Trucs d'estalvi per a la jubilació

Et donem alguns consells perquè estalviïs per a la teva futura jubilació

Estalviar per a la jubilació sempre és una bona idea. El futur de les pensions públiques apunta al fet que cada vegada puguin proveir un nivell d'ingressos més baix en comparació amb els percebuts en els últims anys de vida laboral, per la qual cosa l'estalvi personal es fa essencial per gaudir del nivell de vida desitjat.

Quan començar a estalviar?

Com més aviat millor. En aquest sentit no hi ha dubte i si de veritat es vol assegurar un bon capital al qual accedir com a complement a la pensió pública de jubilació, començar com més aviat millor a guardar un percentatge del sou mensual és una de les claus de qualsevol estratègia d'estalvi. Estalviar amb anticipació dilueix l'esforç i a més permet fer front a imprevistos.

Bàner Superior Calcula Jubilació Bàner Superior Calcula Jubilació
Estalvia per a la teva jubilació
Calcula la seva millora amb les aportacions a un pla de pensions

El moment ideal per començar a estalviar per a la jubilació és tan aviat com s'ingressi en el mercat laboral. No importa si en aquest moment és petit el percentatge que es pot dedicar a aquest estalvi: l'important és començar i adquirir l'hàbit i la constància.

Aquest últim punt és molt important. De poc serveix començar a estalviar als 30 anys si no es fa amb regularitat. És millor aportar petites quantitats de manera constant que quantitats més elevades de forma esporàdica. Per interioritzar aquest hàbit, una bona idea és programar una ordre permanent a un altre compte tan aviat com rebem la nòmina.

Quant estalviar al mes?

Calcular quants diners és necessari estalviar al mes per assegurar una jubilació adequada no és un exercici complicat. En primer lloc, podem estimar a través de diversos simuladors la futura pensió pública que ens correspondrà. En paral·lel, fixarem el nivell d'ingressos amb què pensem que tindrem una jubilació a l'altura de les nostres expectatives. L'estalvi necessari en el moment de la jubilació serà aquell que, per a l'esperança de vida vigent, cobreixi aquest diferencial entre necessitats econòmiques i ingressos procedents de la pensió pública.

Saber quina quantitat de diners és necessari estalviar al mes també depèn del moment en què es comenci a estalviar. Aquí la regla és senzilla: com més tard es comenci a estalviar, més alta haurà de ser la quantitat de diners destinada per poder assegurar una jubilació tranquil·la.

De manera més concreta, els experts recomanen intentar estalviar al voltant d'un 7-10%% dels ingressos. Aquesta xifra, orientativa, es pot modificar en funció de l'estratègia d'inversió del nostre estalvi, i aquí és on entren en joc els diferents productes d'estalvi i inversió pensats per assegurar una jubilació tranquil·la.

On invertir aquest estalvi?

Si l'estalviador comença aviat a guardar part dels seus diners per a la jubilació i, sobretot, si és constant en aquest estalvi, en poc temps disposarà d'un important capital que hauria d'invertir correctament perquè no només siguin les seves aportacions les que facin créixer la seva "guardiola per a la jubilació", sinó també la rendibilitat generada pels seus diners.

Per fer-ho, hi ha nombrosos instruments d'estalvi que inverteixen el capital dipositat i proporcionen una rendibilitat interessant. En concret, els plans de pensions són un dels productes més populars entre els estalviadors espanyols, gràcies a l'àmplia gamma que hi ha en el mercat, que permet que qualsevol inversor trobi un pla que s'ajusti a les seves necessitats, i gràcies també al seu funcionament senzill.

El destí de l'estalvi dependrà del tipus d'estalviador i de quin sigui el moment vital en què es trobi. Estalviadors joves hauran d'apostar per actius que optin a una rendibilitat més elevada, encara que portin associat un risc més elevat, atès que la llunyania de la jubilació permet assumir riscos. El plantejament és el contrari per a estalviadors que es trobin a prop de la jubilació. Actius recomanables per a cada cas són, respectivament, la renda variable i la renda fixa.

Aquells que no vulguin preocupar-se per aquesta transició entre tipus d'actius a mesura que passa el temps poden optar pels plans de pensions de cicle de vida, la gestió dels quals es va adaptant automàticament a la data de venciment del pla, que serà una data pròxima a la de jubilació.

