Què és la diversificació a l'hora d'invertir?

Aprèn a reduir el risc de la teva inversió.
Invertir no és tan arriscat com sembla, i està a l'abast de qualsevol, si es fa de manera adequada. El risc d'una inversió es pot minimitzar fàcilment tenint en compte algunes pautes senzilles i adoptant algunes estratègies bàsiques com la de la diversificació. A continuació, t'expliquem en què consisteix aquesta última i com et pot ajudar a invertir amb més garanties.
Bàner superior calcula rendibilitat Bàner superior calcula rendibilitat
Treu partit al teu diners
Tria el fons d'inversió que s'adapti més bé a les teves necessitats.

En què consisteix la diversificació?

Quan una persona té una reunió o un viatge importants, sol activar alarmes en diferents dispositius per no dependre únicament del seu despertador i assegurar que no arriba tard a aquell compromís. En l'àmbit financer, també és habitual que els consumidors disposin de diversos comptes bancaris, a la mateixa entitat o a entitats diferents, amb l'objectiu d'aprofitar millor els avantatges que aquestes ofereixen i reduir els riscos. El concepte de la diversificació a l'hora d'invertir es basa en aquell mateix principi: en lloc de concentrar tota la inversió en una única variable, es reparteix entre diverses per minimitzar el risc i explotar més oportunitats. Com es diu freqüentment de manera col·loquial, “no convé posar tots els ous al mateix cistell”.

Atès que no és possible predir amb exactitud com evolucionaran les cotitzacions dels diferents mercats i empreses, diversificar és una opció més segura ja que ofereix un equilibri entre el rendiment d'actius diferents. Si s'inverteix en una única empresa i els resultats d'aquesta són negatius, l'inversor es pot enfrontar a grans pèrdues. Si, per contra, la seva cartera d'inversions inclou altres empreses, aquesta pèrdua es pot veure compensada pels resultats positius d'altres. En definitiva, es tracta d'una estratègia que permet optar a una rendibilitat superior, a la vegada que redueix el nivell de risc.

Com diversificar la inversió?

La diversificació es pot produir a diversos nivells: actius, divises, localització geogràfica, etc. Vegem-ho en detall:

 • Diversificació temporal: triar el millor moment per invertir és pràcticament impossible. Encara que hi ha pronòstics, és difícil saber amb precisió quan s'assolirà el preu mínim per comprar o el màxim per vendre. La diversificació temporal consisteix a invertir petites quantitats periòdicament en lloc d'invertir el total d'una sola vegada. D'aquesta manera, les accions es compren a diferents preus, i els preus més elevats es compensen amb aquells menors. En una compra única correm el risc que el preu no sigui favorable en haver agafat un pic de mercat. Hem de fer prevaler, per tant, la inversió periòdica.
 • Diversificació en funció del tipus d'actiu: els diferents tipus d'actius presenten nivells de rendibilitat i risc diferents. Generalment, els actius de renda fixa són més segurs que els de renda variable, però també són menys rendibles. Per tant, invertir exclusivament en actius de renda variable pot ser excessivament arriscat, especialment per a inversors conservadors. No obstant això, una inversió que combina ambdós pot aportar més rendibilitat amb un nivell de risc moderat. En una diversificació més completa, apareixen actius com la divisa o la inversió immobiliària.
 • Diversificació per tipus d'empresa: Hi ha diferents tipus d'empresa, en funció de la seva capitalització o de si és una empresa assentada (value) o en creixement (growth). En una bona diversificació, és bo comptar amb aquests diferents perfils.
 • Diversificació per sector: la distribució de la inversió entre diferents empreses també ha d'incloure empreses de diferents sectors. Les empreses d'un mateix sector poden mostrar una evolució similar i veure's afectades pels mateixos factors. Per exemple, les empreses del sector tecnològic tenen una rendibilitat potencial alta, però en períodes de crisi poden cotitzar a la baixa. En aquell cas, haver destinat part de la inversió a empreses que produeixen un altre tipus de béns pot compensar els resultats, ja que els diferents sectors solen estar vinculats a diferents moments del cicle econòmic.
 • Diversificació per divises: els canvis en la cotització de les diferents monedes també afecten el rendiment de la inversió. Per tant, invertir en empreses que utilitzen diferents divises és una altra forma de minimitzar el risc de pèrdues per la depreciació d'una divisa concreta. En cas de, directament, preferir no estar subjectes al risc divisa, aquest es pot neutralitzar amb estratègies de cobertures amb instruments derivats.
 • Diversificació geogràfica: la situació econòmica, social i política d'un país o regió determina en gran mesura la cotització de les empreses d'aquesta zona. Per no dependre en exclusiva de les circumstàncies d'aquell mercat, convé diversificar la inversió entre empreses de diferents punts del món.
Bàner central Bàner central
Cercador de fons
Coneix el catàleg de fons d'inversió de BBVA.

Fons d'inversió: la diversificació a l'abast de la mà

Encara que l'ideal és diversificar la inversió de totes les formes anteriors, molts inversors no tenen prou recursos per adquirir una cartera suficientment diversificada a títol individual. A això contribueixen productes com els fons d'inversió, que, sota la filosofia de la inversió col·lectiva, permet a un inversor aconseguir una àmplia diversificació amb imports d'inversió reduïts i a uns costos reduïts. Per exemple, un partícip que compti amb 3.000 euros en un fons d'inversió compta amb la part proporcional d'aquest import, que dependrà del pes que donin els gestors a cada valor, invertit en els 30 o 40 títols amb què compta la cartera del fons. Replicar aquesta estratègia a través de la compra directa d'accions no és possible, ja que els costos d'intermediació ho fan ineficient.

A BBVA oferim una àmplia gamma de productes d'inversió que et permetran diversificar i aconseguir la màxima rendibilitat possible. Visita la nostra secció d'estalvi i inversió a bbva.es o acudeix a qualsevol oficina BBVA per obtenir més informació.

CTA subinici fons CTA subinici fons
Fons d'inversió - També et podria interessar Fons d'inversió - També et podria interessar

També et podria interessar

 • Coneix les característiques, la tipologia i la descripció del que coneixem com a actius financers.
 • T'expliquem com funcionen els fons d'inversió i tot el que necessites saber per invertir els teus diners.
 • Risc reduït i rendibilitat coneguda per endavant són dues de les característiques de la inversió en renda fixa.
Fons d'inversió - Eines Fons d'inversió - Eines

Eines de fons d'inversió

 • El simulador de fons d'inversió de BBVA t'ajuda a conèixer la rendibilitat que podràs aconseguir amb els teus estalvis.
 • No saps quin fons d'inversió s'adapta millor a les teves necessitats? El nostre comparador t'ajudarà a triar la millor opció.
 • Troba el millor fons d'inversió on invertir els teus estalvis i comença a rendibilitzar els teus diners.
 • Calcula la rendibilitat d'una inversió d'una manera ràpida i senzilla amb la calculadora que posem al teu abast.