Quin paper juga la CIRBE en la sol·licitud d'un préstec

La CIRBE atorga informació al banc sobre els deutes pendents que té el sol·licitant d'un préstec.
Per fi hem trobat la casa dels nostres somnis i ara arriba el moment de cercar finançament. Però, com sabem que el banc ens concedirà la hipoteca? Les entitats que ofereixen préstecs i crèdits valoren una sèrie d'aspectes que els ajuden a decidir si és segur deixar-nos diners i quina quantia és la màxima a la qual podem optar. En aquesta decisió entren en joc els ingressos, avals i, de manera molt important, els deutes que ja tenim adquirits. Això últim és el que recull la CIRBE.
Bàner superior simulador Bàner superior simulador
Troba el finançament que necessites
Calcula la quota del teu préstec de forma ràpida i senzilla.

La Central d'Informació de Riscos del Banc d'Espanya (d'aquí l'acrònim CIRBE), és un registre en què figuren la immensa majoria dels préstecs, crèdits i avals que els bancs del país mantenen amb els seus clients. En altres paraules, és una base de dades que recull totes els deutes pendents de pagament que un client o avalador manté, sempre que siguin per un valor superior als 9.000 €. És, per tant, una eina molt important a l'hora d'ajudar el banc a decidir si ens atorga un préstec o no, partint de la nostra solvència.

És important assenyalar que la CIRBE no és una llista de morosos, ja que no només recull els deutors que s'han endarrerit en el pagament de les quotes, sinó tots els titulars i avaladors de préstecs, crèdits, hipoteques i altres riscos que els bancs mantenen amb els seus clients. No obstant això, en aquesta base de dades sí que queda registrat si hi ha alguna dada significativa de morositat.

Com funciona la CIRBE?

Aquesta base de dades s'actualitza de manera mensual. Són les mateixes entitats bancàries les que estan obligades a aportar tota la informació necessària perquè el registre sigui una font d'informació segura, de caràcter públic, però de consulta privada.

Això vol dir que qualsevol persona té dret a consultar de manera gratuïta i mitjançant una sol·licitud la informació que el Banc d'Espanya té dels seus deutes personals. De la mateixa manera, en el moment en què sol·licitem un préstec al nostre banc, aquest té el dret de consultar les dades relatives als nostres deutes en la CIRBE, sense necessitat de comptar amb consentiment explícit del client, però sempre informant-lo que farà la consulta.

Bàner central simulador Bàner central simulador
Descobreix el simulador de préstecs de BBVA
Viatjar, comprar mobles nous o ampliar els teus estudis és més fàcil amb els préstecs en línia.

Tanmateix, sí que hi ha limitacions a les dades que el banc obté d'un client. La CIRBE només cedeix informació global, segons el Banc d'Espanya, dels riscos d'una persona o empresa. Això vol dir que el banc no tindrà una llista detallada de tots i cadascun dels nostres deutes, sinó de la seva posició global.

De fet, és una de les primeres accions que un banc duu a terme quan sol·licitem la concessió, per exemple, d'una hipoteca. Perquè, més enllà de l'estabilitat de la nostra ocupació, de la nostra capacitat de pagament i dels avals que presentem, el risc que comportem com a clients ve determinat, en bona mesura, pels deutes que ja tenim contrets. D'aquí la importància que la CIRBE té per a la concessió de qualsevol préstec, ja que pot jugar tant a favor nostre com en contra.

CTA calcula CTA calcula
Préstecs - També podria interessar-te Préstecs - També podria interessar-te

També et podria interessar

  • T'expliquem com funciona una reunificació de deutes, a més dels seus avantatges i inconvenients.
  • Una de les garanties més grans que té el banc per assegurar-se la devolució del préstec és la nòmina.
  • T'expliquem en què consisteixen els crèdits a l'instant i com se'n pot aconseguir un.
Préstecs - Eines Préstecs - Eines

Eines de préstecs

  • Calcula les condicions de finançament del préstec que necessites amb el nostre simulador i en només 3 minuts.
  • T'ajudem a calcular les condicions de finançament del teu proper cotxe amb el nostre simulador de préstecs especialitzat.