Baixada de les comissions en els plans de pensions

El Govern en redueix el cost i flexibilitza el rescat dels fons

Davant la incertesa que plana sobre el sistema públic per garantir la jubilació en el futur, els plans de pensions s'han convertit en un dels productes financers més rendibles i favorits pels usuaris. Després d'anys de treball i esforç durant la vida laboral, és fonamental tenir la seguretat que el dia de demà tot estarà sota control, per la qual cosa la inversió en productes d'estalvi segueix creixent. I promet fer-ho encara més amb la baixada de les comissions en els plans de pensions, una mesura impulsada pel Govern per facilitar-ne la contractació.

L'Executiu ha preparat una bateria de mesures que seran aprovades aviat i mitjançant les quals es reduirà el cost de les comissions dels plans de pensions, a més de flexibilitzar el rescat dels fons. A través d'un reial decret, la comissió de gestió màxima passarà de l'1,5% a l'1,25%, la segona baixada que es produeix en un període de tres anys, ja que el cost d'aquesta comissió ja es va reduir anteriorment el 2014: la comissió màxima de gestió es va reduir del 2% a l'1,5%.

A més, també s'aprovarà una rebaixa en el percentatge corresponent a la comissió de dipòsit, que passarà del 0,25% al 0,20%. El 2014 ja es va reduir aquesta comissió màxima del 0,50% al 0,25%.

Bàner Superior Calcula Jubilació Bàner Superior Calcula Jubilació
Estalvia per a la teva jubilació
Calcula la seva millora amb les aportacions a un pla de pensions

La reducció d'ambdues comissions màximes s'aplicarà tant a tots els plans de pensions existents com a tots els que es constitueixin en el futur i que superin aquests límits màxims.

Aquest paquet de mesures es completarà amb la flexibilització dels plans de pensions perquè tinguin més liquiditat. Això es tradueix en el fet que, a partir del 2025, es podran rescatar els fons sense cap límit en la quantia corresponent a les aportacions fetes almenys deu anys abans. Avui dia, hi ha un límit de 10.000 €.

Menys comissions, més possibilitats

La sèrie de mesures adoptades potencia la rendibilitat dels plans de pensions com a conseqüència de tenir comissions més baixes. Cal tenir en compte que, en tractar-se d'un producte d'estalvi a llarg termini, aquesta nova regulació suposarà una rebaixa considerable.

Les comissions dels plans de pensions es cobren de manera implícita, és a dir, en el valor liquidatiu diari que es publica ja hi ha descomptada la comissió diària corresponent. D'aquesta manera, a menys comissió, més rendibilitat per al partícip en el moment del reemborsament.

De la mateixa manera, la flexibilitat en el rescat dels fons potenciarà també la rendibilitat com a conseqüència d'una liquiditat superior. El fet que s'elimini el límit de 10.000 € per a les aportacions amb una antiguitat d'almenys deu anys obre també noves possibilitats per treure més profit d'aquest producte. Gràcies a això, la retirada dels fons es podrà fer amb més llibertat, i es tindrà l'oportunitat d'accedir a aquest diners en el moment que més convingui (sense la necessitat d'acreditar l'esdeveniment d'una contingència o un supòsit excepcional de liquiditat) i sense haver d'ajustar-se a una quantia específica.

Com funcionen les comissions d'un pla de pensions?

Per comprendre encara millor la importància d'aquestes mesures, convé analitzar com funcionen exactament les comissions esmentades. En aquest sentit, cal tenir en compte que l'entitat bancària manté els plans de pensions dels seus clients, i gestiona al seu torn la inversió dels fons per aconseguir que aquests siguin rendibles i generin beneficis.

Aquestes dues accions suposen unes despeses que es cobren a l'usuari en forma de comissions, encara que no significa que el titular hagi de desemborsar una quantitat extra, sinó que aquesta quantia es descompta directament del patrimoni del pla.

