Com triar la millor assegurança de la llar qualitat/preu

T'expliquem com identificar l'assegurança de la llar que més s'ajusta a les teves necessitats
Encara que la llei només obliga a contractar una assegurança de la llar en cas que tinguem una hipoteca, ningú no dubta de la necessitat de disposar d'una bona assegurança que ens protegeixi en cas que succeeixi qualsevol contratemps, tant dins com fora del nostre habitatge. I com que al mercat hi ha una gran varietat de productes, cobertures i preus, és important saber en què fixar-se a l'hora d'escollir la millor assegurança de la llar per la seva qualitat-preu.
Bàner superior Assegurances BBVA Bàner superior Assegurances BBVA
Descobreix les Assegurances BBVA
El que més valores mereix la millor protecció.

Les cobertures més importants

Com en qualsevol altre tipus d'assegurança, el primer en què ens hem de fixar és en les cobertures i serveis que ofereix el producte. De res no ens serveix una assegurança molt barata però que, a l'hora de la veritat, no respongui davant qualsevol incident que passi a la nostra llar.

En aquest sentit, les cobertures bàsiques que qualsevol assegurança ha d'incloure tenint en compte els accidents més habituals a l'habitatge són:

1) Danys per aigua (inundació i danys per líquids)

Imagino que t'estaràs preguntant per què. Doncs és molt senzill, és el sinistre que es produeix amb més freqüència a un habitatge. Qui no ha tingut o coneix algú que hagi patit una fuita d'aigua a la seva llar?

D'aquesta manera, els danys per aigua poden passar tant per escapaments o vessaments procedents d'instal·lacions d'aigua, dipòsits o aparells, com per omissió de tancament de claus de pas o aixetes. A més dels danys que provoqui l'aigua, és important que quedi cobert el cost de la localització i reparació de la conducció espatllada, i no està de més que també inclogui l'excés de despesa d'aigua a conseqüència de l'escapament.

2) Trencament de vidres, marbres, pisa sanitària i vidre vitroceràmica

Si seguim tenint en compte la freqüència sobre l'ocurrència de sinistres, aquest és el segon sinistre més habitual que es produeix a la llar.

Aquesta cobertura et garanteix la reparació o la indemnització pel trencament dels elements enunciats al títol, sempre que la causa del trencament sigui accidental.

3) Danys causats per l'electricitat

Com et pots imaginar, aquesta és la tercera causa de sinistre més freqüent produït a un habitatge.

Aquesta cobertura cobreix els danys causats per l'electricitat a les instal·lacions i aparells elèctrics provocats per corrents anormals o sobretensió de la xarxa exterior de subministrament elèctric.

Fins aquí hem destacat les cobertures principals segons la freqüència d'ocurrència de sinistres. Però també hi ha un altre tipus d'indicadors que hem de tenir en compte per determinar les cobertures bàsiques d'una assegurança de la llar, com pot ser l'abast dels danys produïts.

En aquest sentit, cal destacar dues cobertures: la cobertura d'incendi i la garantia de responsabilitat civil. Et posem un exemple: Què passaria si, per un descuit, t'oblides una paella al foc de la cuina i provoques un incendi que causa greus danys al teu habitatge, al del veí i a la comunitat? La meva assegurança de la llar cobriria tots els danys? Vegem-ne els detalls.

4) Incendi, explosió, caiguda de llamp i fum

Aquesta cobertura es considera la garantia essencial d'una pòlissa de llar, ja que l'incendi és un dels pocs sinistres que poden provocar la destrucció o deteriorament total dels béns assegurats, tant per l'acció directa del foc com a causa del fum. De vegades, la quantitat de fum és tan abundant que produeix desperfectes importants a les parets i al terra, i provoca que tots els mobles i béns de l'habitatge quedin inservibles.

5) Responsabilitat civil extracontractual

És una cobertura imprescindible en l'assegurança de la llar, i, segurament la garantia més important, ja que tant com a propietaris o llogaters d'un habitatge, com a nivell particular en la nostra vida privada, som responsables dels danys o perjudicis (tant materials com a personals) que podem ocasionar a terceres persones.

