Què entenem per inversió socialment responsable (ISR)?

T'expliquem què és la inversió socialment responsable (ISR) i les seves característiques principals
La inversió socialment responsable (ISR, o SRI en anglès) és un estil d'inversió que té en compte criteris mediambientals, socials i de bon govern corporatiu (conegut com ASG, o ESG en anglès). El seu objectiu principal és contribuir al desenvolupament sostenible, definit per primera vegada el 1987 com “el desenvolupament que satisfà les necessitats actuals de les persones sense comprometre la capacitat de les futures generacions per satisfer les seves”.
Bàner superior calcula rendibilitat Bàner superior calcula rendibilitat
Treu partit al teu diners
Tria el fons d'inversió que s'adapti més bé a les teves necessitats.

Tots els fons ISR són iguals?

La resposta és “No”. Dins d'aquest tipus d'inversió, hi tenen cabuda diferents estratègies o aproximacions que podríem classificar en:

 • Exclusió: se n'exclouen aquelles companyies de determinades indústries que poden ser controvertides o poc ètiques, com ara el tabac i el joc. És molt comú descartar empreses que fabriquin mines antipersones o bombes de dispersió.
 • Integració de factors ASG —criteris mediambientals, socials i de bon govern corporatiu— en els processos d'inversió: es tracta de tenir en compte criteris ASG en l'estimació dels beneficis o de la capacitat de pagament futura d'una empresa. D'aquesta manera, en igualtat de condicions, el gestor triarà l'acció, si és renda variable, o el bo, si és renda fixa, que millor valoració tingui en matèria ASG.
 • Vot (només en renda variable) i Involucració: col·laborar de manera proactiva amb les empreses o els governs en què s'inverteix per provocar i fomentar millores en aspectes d'ASG. Alguns exemples poden ser el foment d'inversions per reduir els gasos contaminants o l'aplicació de millors pràctiques retributives a llarg termini als directius.
 • Compliment de tractats internacionals (norm based screening): s'evita la inversió en empreses o governs que incompleixin normatives o tractats internacionals. El més popular és el Pacte Global de les Nacions Unides, que consta de deu principis agrupats en quatre grans blocs: drets humans, àmbit laboral, medi ambient i anticorrupció. Per exemple, es podria excloure una empresa o un govern si fa explotació laboral de menors.
 • Millors en cada indústria (Best in class): es puntuen les empreses (o els governs, en el cas de bons governamentals) en funció de les seves polítiques sobre temes d'ASG i només s'inverteix en aquelles que tinguin les puntuacions més altes. Això és el que solen fer els índexs que tenen etiquetes de sostenibilitat.
 • Centrats en sostenibilitat: fons que estan relacionats amb una temàtica concreta d'ISR, per exemple canvi climàtic o aigua.
 • Inversions d'impacte: inversió en què el retorn financer és secundari, ja que es dona més importància al component social, com pot ser la inversió en un menjador social. Per la seva pròpia naturalesa, se sol donar més en l'àmbit privat i, per tant, és difícil trobar aquesta estratègia en format fons.

A cada gestora/producte es fa una combinació de diverses, només se n'implementa una o no se'n fa cap.

Bàner central Bàner central
Cercador de fons
Coneix el catàleg de fons d'inversió de BBVA.

Com puc invertir en fons ISR?

De tots els tipus d'inversió comentats abans, se sol aplicar l'etiqueta de fons Inversió Socialment Responsable - ISR als que estan centrats en sostenibilitat i Millors en cada indústria (best in class).

És important destacar que, encara que molts fons d'inversió no tenen l'etiqueta de fons ISR, sí que poden tenir en compte una o diverses d'aquestes estratègies a l'hora de construir les seves carteres d'inversions. En renda variable, per exemple, és freqüent trobar fons que fan una o diverses de les accions següents: exclusió d'empreses que fabriquen bombes de dispersió i mines antipersona, que fan ús dels seus drets de vot de manera activa a les juntes generals d'accionistes, que promouen millors pràctiques en matèries d'ASG dialogant amb les companyies o els governs en què inverteix i que integren criteris ASG per a l'avaluació d'una inversió.

CTA subinici fons CTA subinici fons
Fons d'Inversió - També podria interessar-te Fons d'Inversió - També podria interessar-te

També et podria interessar

 • Coneix les característiques, la tipologia i la descripció del que coneixem com a actius financers.
 • T'expliquem com funcionen els fons d'inversió i tot el que necessites saber per invertir els teus diners.
 • Risc reduït i rendibilitat coneguda per endavant són dues de les característiques de la inversió en renda fixa.
Fons d'Inversió - Eines Fons d'Inversió - Eines

Eines de fons d'inversió

 • El simulador de fons d'inversió de BBVA t'ajuda a conèixer la rendibilitat que podràs aconseguir amb els teus estalvis.
 • No saps quin fons d'inversió s'adapta millor a les teves necessitats? El nostre comparador t'ajudarà a triar la millor opció.
 • Troba el millor fons d'inversió on invertir els teus estalvis i comença a rendibilitzar els teus diners.
 • Calcula la rendibilitat d'una inversió d'una manera ràpida i senzilla amb la calculadora que posem al teu abast.