Què és el període de carència d'una hipoteca

T'expliquem en què consisteix aquest període de carència i com es pot sol·licitar
El període de carència d'una hipoteca és un període durant el qual es concedeix la possibilitat de pagar una quota mensual més reduïda. Durant aquest temps es paguen únicament els interessos o fins i tot s'ajorna el pagament total de les quotes. Aquest període de carència podria ser concedit pel banc en situacions en què, per poder afrontar els pagaments futurs de la hipoteca, considera convenient la reducció o l'ajornament de les quotes de manera temporal. Un període de carència ha de ser sol·licitat al banc, que estudiarà cada situació personal.
Bàner superior hipoteca fixa Bàner superior hipoteca fixa
Hipoteca Fixa BBVA
La tranquil·litat de pagar el mateix cada mes.

El període de carència pot anar des de diversos mesos de durada fins a superar els 5 anys, depenent de les condicions del préstec hipotecari contractat i del que ens ofereixi la nostra entitat bancària. En el cas d'aconseguir pagar només els interessos mensuals, la quota es podria reduir aproximadament un 50%, depenent de cada cas.

El mercat hipotecari és molt ampli i és difícil establir estàndards pel que fa a condicions de les carències: algunes entitats bancàries poden oferir només uns mesos de carència, altres més de 5 anys o, directament, no donar aquesta opció al client.

 

Quant costa una carència hipotecària?

Per explicar millor com funciona una carència hipotecària podem recórrer a l'exemple següent: préstec hipotecari de 120.000 € a 20 anys, amb un tipus d'interès d'EURIBOR +1,25% (TAE variable del 2%) i una quota mensual de 564,65 €. Si sol·licitem un període de carència parcial de 24 mesos al nostre banc, passaríem a pagar 123,70 € al mes, fet que suposa una reducció en la nostra quota de gairebé el 79%. Després d'aquest període de préstec amb carència, les quotes mensuals restants seran de 619,98 € – sempre que no canviï el tipus d'interès -, un 9% més que la quota original abans de la carència.

Sol·licitar un període de carència del préstec hipotecari encareix el preu final de la hipoteca. Per bé que és cert que durant el període de carència la quota mensual es redueix de manera considerable, en tornar a les condicions originals de la hipoteca s'haurà d'abonar una quantitat mensual superior a la que es tenia originalment. És a dir, com durant el període de carència només s'amortitza l'interès del préstec hipotecari, en tornar a les condicions normals es paguen més interessos per ser el capital pendent més alt del que hagués estat amb una amortització normal, sense carència.

A més, en demanar un període de carència de la hipoteca se n'haurà de fer una novació, és a dir, tornar a definir els termes en què es concedeix la hipoteca. Això comporta una comissió en la majoria dels bancs que sol anar des de l'1% del capital pendent en endavant, sempre amb una quantia mínima que depèn del banc.

Bàner central Bàner central
Tenim la hipoteca que s'adapta a tu
Descobreix les hipoteques de BBVA i troba la teva.

Qui pot optar a un termini de carència de la hipoteca

Si la nostra entitat bancària té en compte l'opció de carència de la hipoteca, hi ha una sèrie de condicions que s'han de complir per optar-hi, entre les quals hi ha la situació econòmica dels titulars del préstec.

D'aquesta manera, el més important a l'hora de plantejar-se sol·licitar un període de carència de la hipoteca és consultar amb el banc, que ens informarà dels termes i les condicions. No s'ha d'oblidar que és un recurs d'alleugeriment puntual per a l'economia familiar que té els seus avantatges i inconvenients.

CTA Estudi CTA Estudi
Hipoteques - També et podria interessar Hipoteques - També et podria interessar

També et podria interessar

  • Saps per què es produeix l'evolució de l'euríbor? T'expliquem en què consisteix aquest índex i per què varia cada dia.
  • Saps què és el crèdit hipotecari? A BBVA t'expliquem què és i en què es diferencia d'un préstec hipotecari
  • Independent del valor de la taxació d'un habitatge, qualsevol immoble té registrat un valor cadastral oficial.