Tipus d'aportacions a plans de pensions

Les aportacions a plans de pensions poden ser de dos tipus, t'orientem sobre quina d'elles és més recomanable

Quan es contracta un pla de pensions, aquest es nodreix a través de les aportacions que efectua el partícip. Aquestes aportacions, depenent de la seva freqüència, poden ser de dos tipus: periòdiques o puntuals.

Les aportacions periòdiques són aquelles que es fan regularment, amb una freqüència determinada. El més normal és que aquestes aportacions es facin de manera mensual o trimestral, però és possible triar altres periodicitats. És possible, a més, suspendre les aportacions programades i reprendre-les en qualsevol moment.

Bàner Superior Calcula Jubilació Bàner Superior Calcula Jubilació
Estalvia per a la teva jubilació
Calcula la seva millora amb les aportacions a un pla de pensions

D'altra banda, les aportacions puntuals són aquelles que es fan de forma esporàdica, quan el client considera que pot desemborsar una certa quantitat de diners o en moments molt concrets de l'any. Precisament, l'habitual per a aquest tipus d'aportacions és que es concentrin en dos moments en què els partícips recorden les bondats fiscals d'aportar a plans de pensions: en els mesos de campanya d'IRPF i en les últimes setmanes de l'any, en què es tanca l'exercici fiscal i s'acaben les oportunitats d'aportar i desgravar-se en aquest.

D'aquestes dues opcions a l'hora d'aportar al pla de pensions, quina és la més interessant per al client?

Els beneficis d'aportar de manera regular al pla de pensions

Quan un client decideix començar a aportar a un pla de pensions, el més recomanable és fer-ho de manera periòdica. I no són pocs els motius.

El primer està relacionat amb el tipus d'esforç econòmic que suposa aportar al pla de manera regular i periòdica, en petites quantitats que no suposin un gran esforç per a l'economia domèstica. El contrari suposa desemborsar una important quantitat de diners una o dues vegades a l'any si es vol mantenir el nivell d'estalvi i inversió, la qual cosa no sempre és possible per culpa dels imprevistos econòmics.

De fet, les entitats bancàries faciliten l'aportació periòdica al pla de pensions a través d'ingressos automàtics que es faran cada mes o cada trimestre, sense que el client s'hagi de preocupar per aportar al seu pla. D'aquesta manera, cada aportació es podria computar dins l'economia familiar o personal com una despesa més –en realitat inversió– dins els comptes quotidians. També és possible programar revaloracions periòdiques de les aportacions, com per exemple ordenar que aquestes es revalorin automàticament cada mes de gener per ajustar-se a la inflació.

Però l'avantatge més gran d'aportar de manera regular al pla de pensions és la diversificació del risc. Cal recordar que, com a producte d'inversió, cada aportació al pla de pensions suposa l'adquisició de participacions d'aquest pla. I el valor d'aquestes, el denominat valor liquidatiu, varia de manera diària; d'aquesta manera, si el client només aporta un cop a l'any al pla comprarà totes les seves participacions al mateix preu, i aquestes poden estar més cares o barates que en mesos anteriors. És a dir, augmenta el risc de comprar a un preu desfavorable.

Bàner Central Pla de pensions Bàner Central Pla de pensions
Plans de pensions adaptats a les teves necessitats
Coneix les diferents opcions que t'oferim

Tanmateix, amb les aportacions mensuals o trimestrals, el risc es dilueix amb la compra de participacions de diferents preus. S'aconsegueix el que es coneix com a “preu mitjà”, que ajuda a diluir els pics de cotització. A llarg termini, aquesta opció pot resultar més segura per a l'inversor.

Finalment, cal recordar que les aportacions a plans de pensions tenen un límit màxim anual establert en 8.000 €, que no s'ha de confondre amb el límit anual de desgravació, que està fixat en la menor de les quantitats següents: 8.000 € o el 30% dels rendiments nets del treball i activitats econòmiques.

CTA Simulador pensions CTA Simulador pensions
Mi Jubilación Mi Jubilación
Amb la col·laboració de l'Institut BBVA de Pensions:
Plans de pensions - També et podria interessar Plans de pensions - També et podria interessar

També et podria interessar

  • Aquests són els canvis que s'han fet el 2018 en relació amb les pensions i la quantitat màxima per gaudir durant la jubilació.
  • Aquests són els càlculs que has de fer per obtenir la prestació de la pensió que rebràs després de jubilar-te.
  • Diversos factors poden afectar a la retenció de l'IRPF de les pensions de jubilació. Descobreix el teu percentatge.
Plans de pensions - Eines Plans de pensions - Eines

Eines de plans de pensions

  • Quin seria l'import de la teva pensió pública quan et jubilis? Descobreix-ho en tres passos molt senzills.
  • Troba el pla de pensions que millor s'adapti a les teves necessitats d'estalvi i comença a planificar el teu futur.
  • El nostre comparador et permetrà conèixer les característiques de tots els nostres plans i triar el que millor s'adapti a tu.
  • Amb el nostre simulador podràs conèixer la prestació final que rebràs una vegada et jubilis.
  • Vols saber quant podries estalviar-te en la declaració de la renda aportant a un pla de pensions?