La garantia de responsabilitat civil assumirà la indemnització que correspongui fer a un tercer (amb la limitació del capital assegurat en pòlissa) i també els costos de defensa de l'assegurat, per danys o perjudicis que li ocasionem de manera involuntària; sempre que siguem responsables de la producció dels esmentats danys. És important tenir en compte que aquesta garantia no es limita únicament a cobrir els danys que pugui produir casa nostra a un tercer (com és el cas una fuita d'aigua que ocasioni danys al veí), sinó també als danys que nosaltres podem causar a tercers en la nostra vida privada.

Aquí, el ventall de casos que es poden produir és molt elevat: per exemple, el teu fill tira una pedra i trenca el vidre d'un cotxe o el teu gos s'escapa i provoca un accident de trànsit. Què passaria en aquests casos? La teva assegurança de la llar – a través de la garantia de responsabilitat civil - cobriria aquests danys i es faria càrrec d'indemnitzar els tercers perjudicats. Per això, i “pel que pugui passar” és aconsellable buscar una assegurança que tingui una cobertura de Responsabilitat Civil de, com a mínim, 250.000 €. Seguim amb altres cobertures útils…

6) Danys ocasionats per fenòmens atmosfèrics

(Pluja abundant, vent fort, pedra o excés de pes de neu acumulada) Cada dia ens trobem a les notícies més casos de desastres naturals: grans nevades, inundacions, ratxes de vent fort, pedra, etc. Malgrat que la gran majoria d'assegurances de la llar incorporen aquesta cobertura, els límits de mínims que es tenen en compte poden variar. Per exemple, la velocitat mínima del vent, perquè els danys quedin coberts, es poden fixar en 70 km/hora, 85 km/hora, etc. Per tant, és aconsellable tenir en compte aquests barems.

7) Danys causats per robatori

Aquesta cobertura indemnitzarà per l'import del valor dels béns sostrets o robats de l'habitatge, sempre que es produeixi amb força sobre les coses o amb violència o intimidació sobre les persones. Habitualment, també es podrà assegurar l'atracament fora de l'habitatge i, en algunes pòlisses, el furt (apoderament il·legítim sense força sobre les coses, ni violència o intimidació a les persones).

Aquest tipus de sinistre és el que més indefensió provoca a l'assegurat. Un robatori al teu domicili mentre dorms o un atracament amb violència al carrer pot causar una sensació de desprotecció molt elevada. Per això, és important tenir una assegurança que t'ajudi a suportar les pèrdues i danys ocasionats en aquests moments tan delicats i et faciliti la reparació de la teva llar (per exemple, enviament del manyà per arreglar el pany forçat per un lladre que ha intentat accedir a l'habitatge).

8) Protecció jurídica

És una de les cobertures que poden passar més desapercebudes a l'hora de contractar una assegurança de la llar i que, tanmateix, pot resultar molt útil en cas que necessitis protegir-te en l'àmbit de la teva vida privada i familiar. El servei ofereix assistència jurídica judicial i extrajudicial, així com suport per fer gestions amistoses i extrajudicials de reclamació per defensar els teus interessos. I depenent de la pòlissa que contractis tindràs unes o unes altres garanties. Per exemple, pots utilitzar aquesta cobertura per reclamar una indemnització pels danys que una altra persona t'hagi causat.

9) Serveis addicionals

També és important conèixer quins altres serveis et pot oferir l'assegurança de la llar que triïs, sense necessitat d'haver patit un sinistre o dany, i que aporten un valor addicional. Aquests serveis cobreixen necessitats com la de fer tasques bàsiques de bricolatge a la llar.

Bàner central Assegurances BBVA Bàner central Assegurances BBVA
Coneix les nostres assegurances
I tria la que s'adapti més bé a les teves necessitats.

