Com ha evolucionat el preu de l'habitatge?

T'expliquem què pot afectar el preu del teu habitatge, i què has de tenir en compte quan compres o vens casa teva

Cada any que passa, el preu de l'habitatge pot pujar o augmentar, en funció del ritme econòmic. A Espanya específicament, el mercat de l'habitatge es va ressentir a causa de la bombolla immobiliària que va explotar l'any 2008. Els efectes de la crisi econòmica causada per la bombolla immobiliària en el preu de l'habitatge afecten tant els propietaris que volen vendre casa seva, com els compradors potencials, ja que l'ensorrament dels preus va ser un element dissuasiu en la venda d'habitatges i l'oferta d'hipoteques.

De totes maneres, des de 2015 s'ha anat donant una gradual recuperació en els preus. Concretament, durant l'any 2017, el preu mitjà per metre quadrat va pujar un 4,3%. Les previsions per als pròxims anys s'espera, excepte en cas d'imprevistos, que siguin positives. D'una banda s'espera que el creixement econòmic i l'augment del treball tinguin un impacte positiu en el mercat de l'habitatge, permetent una major expansió. Per bé que és veritat que es tem una pujada de l'impost sobre béns immobles (IBI).

Bàner superior hipoteca fixa Bàner superior hipoteca fixa
Hipoteca Fixa BBVA
La tranquil·litat de pagar el mateix cada mes.
Comprar o vendre una casa és, en la majoria dels casos, una de les decisions més importants que pren una persona durant la seva vida, per la qual cosa, si t'enfrontes a aquesta situació, has de tenir en compte molts factors, com el preu de l'habitatge i la manera en què evoluciona, els costos extra associats a la compravenda d'un immoble o les circumstàncies econòmiques actuals.

Factors que poden influir en el preu de l'habitatge

En termes generals, el preu de l'habitatge depèn de característiques com la qualitat, la mida o els serveis de què disposa, així com de la ubicació o de les circumstàncies del mercat. Això últim és un dels factors més importants que cal tenir en compte, ja que els indicadors econòmics influeixen en gran manera en el preu de l'habitatge.

D'una banda, l'oferta i la demanda d'immobles en determinen els preus. A mesura que la demanda d'habitatges augmenta, també ho fan els preus, mentre que si l'oferta de cases en venda és la que puja, els preus baixen.

Costos addicionals associats a la compravenda d'habitatges

Quan una persona es decideix a comprar un habitatge, moltes vegades no té en compte que, a més del preu explícit que es paga per la casa, hi ha una sèrie de costos addicionals que en molts casos poden arribar a augmentar notablement el preu global. Una vegada que un comprador adquireix una casa, no només paga el preu establert pel venedor, sinó que en la majoria dels casos pagarà un interès pel préstec hipotecari, l'escriptura de la hipoteca, el registre de la propietat i la seva taxació. I a aquestes despeses cal sumar-hi, quan siguin aplicables, gravàmens com l'impost de transmissions patrimonials (ITP) o l'IVA, entre d'altres.

D'altra banda, la venda d'un habitatge també comporta una sèrie de costos addicionals per al venedor que poden augmentar el preu final de venda. Entre aquests hi ha, per exemple, l'impost sobre l'increment del valor dels terrenys (plusvàlua), que a més s'ha de tributar en l'IRPF.

Bàner central Bàner central
Tenim la hipoteca que s'adapta a tu
Descobreix les hipoteques de BBVA i troba la teva.

Definitivament, enfrontar-se a una decisió com la de comprar una casa no és fàcil, especialment tenint en compte la volatilitat dels preus de l'habitatge durant els darrers anys, a causa de les crisis econòmiques. Perquè et faciliti prendre una decisió informada en aquest aspecte, BBVA posa a la teva disposició BBVA Valora perquè calculis les quotes mensuals i altres despeses associades.

BBVA Valora et facilita que puguis conèixer, amb pocs clics, valoracions aproximatives dels immobles de la teva ciutat. Des d'aquí pots analitzar i seguir de prop l'evolució del preu de l'habitatge i, sobretot, conèixer de primera mà alguns preus. No deixis per tant de fer una ullada a totes aquestes eines a bbva.es per estar al dia de l'evolució del mercat immobiliari.

A més, ara tens la possibilitat de descarregar en el teu mòbil Valora View, l'app que t'ajuda a conèixer el preu aproximat de qualsevol habitatge, que s'obté a través de la seva informació cadastral i les ofertes publicades d'habitatges similars.

CTA Estudi CTA Estudi
Hipoteques - També et podria interessar Hipoteques - També et podria interessar

També et podria interessar

  • Saps per què es produeix l'evolució de l'euríbor? T'expliquem en què consisteix aquest índex i per què varia cada dia.
  • Saps què és el crèdit hipotecari? A BBVA t'expliquem què és i en què es diferencia d'un préstec hipotecari
  • Independent del valor de la taxació d'un habitatge, qualsevol immoble té registrat un valor cadastral oficial.