Així es pot calcular quant es cobrarà de jubilació

Descobreix quins aspectes has de tenir en compte per esbrinar quina pensió et correspon.

La prestació per jubilació cobreix la pèrdua d'ingressos que pateix una persona quan, una vegada assolida l'edat establerta, cessa el seu treball per compte d'altri o propi, i posa fi a la seva vida laboral. A Espanya, el sistema de protecció té dos nivells

 • Contributiu: per a aquells que han cotitzat al sistema un temps mínim. 
 • No contributiu: per a aquells que no han cotitzat o ho han fet durant un període insuficient per accedir a prestacions del nivell contributiu.

Per tenir accés a una pensió contributiva de jubilació cal haver cotitzat durant almenys 15 anys, i a més que almenys 2 anys s'hagin cotitzat en l'interval dels 15 anys previs a causar el dret.

Per calcular quant es cobrarà de jubilació cal conèixer primer la base reguladora. En aquest article t'expliquem com pots calcular la teva base reguladora per saber quant cobraràs de pensió.

Bàner Superior Calcula Jubilació Bàner Superior Calcula Jubilació
Estalvia per a la teva jubilació
Calcula la seva millora amb les aportacions a un pla de pensions

Què has de saber per calcular la teva pensió?

En el nivell contributiu, la quantia de les prestacions és directament proporcional a les aportacions que s'hagin fet al sistema. Això es coneix com a principi de proporcionalitat contributiva.

Abans de començar a calcular la teva futura pensió, has de saber que el sistema de pensions a Espanya experimenta canvis graduals a partir de la Llei 27/2011, que va començar a implementar-se l'any 2013. Aquests canvis, que s'aniran aplicant gradualment fins al 2027, suposen un augment progressiu de l'edat de jubilació i dels anys de cotització que es tenen en compte per calcular la pensió o obtenir el 100% de la base reguladora. Tenint en compte aquests canvis, hi ha diversos aspectes que cal tenir en compte a l'hora de calcular la pensió: el nombre d'anys cotitzats, l'edat de jubilació, la base reguladora i el període de cotització que s'utilitza per calcular la base reguladora.

 • El temps mínim de cotització que la llei exigeix per poder reclamar una pensió és de 15 anys cotitzats. Però aquest període mínim garanteix només una pensió del 50% de la base reguladora. Per poder cobrar el 100%, és necessari haver cotitzat un nombre superior d'anys, que en aquests moments és de 35 anys i 6 mesos, i que arribarà als 37 anys el 2027.
 • Pel que fa a l'edat de jubilació, el 2019 l'edat ordinària és de 65 anys i 8 mesos, llevat de per als qui hagin cotitzat almenys 36 anys i 9 mesos, que podran retirar-se als 65 anys. Des del 2017, l'edat serà de 67 anys, però els qui hagin cotitzat almenys 38 anys i 6 mesos podran jubilar-se als 65 anys.
 • La base reguladora és una quantitat que es calcula sumant les bases de cotització incloses en la nòmina de cada treballador, i que equivalen aproximadament al seu salari brut durant els anys previs a la jubilació. És una figura important perquè és la que permet saber quant es cobrarà de pensió una vegada establert el percentatge de la base reguladora corresponent en funció del temps cotitzat, tal com s'ha explicat abans.

Per calcular la base reguladora, es tenen en compte les bases de cotització d'un determinat període anterior a la jubilació. Aquest període, que abans de la Llei de reforma de les pensions era de 15 anys, és el 2019 de 22 anys i augmentarà progressivament fins a fixar-se en 25 anys el 2022.

La pensió final serà un percentatge d'aquesta base reguladora. Amb 15 anys de cotitzacions s'accedeix al 15% d'aquesta base. Per assolir el 100%, s'exigeix el 2019 haver cotitzat almenys 35 anys i 6 mesos. El 2027 i anys successius, caldrà haver cotitzat almenys 37 anys.

Bàner Central Pla de pensions Bàner Central Pla de pensions
Plans de pensions adaptats a les teves necessitats
Coneix les diferents opcions que t'oferim

Què passa si la pensió resultant és superior o inferior al que estableix la llei?

En cas que un treballador hagi cotitzat a jornada parcial o amb salaris baixos i que, a l'hora de calcular la seva pensió, aquesta estigui per sota de la mínima fixada per la llei, l'Estat completarà la seva pensió fins a arribar a la mínima legal i li pagarà el que es denomina complement a mínims. Per poder percebre aquests complements, s'exigeix acreditar una determinada carència de rendes i residir a Espanya.

També pot passar el contrari, que un treballador hagi cotitzat salaris elevats i la pensió resultant superi la pensió màxima fixada per llei. En aquests casos, es perd l'excedent cotitzat, ja que no és possible rebre una pensió superior a la màxima.

Una vegada ja saps com calcular la teva pensió, podràs valorar si és suficient o no per mantenir el teu nivell de vida després de la jubilació. Si vols garantir tranquil·litat per al teu futur i obtenir ingressos complementaris a la teva pensió, et suggerim que donis una ullada als nostres plans de pensions, on podràs trobar tota una gamma de productes d'estalvi BBVA per a tota mena d'edats i perfils d'inversió. Entra a bbva.es i descobreix el pla de pensions més adequat per a tu.

CTA Simulador pensions CTA Simulador pensions
Plans de pensions - També et podria interessar Plans de pensions - També et podria interessar

També et podria interessar

 • Aquests són els canvis que s'han fet el 2018 en relació amb les pensions i la quantitat màxima per gaudir durant la jubilació.
 • Aquests són els càlculs que has de fer per obtenir la prestació de la pensió que rebràs després de jubilar-te.
 • Diversos factors poden afectar a la retenció de l'IRPF de les pensions de jubilació. Descobreix el teu percentatge.
Plans de pensions - Eines Plans de pensions - Eines

Eines de plans de pensions

 • Quin seria l'import de la teva pensió pública quan et jubilis? Descobreix-ho en tres passos molt senzills.
 • Troba el pla de pensions que millor s'adapti a les teves necessitats d'estalvi i comença a planificar el teu futur.
 • El nostre comparador et permetrà conèixer les característiques de tots els nostres plans i triar el que millor s'adapti a tu.
 • Amb el nostre simulador podràs conèixer la prestació final que rebràs una vegada et jubilis.
 • Vols saber quant podries estalviar-te en la declaració de la renda aportant a un pla de pensions?