Què és un fons d'inversió

T'expliquem com funcionen els fons d'inversió i tots els seus avantatges

Els fons d'inversió són Institucions d'Inversió Col·lectiva l'objecte dels quals és la captació de les aportacions d'un nombre variable d'inversors (denominats partícips), per gestionar-los amb l'objectiu d'obtenir un benefici amb una adequada diversificació del risc. Aquesta definició, per si sola, no és gaire clara per explicar què és un fons d'inversió. Per això, a continuació expliquem diversos conceptes necessaris per entendre-ho. 

Els partícips són propietaris d'una part del patrimoni del fons en proporció al valor de les seves aportacions. El resultat de la inversió (augments o disminucions de patrimoni) s'atribueix proporcionalment als partícips.

Bàner superior calcula rendibilitat Bàner superior calcula rendibilitat
Treu partit al teu diners
Tria el fons d'inversió que s'adapti més bé a les teves necessitats.

Com que no té personalitat jurídica, el fons d'inversió es “relaciona” amb l'entorn (partícips, intermediaris, mercats) a través de dues entitats:

  • L'entitat gestora que inverteix de manera conjunta aquestes aportacions en diversos actius financers (renda fixa, renda variable, derivats o qualsevol combinació d'aquests) seguint unes pautes fixades per endavant a la política d'inversió del fons.
  • L'entitat dipositària que custodia el patrimoni del fons (valors i efectiu) i assumeix certes funcions de control sobre l'entitat gestora, en benefici dels partícips.

A part de saber què és un fons d'inversió, convé tenir en compte els diversos avantatges que suposen per al petit inversor: 

Diversificació: amb un fons d'inversió aconsegueixes repartir els teus diners en diferents actius / sectors / mercats amb comportaments diferents davant d'una mateixa situació de mercat. D'aquesta manera, si algun o alguns d'aquests generen pèrdues, aquestes es poden veure compensades, almenys en part, amb els guanys dels altres.

Accés a pràcticament qualsevol mercat: tindràs accés a mercats que, en molts casos, no estarien al teu abast si invertissis de forma individual.

Eficiència: en invertir de forma col·lectiva, s'aprofiten les economies d'escala, és a dir, incorren en menors costos en operar en els mercats.

Bàner central Bàner central
Cercador de fons
Coneix el catàleg de fons d'inversió de BBVA.

Gestió professional: en invertir en fons confies part dels teus estalvis a un equip professional amb una capacitat d'anàlisi i un seguiment dels mercats més gran que un inversor detallista.

Productes adequats per a cada perfil: existeix una tipologia de fons molt variada, que et permet trobar productes per a qualsevol perfil inversor, des dels més conservadors fins als que estan disposats a assumir més riscos.

Finalment, recorda que, com qualsevol instrument financer, les inversions en fons d'inversió estan subjectes a les fluctuacions del mercat i als riscos inherents a la inversió en valors. Els fons d'inversió estan a l'abast de tots els estalviadors. No hi fa res si no estàs familiaritzat amb aquest tipus de productes: a BBVA tenim una àmplia gamma de fons d'inversió adaptada al teu perfil i comptem amb un equip de professionals a la teva disposició per aclarir-te tots els dubtes.

CTA subinici fons CTA subinici fons
Bàner Asset Management Bàner Asset Management
Amb la col·laboració de BBVA Asset Management:
Fons d'inversió - També et podria interessar Fons d'inversió - També et podria interessar

També et podria interessar

  • Coneix les característiques, la tipologia i la descripció del que coneixem com a actius financers.
  • T'expliquem com funcionen els fons d'inversió i tot el que necessites saber per invertir els teus diners.
  • Risc reduït i rendibilitat coneguda per endavant són dues de les característiques de la inversió en renda fixa.
Fons d'inversió - Eines Fons d'inversió - Eines

Eines de fons d'inversió

  • El simulador de fons d'inversió de BBVA t'ajuda a conèixer la rendibilitat que podràs aconseguir amb els teus estalvis.
  • No saps quin fons d'inversió s'adapta millor a les teves necessitats? El nostre comparador t'ajudarà a triar la millor opció.
  • Troba el millor fons d'inversió on invertir els teus estalvis i comença a rendibilitzar els teus diners.
  • Calcula la rendibilitat d'una inversió d'una manera ràpida i senzilla amb la calculadora que posem al teu abast.