descobreix-ho en tres passos molt senzills.
 • Troba el pla de pensions que millor s'adapti a les teves necessitats d'estalvi i comença a planificar el teu futur.
 • El nostre comparador et permetrà conèixer les característiques de tots els nostres plans i triar el que millor s'adapti a tu.
 • Amb el nostre simulador podràs conèixer la prestació final que rebràs una vegada et jubilis.
 • Vols saber quant podries estalviar-te en la declaració de la renda aportant a un pla de pensions?