El tipus de producte d'estalvi també dependrà del perfil d'estalviador. Aquells en edat pròxima a la jubilació poden optar per assegurances de jubilació, que a més de cobrir la contingència de jubilació, poden convertir-se en rendes vitalícies, un producte molt adequat per complementar la pensió pública de jubilació i amb importants reduccions fiscals. Els més joves poden optar per vehicles d'estalvi col·lectiu com els plans de pensions, que a més ofereixen importants incentius fiscals en el moment de l'aportació.

Els avantatges d'estalviar amb un pla de pensions

Els plans de pensions tenen diversos atractius, entre els quals hi ha els avantatges fiscals o la flexibilitat a l'hora de fer aportacions o traspassos:

 • Avantatges fiscals: les aportacions realitzades a plans de pensions es poden desgravar en l'IRPF, redueixen la base imposable i permeten al contribuent beneficiar-se d'un interessant estalvi fiscal. La quantitat màxima que es pot desgravar anualment serà la més petita de les següents: 8.000 euros o un 30% dels rendiments nets del treball i les activitats econòmiques.
 • Disciplina d'estalvi: les aportacions a un pla de pensions poden ser puntuals o periòdiques. És possible automatitzar les aportacions al pla de pensions amb la periodicitat desitjada, la qual cosa contribueix a mantenir una disciplina d'estalvi durant els anys previs a la jubilació.
 • Possibilitat de mobilitzar els drets consolidats via traspàs a un altre pla de pensions o pla de previsió assegurat. D'aquesta manera podem fàcilment anar mobilitzant el nostre estalvi cap a productes que s'adaptin a les nostres necessitats en tot moment.
Bàner Central Pla de pensions Bàner Central Pla de pensions
Plans de pensions adaptats a les teves necessitats
Coneix les diferents opcions que t'oferim

La motivació de l'estalviador

Per posar en marxa totes les estratègies i trucs anteriorment esmentats hi ha un factor fonamental sense el qual l'estalviador no aconseguirà el seu objectiu: la motivació.

Antelació i constància són factors essencials en l'estalvi per a la jubilació. Tanmateix, quan encara falten tres o fins i tot quatre dècades per a l'arribada de la jubilació, pot resultar complicat veure aquesta necessitat d'estalviar. Es tendeix a una visió a curt termini i es tendeix també a pensar que la pensió pública serà suficient per mantenir un nivell de vida adequat, quan el normal és que, després del retir, el treballador perdi poder adquisitiu.

Així, per intentar fomentar aquesta motivació, l'ideal és saber exactament quin nivell d'estalvi es necessita i establir un pla per complir-ho. Voldreu viatjar després de la jubilació? Tenir aquesta casa o cotxe que sempre heu volgut? Són idees motivadores a les quals se li poden sumar algunes menys amables però també molt presents com la necessitat de tenir atencions mèdiques quan ja es té una edat avançada. Tant per a les coses bones com per a les dolentes, tenir un bon nivell d'estalvis en la jubilació és una tranquil·litat que no té preu.

CTA Simulador pensions CTA Simulador pensions
Plans de pensions - També et podria interessar Plans de pensions - També et podria interessar

També et podria interessar

 • Aquests són els canvis que s'han fet el 2018 en relació amb les pensions i la quantitat màxima per gaudir durant la jubilació.
 • Aquests són els càlculs que has de fer per obtenir la prestació de la pensió que rebràs després de jubilar-te.
 • Diversos factors poden afectar a la retenció de l'IRPF de les pensions de jubilació. Descobreix el teu percentatge.
Plans de pensions - Eines Plans de pensions - Eines

Eines de plans de pensions

 • Quin seria l'import de la teva pensió pública quan et jubilis? Descobreix-ho en tres passos molt senzills.
 • Troba el pla de pensions que millor s'adapti a les teves necessitats d'estalvi i comença a planificar el teu futur.
 • El nostre comparador et permetrà conèixer les característiques de tots els nostres plans i triar el que millor s'adapti a tu.
 • Amb el nostre simulador podràs conèixer la prestació final que rebràs una vegada et jubilis.
 • Vols saber quant podries estalviar-te en la declaració de la renda aportant a un pla de pensions?