Deduccions fiscals de PPA i PPI

Descobreix com pagar menys impostos pels teus estalvis.

Els productes d'inversió es troben més estesos cada dia, com una via de rendibilitzar l'estalvi per a la jubilació. L'oferta és cada vegada més gran i els coneixements financers dels ciutadans, cada vegada més elevats. D'aquesta manera, els petits estalviadors tenen la possibilitat d'establir els seus propis criteris i prioritats a l'hora de triar el producte que més els convé: mentre que alguns opten per instruments que generin rendiments més elevats, d'altres prefereixen triar una opció que els proporcioni més liquiditat. La clau és estar posicionat en qualsevol moment en opcions d'inversió d'acord amb el perfil de risc de l'individu.

No obstant això, la possibilitat de pagar menys impostos pels estalvis s'ha posicionat com una de les característiques més atractives a l'hora de prendre aquesta decisió. Malgrat que no tots els productes d'estalvi ofereixen aquesta possibilitat, els PPA i els PPI presenten certs avantatges fiscals que poden ser molt beneficiosos. En aquest article, t'expliquem com funcionen les deduccions dels PPA i els PPI perquè puguis començar a treure el màxim partit dels teus estalvis.

Bàner Superior Calcula Jubilació Bàner Superior Calcula Jubilació
Estalvia per a la teva jubilació
Calcula la seva millora amb les aportacions a un pla de pensions

Què són els PPA i els PPI?

Els plans de previsió assegurats (PPA) i els plans de pensions individuals (PPI) són instruments especialment dissenyats per generar estalvis de cara a la jubilació.

Els plans de previsió assegurats es caracteritzen per oferir una rendibilitat amb un tipus d'interès garantit per a un període de temps determinat. D'aquesta manera, el beneficiari té la possibilitat de conèixer per endavant el rendiment que haurà generat el PPA en el moment del rescat. En termes generals, els PPA presenten una liquiditat limitada, atès que només poden rescatar-se en el moment de la jubilació o quan s'acreditin determinades situacions, com ara desocupació de llarga durada, incapacitat laboral, dependència o malaltia greu, entre d'altres. També, des de l'1 de gener de 2025 es podrà sol·licitar el rescat d'aquelles aportacions amb almenys 10 anys d'antiguitat.

En qualsevol dels casos, el rescat es pot fer en un cobrament únic, en forma de renda o combinant les dues opcions anteriors. Pel que fa a les aportacions, estan limitades a 8.000 euros anuals.

Els plans de pensió individuals presenten unes característiques molt similars a les dels PPA. La principal diferència entre ambdós és que el pla de previsió assegurat s'integra en una pòlissa d'assegurances, mentre que el pla de pensions s'instrumentalitza en un fons de pensions.

D'altra banda, els plans de previsió assegurats han de tenir una rendibilitat garantida mitjançant tècniques actuarials, mentre que la rendibilitat dels plans de pensions no està garantida, llevat en el cas de plans garantits, i depèn de l'evolució dels mercats en què inverteixen.

Tenen un funcionament molt semblant. Els PPA són recomanables per a inversors conservadors, generalment pròxims a la seva jubilació, que primen la preservació del capital sobre l'obtenció de rendibilitat. Els plans de pensions, amb un perfil més dinàmic, poden optar a altes rendibilitats, fet que convé, per exemple, a les persones que estiguin temporalment molt lluny de la seva jubilació, és a dir, un inversor que pot permetre's assumir riscos.

Bàner Central Pla de pensions Bàner Central Pla de pensions
Plans de pensions adaptats a les teves necessitats
Coneix les diferents opcions que t'oferim

Deduccions fiscals dels PPA i els PPI

Com ja s'ha esmentat, tant els plans de previsió assegurats com els plans de pensions individuals ofereixen interessants avantatges fiscals. Les quantitats aportades anualment a qualsevol d'aquests dos productes d'estalvi es poden desgravar de l'IRPF, reduint així la base imposable i generant un important estalvi fiscal. Per exemple, si es fa una aportació anual de 4.000 € a un PPA o un PPI i es té un tipus marginal d'IRPF del 24%, l'estalvi en concepte d'impostos és de 960 € (el 24% de 4.000).

La desgravació màxima és la més baixa de les quantitats següents: 8.000 € o el 30% dels rendiments del treball i/o activitats econòmiques. No obstant això, en cas que l'aportació excedeixi el límit de deducció, aquest excés es pot traslladar a la declaració de l'IRPF dels cinc exercicis següents.

Una vegada arribat el moment del rescat del PPA o del PPI, el capital obtingut tributa com a rendiments del treball, fins i tot en la contingència de defunció: els beneficiaris no tributarien en l'impost de successions, sinó només en l'IRPF, i podrien fer-ho, a més, en un moment futur.

Encara no saps quina és la millor manera de treure el màxim partit dels teus estalvis de cara a la jubilació? A BBVA t'ajudem. Visita bbva.es i descobreix els nostres productes d'estalvi. Aquí trobaràs informació detallada sobre els plans de pensions individuals i els plans de previsió assegurats que posem a disposició dels nostres clients. A més, t'oferim una àmplia varietat d'instruments d'inversió perquè puguis triar el producte que millor s'ajusti a les teves necessitats i objectius.

CTA Simulador pensions CTA Simulador pensions
Plans de pensions - També et podria interessar Plans de pensions - També et podria interessar

També et podria interessar

  • Aquests són els canvis que s'han fet el 2018 en relació amb les pensions i la quantitat màxima per gaudir durant la jubilació.
  • Aquests són els càlculs que has de fer per obtenir la prestació de la pensió que rebràs després de jubilar-te.
  • Diversos factors poden afectar a la retenció de l'IRPF de les pensions de jubilació. Descobreix el teu percentatge.
Plans de pensions - Eines Plans de pensions - Eines

Eines de plans de pensions

  • Quin seria l'import de la teva pensió pública quan et jubilis? Descobreix-ho en tres passos molt senzills.
  • Troba el pla de pensions que millor s'adapti a les teves necessitats d'estalvi i comença a planificar el teu futur.
  • El nostre comparador et permetrà conèixer les característiques de tots els nostres plans i triar el que millor s'adapti a tu.
  • Amb el nostre simulador podràs conèixer la prestació final que rebràs una vegada et jubilis.
  • Vols saber quant podries estalviar-te en la declaració de la renda aportant a un pla de pensions?