Rànquing de fons d'inversió segurs

T'expliquem quins són els fons d'inversió més segurs per als teus estalvis

En els últims anys, i arran de la caiguda en la rendibilitat dels dipòsits, els fons d'inversió s'han convertit en una alternativa atractiva per canalitzar l'estalvi dels inversors. Els fons d'inversió són institucions financeres gestionades per un grup de professionals experts que es dediquen a invertir els diners que han recaptat a partir de la venda de participacions. Constitueixen una eina molt útil i pràctica per a inversors amb poca experiència, atès que l'elecció dels actius financers en què invertiran el seu capital quedarà en mans de professionals especialitzats. A l'hora de triar un fons d'inversió, el perfil inversor de l'estalviador és el factor més important que cal tenir en compte. Hi ha multitud d'inversors de perfil conservador que prefereixen assumir un risc limitat, malgrat que la rendibilitat esperada sigui més baixa. Per això adopten un enfocament “prudent” per als seus inversors, amb un objectiu de preservació del capital a llarg termini.

D'acord amb això, hem desenvolupat un rànquing dels diferents tipus de fons d'inversió en què aquests es classifiquen en funció de la seguretat o del risc que comporten.

1. Fons garantits

Els fons garantits són considerats el tipus més conservador d'entre tots els fons d'inversió. En termes generals, aquests fons asseguren la recuperació del capital invertit inicialment. Per això, el risc és pràcticament inexistent sempre que l'inversor respecti la data final de la garantia, per la qual cosa la rendibilitat és molt baixa.

Alguns fons garantits són de renda fixa, és a dir, garanteixen un rendiment fix en la data de venciment. D'altra banda, els fons garantits de renda variable no asseguren la rendibilitat addicional de la inversió més enllà de la recuperació del capital inicial. En qualsevol cas, els fons garantits en general constitueixen una opció totalment segura per als inversors més conservadors, atès que aquests no s'arrisquen a perdre el capital inicial en cas de mantenir la seva inversió fins al final de l'horitzó prefixat.

Bàner superior calcula rendibilitat Bàner superior calcula rendibilitat
Treu partit al teu diners
Tria el fons d'inversió que s'adapti més bé a les teves necessitats.

2. Fons de renda fixa

Aquest tipus de fons es caracteritza perquè inverteix la major part del capital en actius de renda fixa. Els actius de renda fixa són actius financers que obliguen l'emissor a fer pagaments en una quantitat i en un període de temps establert prèviament. La quantitat d'aquests pagaments inclou la inversió inicial i una certa rendibilitat.

El fet que el cupó d'aquests actius sigui “fix” no implica que el seu valor no fluctuï en el temps, sinó que el termini de venciment que s'ha acordat és inamovible. Arribat aquest moment es produeix la devolució del capital inicial, per la qual cosa, si es manté fins llavors, coneixem la seva rendibilitat des del principi. En qualsevol cas, el valor d'aquests actius tendeix a experimentar poques fluctuacions, que depenen, principalment, dels tipus d'interès. Per això, es considera que els fons d'inversió de renda fixa tenen un risc baix, per la qual cosa esdevenen una opció apropiada per als inversors conservadors.

Dins els fons de renda fixa, els de risc més baix són els fons monetaris. Els fons monetaris, a més de la menor volatilitat de la inversió en actius de renda fixa, ofereixen una gran liquiditat ja que compten amb terminis de venciment més curts. Això significa que es poden transformar de manera fàcil i ràpida en diners en efectiu sense que es produeixi una pèrdua de valor de l'actiu, cosa que pot resultar molt pràctica per a aquells particulars les finances dels quals depenguin d'aquestes inversions.

No obstant això, un context de tipus d'interès baixos i fins i tot negatius per als venciments més pròxims fa que les rendibilitats esperades d'aquests fons, encara que subjectes a mínim risc, puguin ser negatives. És a dir, els fons monetaris assumeixen el que podríem definir com el cost de la seguretat.

3. Fons mixtos

Els fons mixtos inverteixen tant en actius de renda fixa com en actius de renda variable. La proporció de capital que es destini a cada tipus d'actius determinarà el nivell de risc (i la rendibilitat) del fons d'inversió. En qualsevol cas, encara que el percentatge d'inversió en actius de renda variable superi el d'inversió en actius de renda fixa, aquest tipus de fons seguiria sent més segur que els fons de renda purament variable, ja que sempre hi haurà un percentatge mínim de renda fixa, actiu el comportament del qual tendeix a ser diferent del de la borsa, per la qual cosa actua, per tant, suavitzant els moviments del fons. El principal avantatge d'aquest tipus de fons és que permet diversificar les inversions sense haver de recórrer a altres fons d'inversió.

