Com deduir-se un pla de pensions

Descobreix els avantatges fiscals d'aquest producte d'estalvi.
Estalviar de cara a la jubilació és cada dia més important per a la immensa majoria dels treballadors. Atesos els importants reptes als quals s'enfronta el sistema de pensions, és convenient ser previsor i reservar part dels ingressos per al futur. Els plans de pensions, a més de ser un producte financer dissenyat per a aquest propòsit, són atractius pels seus incentius, que permeten reduir la factura d'IRPF cada any. Si vols saber en què consisteix aquesta deducció i com beneficiar-te'n, continua llegint.
Bàner Superior Calcula Jubilació Bàner Superior Calcula Jubilació
Estalvia per a la teva jubilació
Calcula la seva millora amb les aportacions a un pla de pensions

Què és un pla de pensions?

Un pla de pensions és un producte financer d'estalvi i inversió destinat a la jubilació. Igual que els fons d'inversió, els plans de pensions tenen entitats gestores, que són les responsables de la política d'inversió del pla, i entitats dipositàries que supervisen els fons i la seva gestió. Així mateix, la Direcció General d'Assegurances i Fons de Pensions, pertanyent al Ministeri d'Economia, és responsable de la supervisió dels plans de pensions.

Hi ha força flexibilitat a l'hora de fer aportacions a un pla de pensions. Aquestes poden consistir en aportacions puntuals, aportacions periòdiques o una combinació d'ambdues. Tot i que no hi ha establerta una aportació mínima concreta i aquesta depèn del pla que es contracti i de l'entitat que l'ofereixi. En canvi, sí que hi ha un màxim anual de 8.000 euros, fixat per llei.

La política d'inversió del pla també s'adapta als diferents tipus d'inversors que hi ha i als seus perfils de risc. En funció d'aquesta política, el potencial de rendibilitat del pla pot ser més o menys elevat, però en cap cas es garanteix una rendibilitat específica, ja que aquesta depèn de les condicions del mercat. Només en el cas de determinats plans garantits es pot comptar amb una rendibilitat a venciment coneguda prèviament.

En relació amb la liquiditat, es tracta d'un producte d'estalvi a llarg termini amb vocació d'estalvi previsional; per tant, les seves condicions de rescat es troben restringides a determinats supòsits, com la jubilació, la desocupació de llarga durada o la incapacitat laboral. No obstant això, des de l'1 de gener de 2025 podran rescatar-se les aportacions amb almenys 10 anys d'antiguitat.

La deducció fiscal dels plans de pensions

El principal atractiu dels plans de pensions és l'avantatge fiscal que atorguen les seves aportacions. Les aportacions permeten reduir la base imposable d'IRPF, depenent de l'estalvi fiscal de la quantia de l'aportació i del tipus marginal del contribuent. Un partícip amb un tipus marginal del 45% que aportés els 8.000 euros màxims que permet la llei aconseguiria un estalvi fiscal de 3.600 euros que, idealment, reinvertiria en el mateix pla.

A més, si el cònjuge no obté rendes o aquestes no excedeixen els 8.000 euros anuals, podrem aportar al pla de pensions fins a 2.500 euros anuals, que desgravarem en la nostra pròpia declaració.

D'altra banda, les persones que tinguin una minusvalidesa igual o superior al 65% també poden ampliar el seu límit anual, en aquest cas fins als 24.250 euros. Els seus familiars directes podran aportar a favor seu fins a 10.000 euros anuals. El límit conjunt de partícip i familiars és de 24.250 euros anuals.

Claus per treure partit dels plans de pensions

L'estalvi acumulat en el pla de pensions no està completament exempt de tributació i, per tant, sí que se sumen a la declaració de la renda una vegada se'n fa el rescat, com a rendiments del treball. Per aquesta raó, és recomanable recuperar el capital gradualment, com a renda periòdica, en comptes de cobrar el total d'una sola vegada. Si el beneficiari rep, per exemple, 1.000 euros al mes, l'augment dels rendiments a final d'any no és tan alt i no afecta la base imposable d'IRPF en la mateixa mesura en què ho faria si cobrés la totalitat del pla en un únic pagament. Dependrà en qualsevol cas de la situació de cada partícip, que convé analitzar de manera personalitzada.
Bàner Central Pla de pensions Bàner Central Pla de pensions
Plans de pensions adaptats a les teves necessitats
Coneix les diferents opcions que t'oferim

Deixant de banda els avantatges fiscals dels plans de pensions, si es vol obtenir certa rendibilitat amb aquest producte és essencial valorar també totes les comissions i despeses que implica. Normalment, els plans de pensions tenen una comissió de gestió i una altra de dipositaria que poden variar segons l'entitat. Per això, abans de contractar un pla de pensions cal calcular el percentatge total que suposen les comissions i comparar-lo amb el nivell de rendibilitat potencial del pla abans de prendre una decisió.

A BBVA som conscients de la importància que té per als nostres clients la possibilitat d'estalviar per al futur, especialment de cara a la seva jubilació. Per aquest motiu, oferim productes d'estalvi i inversió per a tota mena de perfils, entre ells, els nostres plans de pensions. La nostra gamma de plans de pensions inclou formats per a totes les edats i tipus d'inversor. Calcula ara quant pots desgravar amb el teu pla de pensions i contracta el que millor s'adapti a les teves necessitats.

CTA Simulador pensions CTA Simulador pensions
Plans de pensions - També et podria interessar Plans de pensions - També et podria interessar

També et podria interessar

  • Aquests són els canvis que s'han fet el 2018 en relació amb les pensions i la quantitat màxima per gaudir durant la jubilació.
  • Aquests són els càlculs que has de fer per obtenir la prestació de la pensió que rebràs després de jubilar-te.
  • Diversos factors poden afectar a la retenció de l'IRPF de les pensions de jubilació. Descobreix el teu percentatge.
Plans de pensions - Eines Plans de pensions - Eines

Eines de plans de pensions

  • Quin seria l'import de la teva pensió pública quan et jubilis? Descobreix-ho en tres passos molt senzills.
  • Troba el pla de pensions que millor s'adapti a les teves necessitats d'estalvi i comença a planificar el teu futur.
  • El nostre comparador et permetrà conèixer les característiques de tots els nostres plans i triar el que millor s'adapti a tu.
  • Amb el nostre simulador podràs conèixer la prestació final que rebràs una vegada et jubilis.
  • Vols saber quant podries estalviar-te en la declaració de la renda aportant a un pla de pensions?