Claus de l'aportació a un pla de pensions

Estableix la millor estratègia d'estalvi per al teu pla de pensions.
El futur de les pensions a Espanya és força incert. Hi ha nombrosos reptes, sobretot demogràfics, i tot fa preveure que els treballadors s'hauran d'implicar més en la planificació de la seva jubilació futura. Per aquesta raó, els plans de pensions són una bona eina per garantir una font d'ingressos addicional durant la jubilació. Per treure el màxim partit possible d'aquest producte financer, és fonamental conèixer a fons les seves característiques i, abans de res, saber quan i com invertir-hi. A continuació t'expliquem totes les claus de l'aportació a un pla de pensions.
Bàner Superior Calcula Jubilació Bàner Superior Calcula Jubilació
Estalvia per a la teva jubilació
Calcula la seva millora amb les aportacions a un pla de pensions

Aportació mínima i màxima

Tal com passa amb la majoria dels fons d'inversió, els plans de pensions es caracteritzen per ser força flexibles pel que fa a les aportacions que exigeixen. En general, no existeix una aportació mínima establerta, encara que sí que és possible que algunes entitats o fons concrets requereixin una aportació mínima inicial.

En canvi, l'aportació màxima sí que s'ha fixat per llei i és de 8.000 euros anuals. A més, és possible fer una aportació addicional de fins a 2.500 euros anuals al pla de pensions del cònjuge si aquest no té rendiments del treball o activitats econòmiques que superin els 8.000 euros anuals.

Les persones amb una minusvalidesa física igual o superior al 65% o amb una minusvalidesa psíquica igual o superior al 33% també poden superar aquest límit. En aquest cas, la seva aportació màxima pot ser de fins a 24.250 euros i les aportacions fetes al seu fons per tercers poden arribar als 10.000 euros anuals. Per fer-ho, caldrà que estiguin adscrits al règim especial per a partícips amb discapacitat.

Per tant, els inversors disposen de força llibertat a l'hora de decidir la quantitat que volen aportar al seu pla. Llavors, quant estalviar per a la jubilació? Els experts recomanen estalviar de manera constant entre el 7% i el 10% dels ingressos mensuals.

Aportació anual periòdica o única

La flexibilitat que hi ha pel que fa a la quantitat que es pot aportar també és aplicable a la forma en què es fa aquesta aportació. Els partícips dels plans de pensions poden decidir si volen concentrar la seva aportació en un únic pagament o si volen distribuir-la durant l'any. És més, el seu mètode d'inversió no té per què ser constant i ni tan sols estan obligats a fer-hi aportacions cada any.

Els estudis demostren que els estalviadors solen deixar les seves aportacions per a finals d'any, quan s'adonen que se'ls acaba el temps i volen aprofitar els avantatges fiscals del seu fons. Tanmateix, la majoria dels experts recomanen optar per aportacions periòdiques, idealment mensuals, com una partida més del pressupost. El motiu d'aquesta recomanació és que les aportacions periòdiques garanteixen una diversificació més gran de la inversió i, per tant, permeten esmorteir la volatilitat dels mercats. ja que una única inversió en un mal moment pot provocar unes pèrdues més importants. A més, aquesta forma de procedir afavoreix que l'usuari s'acostumi a estalviar, perquè converteix les seves aportacions en un hàbit arrelat.

Avantatges fiscals de l'aportació anual

Les aportacions a un pla de pensions suposen un estalvi fiscal en la declaració de l'IRPF. Els titulars d'un pla de pensions poden desgravar les seves aportacions amb un límit, que serà el menor de les quantitats següents:

  • 8.000 euros.
  • El 30% dels rendiments nets del treball i/o activitats econòmiques.
Bàner Central Pla de pensions Bàner Central Pla de pensions
Plans de pensions adaptats a les teves necessitats
Coneix les diferents opcions que t'oferim

Un partícip de plans de pensions amb un tipus marginal del 30% que hagi fet aportacions per un import de 4.000 euros estaria aconseguint un estalvi fiscal de 1.200 euros. L'ideal, a més, és reinvertir en el pla aquestes quantitats que s'estalvien fiscalment cada any. A llarg termini, els resultats d'aquesta estratègia són sorprenents.

No obstant això, segons com es rescatin els fons, aquesta deducció pot suposar simplement un ajornament del pagament d'aquests impostos. Si el cobrament es fa en forma de capital, és a dir, en un únic pagament, l'augment dels ingressos d'aquest any pot implicar un augment considerable del tipus marginal i, per tant, de la factura fiscal. Si, al contrari, es cobra en forma de renda, l'augment dels ingressos anuals no és tan acusat i l'estalviador pot mantenir-se en el mateix tram de retenció o en un de més proper. Per exemple, si una persona amb uns ingressos anuals de 21.000 euros ha acumulat 120.000 euros en el seu fons de pensions, el seu rescat en forma de capital la col·locaria en el tram superior de retenció de l'IRPF, que és d'un 45%. Una renda mensual de 1.000 euros suposaria un total de 33.000 euros a final d'any, una quantitat que es manté en el mateix tram de l'IRPF que el dels seus ingressos anuals.

CTA Simulador pensions CTA Simulador pensions
Plans de pensions - També et podria interessar Plans de pensions - També et podria interessar

També et podria interessar

  • Aquests són els canvis que s'han fet el 2018 en relació amb les pensions i la quantitat màxima per gaudir durant la jubilació.
  • Aquests són els càlculs que has de fer per obtenir la prestació de la pensió que rebràs després de jubilar-te.
  • Diversos factors poden afectar a la retenció de l'IRPF de les pensions de jubilació. Descobreix el teu percentatge.
Plans de pensions - Eines Plans de pensions - Eines

Eines de plans de pensions

  • Quin seria l'import de la teva pensió pública quan et jubilis? Descobreix-ho en tres passos molt senzills.
  • Troba el pla de pensions que millor s'adapti a les teves necessitats d'estalvi i comença a planificar el teu futur.
  • El nostre comparador et permetrà conèixer les característiques de tots els nostres plans i triar el que millor s'adapti a tu.
  • Amb el nostre simulador podràs conèixer la prestació final que rebràs una vegada et jubilis.
  • Vols saber quant podries estalviar-te en la declaració de la renda aportant a un pla de pensions?