Comparació de pla de jubilació

Descobreix els avantatges i inconvenients d'aquests plans en comparació amb altres productes d'estalvi i inversió.
Avui dia, són cada vegada més els treballadors que decideixen contractar productes d'estalvi i inversió pensant en la seva jubilació. Els plans de jubilació són un producte creat específicament per a aquest propòsit, però no són l'única opció per als estalviadors. En aquest article, trobaràs una comparació d'un pla de jubilació amb altres productes d'estalvi a llarg termini perquè puguis valorar quin s'adapta millor a les teves necessitats.
Bàner Superior Calcula Jubilació Bàner Superior Calcula Jubilació
Estalvia per a la teva jubilació
Calcula la seva millora amb les aportacions a un pla de pensions

Comparació d'un pla de jubilació amb un pla de pensions

Encara que tots dos termes sovint s'utilitzen indistintament, el cert és que els plans de jubilació i els de pensions no són exactament el mateix. L'objectiu d'ambdós productes és el d'estalviar de cara a la jubilació, però tots dos presenten diferències significatives.

Els plans de jubilació estan basats en una assegurança de vida-estalvi, amb una rendibilitat mínima garantida. En aquests plans, les aportacions del contractant es fan en forma de prima.

Al contrari, els plans de pensions són un vehicle d'inversió que s'instrumentalitza en fons de pensions i la rendibilitat del qual no està fixada, sinó que depèn de l'evolució dels actius en què inverteix. Per tant, el primer que s'ha de tenir en compte a l'hora de comparar-los és el nivell de risc que es vol assumir i la rendibilitat desitjada: els plans de jubilació ofereixen una rendibilitat reduïda però assegurada; els de pensions, una rendibilitat potencial superior, encara que sense certeses. Els plans de jubilació encaixen millor per a un inversor conservador, mentre que els plans de pensions s'enfoquen en aquells que prefereixen buscar rendibilitats addicionals. No obstant això, és important tenir en compte que hi ha un ampli espectre de plans de pensions que comprenen tots els perfils de risc.

La liquiditat és un altre dels factors essencials que cal valorar. Llevat d'en alguns casos excepcionals (com una situació d'atur de llarga durada, una malaltia greu o una incapacitat laboral, entre d'altres), els plans de pensions no poden rescatar-se fins al moment de la jubilació. No obstant això, des de l'1 de gener de 2025 podran rescatar-se les aportacions que tinguin almenys 10 anys d'antiguitat.

Per part seva, els plans de jubilació poden cancel·lar-se o rescatar-se amb més facilitat, sempre que es compleixin les condicions de la pòlissa.

Comparació d'un pla de jubilació amb un fons d'inversió

Els fons d'inversió són un altre dels productes d'estalvi i inversió més comuns. En aquest cas, les aportacions fetes pel contractant es converteixen en participacions en un fons administrat per un equip gestor, similar als fons dels plans de pensions. Els fons inverteixen d'acord amb la seva política d'inversió, que és la que determina de quina modalitat de fons es tracta: si és de renda fixa, de renda variable, mixt, garantit, etc. Els fons, llevat d'alguna modalitat de garantits, no ofereixen una rendibilitat mínima, sinó que aquesta depèn de l'evolució dels actius en què inverteix. Aquest format té com a resultat una rendibilitat potencial superior, però també un risc més elevat.

Així mateix, els fons d'inversió no són necessàriament un vehicle destinat a la jubilació. Les seves aportacions no es troben fiscalment incentivades però, al contrari, aquests productes són molt líquids: es poden rescatar de forma ràpida i senzilla. Encara que també ofereixen força liquiditat, els plans de jubilació són una mica més estructurats pel que fa als seus objectius, aportacions i rendibilitat.

Comparació d'un pla de jubilació amb un pla d'estalvi a llarg termini

Els plans d'estalvi a llarg termini, també coneguts amb el nom de Pla d'Estalvi 5, són un tipus específic de dipòsit les condicions dels quals són comunes a la majoria de les entitats que els ofereixen. El termini recomanat d'inversió és d'almenys 5 anys, durant els quals el contractant pot aportar fins a 5.000 € anuals. Aquests plans tenen dues modalitats: el compte individual d'estalvi a llarg termini (CIELP) i l'assegurança individual d'estalvi a llarg termini (AIELT). Aquest segon format, igual que els plans de jubilació, es basa en la contractació d'una assegurança.

El principal avantatge dels Plans d'Estalvi 5 és que, sempre que es compleixin les condicions, garanteixen la recuperació d'almenys un 85% de la inversió. Tanmateix, això no suposa grans garanties en comparació d'un pla de jubilació en què la rendibilitat està assegurada i forma part del contracte.

Bàner Central Pla de pensions Bàner Central Pla de pensions
Plans de pensions adaptats a les teves necessitats
Coneix les diferents opcions que t'oferim

No obstant això, des del punt de vista fiscal, els plans d'estalvi a llarg termini són molt avantatjosos, ja que, si es mantenen el mínim de 5 anys esmentat, els rendiments estan exempts de tributació. Al contrari, si es decideix disposar abans dels diners, haurà de tributar-se pel guany en concepte de rendiments del capital mobiliari a uns tipus entre el 19% i el 23%.

En definitiva, són moltes les opcions disponibles per als estalviadors. Els plans de jubilació tenen l'objectiu específic de garantir ingressos de cara a la jubilació, però també hi ha plans de pensions i altres productes d'estalvi a llarg termini que poden ser beneficiosos. A BBVA posem a la teva disposició una àmplia gamma de productes d'estalvi i inversió perquè aconsegueixis treure la màxima rendibilitat possible dels teus estalvis. Visita bbva.es o qualsevol oficina BBVA per conèixer-los i rebre l'assessorament que necessites.

CTA Simulador pensions CTA Simulador pensions
Plans de pensions - També et podria interessar Plans de pensions - També et podria interessar

També et podria interessar

  • Aquests són els canvis que s'han fet el 2018 en relació amb les pensions i la quantitat màxima per gaudir durant la jubilació.
  • Aquests són els càlculs que has de fer per obtenir la prestació de la pensió que rebràs després de jubilar-te.
  • Diversos factors poden afectar a la retenció de l'IRPF de les pensions de jubilació. Descobreix el teu percentatge.
Plans de pensions - Eines Plans de pensions - Eines

Eines de plans de pensions

  • Quin seria l'import de la teva pensió pública quan et jubilis? Descobreix-ho en tres passos molt senzills.
  • Troba el pla de pensions que millor s'adapti a les teves necessitats d'estalvi i comença a planificar el teu futur.
  • El nostre comparador et permetrà conèixer les característiques de tots els nostres plans i triar el que millor s'adapti a tu.
  • Amb el nostre simulador podràs conèixer la prestació final que rebràs una vegada et jubilis.
  • Vols saber quant podries estalviar-te en la declaració de la renda aportant a un pla de pensions?