4. Fons globals

Els fons globals tenen total llibertat pel que fa a l'estratègia que implementaran, ja que no estan obligats a fixar per endavant cap de les condicions de la inversió, des del tipus d'actius financers fins a la distribució geogràfica del capital. Aquesta flexibilitat en la seva política de gestió busca que la cartera del fons sigui capaç d'adaptar-se a entorns canviants de mercat. I per a això necessita la llibertat de no comptar amb uns percentatges predeterminats en cada classe d'actiu. No obstant això, en la gran majoria dels casos es tracta de fons multiactius i globals, per la qual cosa el seu nivell de risc no sol superar el dels fons que inverteixen exclusivament en renda variable.
Bàner central Bàner central
Cercador de fons
Coneix el catàleg de fons d'inversió de BBVA.

5. Fons de renda variable

La inversió en actius de renda variable o accions implica que el rendiment que s'obté no és fix: pot ser elevat, baix i negatiu. Aquest tipus d'inversions ofereix una rendibilitat il·limitada, però també comporta un risc elevat. Per una part, el valor de les accions es veu afectat per les fluctuacions de l'economia i dels mercats i, per una altra, l'evolució del sector i de la mateixa empresa afecta directament el preu d'aquestes accions.

Aquests factors fan dels fons de renda variable una opció que genera incertesa i que pot no ser la més adequada si el perfil de l'inversor és conservador. Per contra, si el perfil és arriscat i el que es busca és la possibilitat d'obtenir una rendibilitat més alta, invertir en accions és, sens dubte, la millor opció.

Aquest rànquing reflecteix els fons d'inversió més comuns, encara que hi ha diversos tipus més. Evidentment, com més segur sigui el fons d'inversió, més baixa serà la rendibilitat que se n'ha d'esperar.

Inverteix de manera segura amb BBVA

Vols saber quin és el fons d'inversió que s'adapta més bé a les teves necessitats i objectius? Entra a bbva.es i descobreix els nostres fons propis i una sèrie d'eines de fons d'inversió perquè puguis comparar, simular i calcular les teves inversions. . Si el que necessites és rebre assessorament personalitzat per poder prendre la millor decisió per als teus estalvis, descobreix BBVA Invest i una proposta d'inversió a la teva mida.

 

Finalment, ens plau comunicar-te que BBVA Asset Management, la unitat del Grup BBVA que aglutina les gestores de fons d'inversió i pensions a escala global, ha estat premiada per partida triple en la XXX edició dels premis Expansión-Allfunds (atorgats per Allfunds Bank i Expansión). D'una banda, ha estat guardonada com la Millor Gestora de Fons d'Asset Allocation. I, d'altra banda, el pla de pensions BBVA Plan 30 ha estat destacat com a Millor Fons de Pensions Multiactiu Agressiu i la millor gestora, com a Millor Gestora de Pensions. Tot un reconeixement al seu treball, especialment en els últims tres anys, durant els quals BBVA Asset Management ha transformat de manera significativa el seu procés d'assignació d'actius.

CTA subinici fons CTA subinici fons
Fons d'inversió - També et podria interessar Fons d'inversió - També et podria interessar

També et podria interessar

  • Coneix les característiques, la tipologia i la descripció del que coneixem com a actius financers.
  • T'expliquem com funcionen els fons d'inversió i tot el que necessites saber per invertir els teus diners.
  • Risc reduït i rendibilitat coneguda per endavant són dues de les característiques de la inversió en renda fixa.
Fons d'inversió - Eines Fons d'inversió - Eines

Eines de fons d'inversió

  • El simulador de fons d'inversió de BBVA t'ajuda a conèixer la rendibilitat que podràs aconseguir amb els teus estalvis.
  • No saps quin fons d'inversió s'adapta millor a les teves necessitats? El nostre comparador t'ajudarà a triar la millor opció.
  • Troba el millor fons d'inversió on invertir els teus estalvis i comença a rendibilitzar els teus diners.
  • Calcula la rendibilitat d'una inversió d'una manera ràpida i senzilla amb la calculadora que posem al teu abast.