Què és la tecnologia NFC?

Descobreix en què consisteix aquest sistema i com pots beneficiar-te dels avantatges que ofereix en el teu dia a dia.
Una de les innovacions tecnològiques que s'ha estès i incorporat a la nostra vida diària amb major rapidesa en els últims anys és la tecnologia NFC. La NFC (Near Field Communication o comunicació de camp pròxim) és un sistema que permet la comunicació sense fil i instantània entre dos dispositius amb l'objectiu d'intercanviar dades i identificar i validar equips o persones. Des de la seva aparició, fa poc més d'una dècada, aquesta tecnologia ha revolucionat la manera en què fem una infinitat d'activitats del dia a dia, des dels pagaments en establiments fins a com embarquem en els avions. En aquest article, et comptem en detall què és NFC i com utilitzar aquesta tecnologia per fer les teves gestions diàries de manera més còmoda i senzilla.
Bàner superior Targeta Después Bàner superior Targeta Después
Targeta Después
Podràs ajornar les compres i utilitzar-la en més de 6.000 caixers.

En què consisteix la tecnologia NFC?

La NFC és una tecnologia sense fil d'alta freqüència que, com el seu propi nom indica, emet senyals de curt abast. Això significa que, per poder dur a terme la transmissió de dades entre dos dispositius, aquests han d'estar situats a menys de 10 centímetres l'un de l'altre. 

Gràcies a l'elevada freqüència de les ones i a la proximitat entre els aparells, la tecnologia NFC ofereix la possibilitat de comunicar equips de manera instantània; a més, la brevetat dels senyals dificulta les possibles interferències d'agents externs, fet que permet a aquesta tecnologia oferir més seguretat que uns altres sistemes.

La tecnologia NFC presenta dos modes de funcionament: actiu i passiu. En la manera actiu, ambdós dispositius compten amb un xip NFC que crea un camp electromagnètic i permet l'intercanvi bidireccional de les dades. En la manera passiu, només un dels dispositius disposa d'aquesta tecnologia, creant un camp de què l'altre aparell pot fer ús per transmetre la informació.

Aplicacions de la tecnologia NFC

La tecnologia NFC va ser inicialment concebuda per a la seva aplicació en telèfons i dispositius mòbils en general. Avui dia, tots els mòbils d'última generació porten aquest innovador sistema integrat. L'empresa americana Google és una de què més s'ha beneficiat de l'expansió de la NFC: mitjançant aquest sistema de comunicació instantània i l'aplicació Google Maps, el gegant tecnològic identifica la ubicació dels dispositius i pot enviar als usuaris informació personalitzada sobre establiments, esdeveniments o transport públic de la zona.

La NFC també permet emmagatzemar documents identificatius, com entrades per a un esdeveniment o targetes d'embarcament, i obtenir accés instantani al recinte corresponent amb només passar el telèfon mòbil per un lector. A més, molts fabricants estan utilitzant aquest sistema per possibilitar la sincronització entre els seus dispositius sense necessitat de fer ús del Bluetooth. Així, per exemple, els usuaris poden sincronitzar els seus telèfons mòbils amb altaveus o auriculars en acostar ambdós aparells.

No obstant això, l'aplicació estrella de la tecnologia NFC en els telèfons mòbils radica en la possibilitat de fer pagaments amb el propi dispositiu. Aquesta funció també s'ha integrat en les targetes de transport, així com en les targetes de dèbit i crèdit, donant lloc als pagaments Contactless.

Finalment, i concretament en l'àmbit nacional, la versió més recent del DNI electrònic, que es va començar a distribuir el 2015, també porta la tecnologia NFC integrada. Aquest sistema es va incorporar en el Document Nacional d'Identitat amb l'objectiu d'oferir als titulars la possibilitat de fer gestionar administratives i oficials sense necessitat d'acudir de manera presencial a les delegacions. Per aprofitar els avantatges d'aquest sistema, és necessari comptar amb un lector de NFC connectat a l'ordinador, o utilitzar el telèfon mòbil com a lector.

Bàner Central Targeta Después Bàner Central Targeta Después
Targeta de crèdit BBVA
Ajorna les compres amb la targeta Después i accedeix a més de 6.000 caixers.

Com fer pagaments amb la tecnologia NFC

Com ja s'ha esmentat, la possibilitat de fer pagaments des d'un dispositiu mòbil s'ha convertit en la principal avantatge de la tecnologia NFC i, sens dubte, en un dels usos més estesos d'aquest sistema. Per poder utilitzar aquesta funció, és necessari comptar amb una aplicació en el dispositiu (que, a més d'un telèfon mòbil, també pot ser un rellotge intel·ligent). Aquestes aplicacions funcionen com a cartera, oferint a l'usuari la possibilitat de triar aquella amb què es vol fer el pagament en el moment de la compra. Gràcies a la tecnologia NFC, n'hi ha prou amb acostar el dispositiu mòbil al terminal Contactless perquè es produeixi l'intercanvi de dades i es completi el pagament.

Els clients de BBVA tenen la possibilitat de fer pagaments còmodament des del seu telèfon mòbil. Només han d'accedir al menú, entrar en “Fer una operació”, i triar “Operacions amb targetes” i “Pagament mòbil”.

Si ets client de BBVA, ja pots començar a gaudir dels avantatges que ofereix la tecnologia NFC per fer pagaments amb el teu mòbil. Visita bbva.es per obtenir més informació.

CTA Targeta Después CTA Targeta Después
Targetes - També et podria interessar Targetes - També et podria interessar

També et podria interessar

  • T'expliquem com pots utilitzar aquest servei per treure diners d'un caixer sense portar una targeta a sobre.
  • A BBVA t'expliquem les diferències entre una targeta de crèdit i una de dèbit d'una forma clara i senzilla.
  • T'expliquem com ingressar diners en un caixer perquè puguis fer-ho sempre que vulguis.
Targetes - Eines Targetes - Eines

Eines de targetes

  • Coneix les característiques de cadascuna de les targetes que BBVA té per a tu gràcies a aquest comparador.