Què és el Fons de Reserva de la Seguretat Social

El Fons de Reserva de la Seguretat Social serveix per garantir el cobrament de les pensions contributives en el futur
El Fons de Reserva de la Seguretat Social neix com a eina per garantir les prestacions contributives que atorga el sistema de la Seguretat Social en cas que aquest no pogués fer-ho per mitjans propis per manca de recursos econòmics a causa de desajustos entre ingressos (per cotitzacions dels treballadors) i despeses (en pensions contributives) de la Seguretat Social.
Bàner Superior Calcula Jubilació Bàner Superior Calcula Jubilació
Estalvia per a la teva jubilació
Calcula la seva millora amb les aportacions a un pla de pensions
El germen d'aquest Fons de Reserva, habitualment conegut com la ‘guardiola’ de les pensions, té el seu origen en la preocupació institucional de cara al sosteniment del sistema nacional de pensions. Així ho explica la mateixa Seguretat Social a la seva pàgina web: “El Fons de Reserva de la Seguretat Social sorgeix com a conseqüència de l'exigència institucional per al sistema de Seguretat Social, en diversos àmbits i fòrums de diàleg entre forces polítiques i socials i el Govern, d'establir fons especials d'estabilització i reserva destinats a atendre les necessitats futures en matèria de prestacions contributives originades per desviacions entre ingressos i despeses de la Seguretat Social”.

El pacte de Toledo

El conegut com a Pacte de Toledo va ser el que va donar peu a idear i posar en funcionament el Fons de Reserva de la Seguretat Social. El 1995, amb l'aprovació del ple del Congrés dels Diputats, es pactaven, entre altres mesures, dotar el sistema nacional de pensions d'una "guardiola" en què s'aniria estalviant el superàvit que tingués la Seguretat Social. A més, amb els diners acumulats, s'invertiria en diversos actius financers a fi de rendibilitzar el capital. Actualment, el saldo acumulat a la guardiola de les pensions s'inverteix en actius de deute públic espanyol.

Durant la creació i redacció del pacte de Toledo, que va tenir el suport de tots els partits polítics, es van analitzar nombrosos aspectes del sistema nacional de pensions, com el finançament dels règims especials, la millora dels mecanismes de recaptació, el manteniment del poder adquisitiu de les pensions o la mateixa edat de jubilació, que va ser modificada en la reforma de 2011 i que culminarà el 2027 quan l'edat ordinària quedi fixada en 67 anys (65 anys per a aquells que acreditin almenys 38 anys i mig de cotitzacions).

Bàner Central Pla de pensions Bàner Central Pla de pensions
Plans de pensions adaptats a les teves necessitats
Coneix les diferents opcions que t'oferim

Execució hipotecària

Tanmateix, no va ser fins a l'any 2000 quan el Fons de Reserva de la Seguretat Social es va crear com a tal i es va començar a dotar de capital. Des de llavors i fins a l'any 2011, aquest fons va anar rebent aportacions anuals en funció del superàvit que cada any presentés la Seguretat Social. Cal destacar que la primera aportació que es va fer a aquesta "guardiola" va ser de 540 milions d'euros, i que la més important que s'hi ha fet mai va tenir lloc l'any 2008, quan el fons va ingressar més d'11.000 milions d'euros.

Actualment, l'Executiu està utilitzant aquest fons de reserva per pal·liar el dèficit de la Seguretat Social i afrontar el pagament de les pagues extraordinàries. Des de l'any 2011, es van anar fent diverses disposicions que han situat la "guardiola" de les pensions amb un saldo d'una mica més de 8.000 milions d'euros a tancament de 2017.

CTA Simulador pensions CTA Simulador pensions
Plans de pensions - També et podria interessar Plans de pensions - També et podria interessar

També et podria interessar

  • Aquests són els canvis que s'han fet el 2018 en relació amb les pensions i la quantitat màxima per gaudir durant la jubilació.
  • Aquests són els càlculs que has de fer per obtenir la prestació de la pensió que rebràs després de jubilar-te.
  • Diversos factors poden afectar a la retenció de l'IRPF de les pensions de jubilació. Descobreix el teu percentatge.
Plans de pensions - Eines Plans de pensions - Eines

Eines de plans de pensions

  • Quin seria l'import de la teva pensió pública quan et jubilis? Descobreix-ho en tres passos molt senzills.
  • Troba el pla de pensions que millor s'adapti a les teves necessitats d'estalvi i comença a planificar el teu futur.
  • El nostre comparador et permetrà conèixer les característiques de tots els nostres plans i triar el que millor s'adapti a tu.
  • Amb el nostre simulador podràs conèixer la prestació final que rebràs una vegada et jubilis.
  • Vols saber quant podries estalviar-te en la declaració de la renda aportant a un pla de pensions?