Com estalviar fiscalment amb un pla de pensions

Un mecanisme senzill que et permet estalviar més, ara i en el futur.
Un pla de pensions és un producte financer que canalitza un estalvi durant la vida laboral del qual disposar a la jubilació i que permet complementar la pensió pública. Els plans de pensions ofereixen una sèrie d'avantatges fiscals que permeten un estalvi fiscal en les quantitats aportades per la qual cosa, a més de garantir uns diners extres en el futur, poden servir per optimitzar els recursos actuals. En aquest article t'expliquem com estalviar fiscalment amb un pla de pensions.
Bàner Superior Calcula Jubilació Bàner Superior Calcula Jubilació
Estalvia per a la teva jubilació
Calcula la seva millora amb les aportacions a un pla de pensions

Règim fiscal de les aportacions a plans de pensions

Els plans de pensions són, juntament amb els plans de previsió assegurats, vehicles de similar funcionament però basats en una assegurança de vida estalvi, l'únic instrument d'estalvi les aportacions del qual redueixen la factura fiscal, ja que redueixen la base imposable de l'IRPF fins a un màxim de 8.000 euros anuals. És a dir, estalviar a través de plans de pensions genera un estalvi addicional, per la via fiscal, que idealment es reinvertiria en el mateix pla, cosa que genera grans beneficis en termes d'estalvi a llarg termini.

Addicionalment, aquests instruments ofereixen també la possibilitat de fer aportacions a favor del cònjuge, fins a un màxim de 2.500 euros anuals i addicionals a l'aportació pròpia, sempre que el cònjuge no obtingui rendiments en quantia superior als 8.000 euros anuals.

A més, existeix un règim especial per a partícips amb discapacitat, que eleva el límit anual als 24.250 euros, i permet fer aportacions a favor seu, fins a 10.000 euros anuals, a persones que tinguin relació de parentesc en línia directa o col·lateral fins a tercer grau (inclusivament). També el cònjuge i aquelles persones que el tinguessin a càrrec en règim de tutela o acolliment. El límit conjunt d'aportacions del partícip i els familiars queda limitat a 24.250 euros anuals.

Fiscalitat del rescat dels plans de pensions

En general, i atès que aquest és el seu objectiu, els plans de pensions es rescaten en el moment de la jubilació. Tanmateix, la llei preveu certs casos que fan possible el rescat anticipat dels plans de pensions: malaltia greu, incapacitat laboral, defunció, desocupació de llarga durada o dependència. També, des del 2025 serà possible rescatar aquelles participacions amb almenys 10 anys d'antiguitat. En qualsevol dels casos, el capital rescatat tributa com a rendiments del treball. Transitòriament, és possible fer una reducció fiscal del 40% sobre aquelles aportacions anteriors a 2007 que es rescatin en forma de capital.

Per aquesta raó, a l'hora de rescatar un pla de pensions, és important avaluar en quines condicions es recuperarà el capital si no es vol perdre part dels beneficis fiscals acumulats durant anys. Els diners d'un pla de pensions, és a dir, la totalitat de les aportacions al mateix i la revaloració que hagin pogut experimentar, pot rescatar-se de dues formes: capital i rendes. Quan es produeix un rescat en forma de capital, és a dir, en un sol cobrament, tots els diners del fons passen a incloure's a la base imposable dels rendiments del treball d'aquell any fiscal. Com més gran sigui aquest capital, més gran serà la base imposable, cosa que la situarà en un tram de renda superior amb el consegüent augment de les taxes fiscals a aplicar. Si, al contrari, es decideix rescatar el fons de pensions en forma de renda periòdica, el capital del mateix es rep mitjançant aportacions periòdiques que tributen només l'any corresponent, i amb un impacte menor en els trams impositius.

Bàner Central Pla de pensions Bàner Central Pla de pensions
Plans de pensions adaptats a les teves necessitats
Coneix les diferents opcions que t'oferim

A més, també és possible fer un rescat mixt: és a dir, una combinació de les modalitats de rescat de capital i de rendes. D'aquesta manera, es rep una part del capital i una altra en rendes periòdiques. A més, si ho tenen en compte les especificacions del pla, també podrà rescatar-se en forma de disposicions sense una periodicitat definida o en forma de rendes vitalícies.

En qualsevol dels casos, arribat el moment de rescatar un pla de pensions, cal fer càlculs curosos per esbrinar quin és el mètode més convenient en funció de les expectatives i la situació econòmica de l'inversor.

Estalviar amb el teu pla de pensions és una opció ràpida i senzilla per millorar la teva qualitat de vida actual i assegurar el teu futur. A BBVA comptem amb una varietat d'opcions d'aquest tipus d'instruments i estem a la teva disposició per ajudar-te. A la nostra pàgina web disposem d'informació detallada sobre cadascun dels plans que hem dissenyat. El nostre simulador de plans de pensions et permet comparar-los tots d'acord amb la teva edat i els teus objectius perquè puguis triar quina és la teva millor opció.

CTA Simulador pensions CTA Simulador pensions
Plans de pensions - També et podria interessar Plans de pensions - També et podria interessar

També et podria interessar

  • Aquests són els canvis que s'han fet el 2018 en relació amb les pensions i la quantitat màxima per gaudir durant la jubilació.
  • Aquests són els càlculs que has de fer per obtenir la prestació de la pensió que rebràs després de jubilar-te.
  • Diversos factors poden afectar a la retenció de l'IRPF de les pensions de jubilació. Descobreix el teu percentatge.
Plans de pensions - Eines Plans de pensions - Eines

Eines de plans de pensions

  • Quin seria l'import de la teva pensió pública quan et jubilis? Descobreix-ho en tres passos molt senzills.
  • Troba el pla de pensions que millor s'adapti a les teves necessitats d'estalvi i comença a planificar el teu futur.
  • El nostre comparador et permetrà conèixer les característiques de tots els nostres plans i triar el que millor s'adapti a tu.
  • Amb el nostre simulador podràs conèixer la prestació final que rebràs una vegada et jubilis.
  • Vols saber quant podries estalviar-te en la declaració de la renda aportant a un pla de pensions?