Tributació de fons d'inversió, totes les claus

Descobreix tot el que necessites saber sobre la fiscalitat dels fons d'inversió.
Els fons d'inversió són un dels productes més populars entre els inversors espanyols. Gestió professional, una àmplia gamma i una fiscalitat favorable són alguns dels seus atractius principals. En aquest article, t'expliquem tot el que has de saber sobre la fiscalitat dels fons d'inversió.
Bàner superior calcula rendibilitat Bàner superior calcula rendibilitat
Treu partit al teu diners
Tria el fons d'inversió que s'adapti més bé a les teves necessitats.

Traspàs sense tributació

Un dels grans avantatges d'invertir en un fons és que, quan es fan canvis a la cartera d'inversions, no cal tributar per vendre les participacions i comprar-ne de noves. Això passa perquè els fons d'inversió es poden aprofitar del que es denomina traspàs, que permet evitar el pagament a Hisenda en cas que el benefici obtingut s'utilitzi per adquirir noves participacions en un fons d'inversió. L'únic moment en què es tributa pels guanys (o pèrdues) patrimonials és el del reemborsament. És a dir, es poden fer tots els traspassos entre fons que el partícip vulgui sense cap tipus d'impacte fiscal. Aquesta possibilitat, de la qual no gaudeixen altres vehicles d'inversió, és molt útil per adaptar la cartera a noves circumstàncies i replantejar noves estratègies.

La fiscalitat dels fons d'inversió

Els fons d'inversió tributen a l'IRPF, dins de les rendes de l'estalvi, com a guanys o pèrdues patrimonials. En el moment del rescat, s'hi aplicarà una retenció del 19%, i la tributació final quedarà subjecta a l'escala següent depenent de la quantia del guany:

 • Fins a 6.000 €: 19%.
 • De 6.000 € a 50.000 €: 21%.
 • Més de 50.000 €: 23%.

Aquests tipus s'apliquen a tot el territori espanyol, excepte al País Basc i Navarra, on tributen de la manera següent:

El País Basc:

 • Fins a 2.500 €: 20%.
 • De 2.500 € a 10.000 €: 21%.
 • De 10.000 € a 15.000 €: 22%.
 • De 15.000 € a 30.000 €: 23%.
 • Més de 30.000 €: 25%.

Navarra:

 • Fins a 6.000 €: 20%.
 • De 6.000 € a 24.000 €: 24%.
 • Més de 24.000 €: 27%.

Com declarar a Hisenda una participació en un fons d'inversió


Quan arriba el moment de tributar pels guanys (o pèrdues) que ha generat un fons d'inversió, cal tenir en compte una sèrie d'aspectes. El primer és que hi ha certes despeses deduïbles, com les comissions de subscripció, gestió, custòdia i reemborsament.

Un altre aspecte que cal tenir en compte és que tots els moviments de capital inclosos com a guanys patrimonials a l'IRPF s'integren, fet que permet compensar les pèrdues que es derivin d'un fons d'inversió amb guanys d'altres productes d'inversió, o fins i tot, compensar-les durant els quatre anys següents a l'any en què es dona la pèrdua. Per exemple, si el 2018 s'obtenen unes pèrdues per un valor de 1.000 € i, l'any següent, uns guanys de 4.000 €, el 2019 només cal tributar per uns guanys totals de 3.000 €.

Bàner central Bàner central
Cercador de fons
Coneix el catàleg de fons d'inversió de BBVA.

A més, des de la reforma de 2015, es van ampliar les possibilitats de compensació. Així, una pèrdua patrimonial no només es pot compensar amb un guany patrimonial, sinó que també es pot compensar amb rendiments del capital mobiliari com, per exemple, els interessos d'un dipòsit. Hi ha un límit, que és el 25% del saldo positiu d'aquests rendiments del capital mobiliari.

En definitiva, és important saber com tributen els fons d'inversió a l'IRPF per conèixer els avantatges que pot suposar decantar-se per aquest producte d'inversió davant de qualsevol altre. A BBVA sabem que no sempre és fàcil conèixer tots els aspectes rellevants sobre la fiscalitat dels fons d'inversió i, per això, oferim als nostres clients BBVA Invest, un servei d'assessoria personalitzada sobre les opcions d'inversió més adequades en funció de les seves preferències i objectius. Visita bbva.es o apropa't a qualsevol de les nostres sucursals per obtenir més informació sobre aquest servei.

CTA subinici fons CTA subinici fons
Fons d'inversió - També et podria interessar Fons d'inversió - També et podria interessar

També et podria interessar

 • Coneix les característiques, la tipologia i la descripció del que coneixem com a actius financers.
 • T'expliquem com funcionen els fons d'inversió i tot el que necessites saber per invertir els teus diners.
 • Risc reduït i rendibilitat coneguda per endavant són dues de les característiques de la inversió en renda fixa.
Fons d'inversió - Eines Fons d'inversió - Eines

Eines de fons d'inversió

 • El simulador de fons d'inversió de BBVA t'ajuda a conèixer la rendibilitat que podràs aconseguir amb els teus estalvis.
 • No saps quin fons d'inversió s'adapta millor a les teves necessitats? El nostre comparador t'ajudarà a triar la millor opció.
 • Troba el millor fons d'inversió on invertir els teus estalvis i comença a rendibilitzar els teus diners.
 • Calcula la rendibilitat d'una inversió d'una manera ràpida i senzilla amb la calculadora que posem al teu abast.