 • Comissió de gestió: és la quantitat que s'abona a l'entitat gestora pel treball que fa. És a dir, per invertir els fons aportats per generar rendibilitat i possibilitar beneficis. L'entitat gestora, que no sempre coincideix amb l'entitat bancària, no compta amb una quantitat fixa en contraprestació, sinó amb un percentatge establert. Amb la nova regulació, no podrà superar l'1,25%.
 • Comissió de dipòsit: consisteix en la quantitat que l'entitat dipositària cobra al titular del pla de pensions per la custòdia dels títols. El percentatge màxim, per tant, amb les noves mesures serà d'un 0,20%.
Bàner Central Pla de pensions Bàner Central Pla de pensions
Plans de pensions adaptats a les teves necessitats
Coneix les diferents opcions que t'oferim

Els avantatges d'un pla de pensions

Aquesta nova normativa millorarà encara més la capacitat de rendibilitat d'un pla de pensions. Tanmateix, no serà l'únic avantatge, atès que aquest producte financer presenta altres punts favorables que no has de deixar passar:

 • No cal ser expert en economia: l'inversor només ha de triar el pla i no preocupar-se de res més. Serà l'entitat gestora qui s'encarregui d'invertir els fons per aconseguir rendibilitat.
 • Multitud d'opcions: hi ha una gran quantitat d'opcions diferents a l'hora de contractar un pla de pensions. Dependrà, sobretot, de la voluntat de risc de l'inversor, però aquest serà capaç de trobar el més adequat.
 • Flexibilitat en les aportacions: al contrari que en un altre tipus de productes financers, en aquest cas no és necessari aportar una quantitat fixa. El titular pot fer-ho quan li convingui (de forma periòdica o esporàdica) sense cap tipus d'obligació, fins i tot deixant passar diversos anys entre una aportació i la següent.
 • Estalvi fiscal: és un dels avantatges més importants. Les aportacions que es fan al pla es poden desgravar a l'hora de fer la declaració de la renda reduint la base imposable de l'IRPF i proporcionant per tant un important estalvi fiscal. Així mateix, es pot canviar de pla de pensions amb total llibertat i sense pagar impostos per fer-ho. De fet, es recomana tenir-ne diversos de forma simultània per diversificar el risc.
 • Disponible quan més el necessites: malgrat que un pla de pensions està pensat per ser rescatat quan arribi el moment de la jubilació, és possible retirar els fons amb antelació en els escenaris següents: incapacitat laboral del titular, malaltia greu, situació de dependència, defunció del titular, desocupació de llarga durada o després de deu anys d'antiguitat del pla (comptant a partir de l'1 de gener de 2015).

El pla que busques, a BBVA

Si estàs pensant a beneficiar-te d'aquesta nova regulació i dels avantatges que ja de per si t'ofereix un pla de pensions, no dubtis a descobrir totes les opcions que BBVA posa a la teva disposició. Accedeix a bbva.es i comprova quin és el millor pla per a tu en funció de les seves condicions i de les teves pròpies circumstàncies financeres.

Per a això pots utilitzar el simulador de plans de pensions que trobaràs a bbva.es. Introduint la teva edat, salari anual, anys cotitzats a la Seguretat Social i el saldo acumulat en altres plans de pensions, descobriràs quin és el teu pla ideal.

Mi Jubilación Mi Jubilación
Amb la col·laboració de l'Institut BBVA de Pensions:
Plans de pensions - També et podria interessar Plans de pensions - També et podria interessar

També et podria interessar

 • Aquests són els canvis que s'han fet el 2018 en relació amb les pensions i la quantitat màxima per gaudir durant la jubilació.
 • Aquests són els càlculs que has de fer per obtenir la prestació de la pensió que rebràs després de jubilar-te.
 • Diversos factors poden afectar a la retenció de l'IRPF de les pensions de jubilació. Descobreix el teu percentatge.
Plans de pensions - Eines Plans de pensions - Eines

Eines de plans de pensions

 • Quin seria l'import de la teva pensió pública quan et jubilis? Descobreix-ho en tres passos molt senzills.
 • Troba el pla de pensions que millor s'adapti a les teves necessitats d'estalvi i comença a planificar el teu futur.
 • El nostre comparador et permetrà conèixer les característiques de tots els nostres plans i triar el que millor s'adapti a tu.
 • Amb el nostre simulador podràs conèixer la prestació final que rebràs una vegada et jubilis.
 • Vols saber quant podries estalviar-te en la declaració de la renda aportant a un pla de pensions?