El preu de l'assegurança de la llar

El cost final d'una pòlissa d'assegurances depèn, principalment, de les cobertures i els capitals (imports) que contractem per al continent (estructura fixa de l'habitatge) i el contingut (mobles, electrodomèstics, roba, etc). Així mateix, hi ha altres factors, associats a les característiques de l'habitatge, que també afecten, en bona mesura, el cost de l'assegurança. Les principals dades que valoren les companyies asseguradores per establir el preu són:

  • Règim de tinença: El règim de tinença defineix quina relació té el prenedor de la pòlissa amb l'habitatge assegurat (propietari o llogater).
  • Freqüència i ús de l'habitatge: No és el mateix assegurar una residència habitual, en què l'ús quotidià pot propiciar que passin més successos o accidents que provoquin algun sinistre, però que al contrari té un manteniment més adequat, que assegurar un segon habitatge, com la que utilitzem només per a les vacances i en què pot tenir lloc un sinistre i que no en tinguem coneixement fins que ens hi desplacem.
  • Mida: Ens referim als metres quadrats construïts. Com més gran sigui el nostre habitatge, més elevat serà el cost de l'assegurança, atès que més alt serà el cost de reposició en cas de sinistre.
  • Antiguitat: Per regla general, els immobles més antics són més cars d'assegurar, atès que les instal·lacions (especialment les relatives a conduccions d'aigua i electricitat) són més propenses a ocasionar problemes o errades que derivin en sinistres (danys per aigua, incendis a causa d'errades elèctriques…). No obstant això, aquesta circumstància es pot reduir si, en un edifici antic, s'han reformat totalment les instal·lacions d'aigua, gas i electricitat.
  • Localització: El preu de la pòlissa també depèn d'on estigui situada la casa o el pis. Aquells immobles construïts en zones despoblades o en zones amb perills climàtics són més costosos d'assegurar.

Realment no podem fer gaire cosa per modificar algun d'aquests factors, inherents al nostre habitatge. Tanmateix, el que sí que podem fer és triar una modalitat d'assegurança que s'adapti a les nostres necessitats i a les característiques de l'habitatge que volem assegurar.

Normalment, les asseguradores disposen de diverses modalitats d'assegurança i, a partir d'un paquet de garanties bàsic, et donen la possibilitat d'ampliar les cobertures de la pòlissa escollint una modalitat superior més completa. Aquesta és una de les claus a l'hora de triar la millor assegurança de la llar amb relació a la seva qualitat-preu, contractar només allò que realment ens calgui, en funció de les nostres necessitats i de les característiques de l'habitatge que volem assegurar.

A més, a l'hora de triar una assegurança, és tan important el nombre de cobertures incloses, com l'abast d'aquestes i els límits d'indemnització associats a aquestes. Per exemple, en determinades cobertures és important disposar d'un capital elevat (per exemple en la garantia de responsabilitat civil) i, en altres, amb més freqüència d'ocurrència, que no s'apliquin franquícies que puguin arribar a suposar un desemborsament “extra” en cada sinistre.

També hem de tenir en compte que qualsevol modificació o millora que fem a la llar per millorar-ne la seguretat, com per exemple disposar de portes blindades, alarma o servei de vigilància, pot ajudar a rebaixar el cost de l'assegurança. Una altra manera d'estalviar és agrupar assegurances mitjançant serveis com BBVA Pla EstarSeguro Gràcies a aquest pla, podem aconseguir estalvi i altres avantatges, com el pagament fraccionat sense increment de preu.

CTA Assegurances BBVA CTA Assegurances BBVA
Assegurances - També podria interessar-te Assegurances - També podria interessar-te

També et podria interessar

  • T'expliquem les característiques d'una assegurança de renda vitalícia i quins són els seus avantatges.
  • Donada l'obligació de reparar danys que has causat a uns altres, una assegurança de responsabilitat civil pot ser necessària.
  • T'expliquem el seu funcionament, les seves claus i com pots identificar quina s'ajusta a les teves necessitats.
Assegurances - Eines Assegurances - Eines

Eines d'assegurances

  • Fes el teu propi exemple amb les teves actuals assegurances i descobreix quant podràs estalviar si decideixes incloure-les en el Pla EstarSeguro BBVA.