Quina és la pensió mínima de jubilació?

El 2018 la quantia de les pensions mínimes es veurà incrementada un 3%, després de la modificació pressupostària

El 2018, la quantia de les pensions s'incrementarà un 3%, 2,75% més que el mínim del 0,25% anual que garanteix la llei independentment del resultat de l'índex de revaloració de les pensions, fórmula que determina l'increment anual corresponent.

Encara que la quantia de la pensió depèn principalment de la cotització durant la vida laboral, es garanteix per llei una quantia mínima a les persones amb una pensió que no assoleixi un determinat nivell i que a més acreditin una determinada carència d'altres rendes. És el que es coneix com a “complement a mínims” i requereix també acreditar residència a Espanya.

Bàner Superior Calcula Jubilació Bàner Superior Calcula Jubilació
Estalvia per a la teva jubilació
Calcula la seva millora amb les aportacions a un pla de pensions

Cal tenir en compte que la jubilació es calcula en funció de dues variables:

1. Bases de cotització dels últims anys (20 últims el 2018 i 25 últims des de 2022). Amb aquestes es calcula el que es denomina base reguladora, que és una mitjana d'aquestes bases de cotització.

2. Període total cotitzat a la Seguretat Social: per accedir a la pensió contributiva s'exigeixen almenys 15 anys de cotitzacions. Amb aquest període s'assoleix el 50% de la base reguladora. El 100% l'atorga haver cotitzat almenys 35 anys i mig (a partir del 2027 s'exigiran almenys 37 anys). En els casos en què es pot optar a una jubilació anticipada, també es valora el nombre d'anys que s'ha anticipat la jubilació per calcular el valor total de la pensió.

3. Es modificaran algunes condicions en un futur pròxim en virtut de la Llei 27/2011, d'1 d'agost. Si ara s'utilitza un període de 20 anys per calcular la base reguladora, aquest període s'ampliarà a 25 anys el 2022. Pel que fa al nombre d'anys cotitzats per arribar fins al 100% de la base reguladora, es passarà dels 35 que es requereixen en aquest moment fins a 37 el 2027.

Les xifres per a cada cas: i a mi, quant em queda?

La pensió mínima de jubilació s'ha incrementat en tots els casos, que es poden classificar en tres categories diferents: jubilació amb 65 anys o més, jubilació amb menys de 65 anys i jubilació amb 65 anys procedent de gran invalidesa. Tenint en compte aquests supòsits i l'increment esmentat del 3%, una persona de 65 anys amb cònjuge a càrrec té dret a rebre 11.348,4 € a l'any com a pensió mínima, mentre que la xifra és de 9.196,6 € si es tracta d'una persona sense cònjuge. En cas de tenir cònjuge, però no a càrrec, la quantia es queda en els 8.727,6 €.

Els tres supòsits es repeteixen de la mateixa manera quan s'ha accedit a la jubilació abans de fer els 65 anys. Amb cònjuge a càrrec, la pensió mínima arriba fins als 10.638,6 €; 8.603 € per a persones sense cònjuge, i 8.132,6 € per a aquells amb cònjuge no a càrrec. Les xifres s'incrementen quan la jubilació es produeix amb 65 anys procedent de gran invalidesa. En aquest cas, la pensió mínima amb cònjuge a càrrec arriba fins als 17.022,6 €, mentre que la xifra és de 13,795,6 € si no hi ha cònjuge. Quan hi ha cònjuge no a càrrec, la pensió mínima de jubilació assoleix els 13.091,4 €.

Pots revisar totes aquestes dades i xifres a la taula següent:

  Amb cònjuge a càrrec Sense cònjuge Amb cònjuge (no a càrrec)
 
65 anys o més
Amb cònjuge a càrrec
11.348,4 €
Sense cònjuge
9.196,6 €
Amb cònjuge (no a càrrec)
8.727,6 €
 
Menys de 65 anys
Amb cònjuge a càrrec
10.638,6 €
Sense cònjuge
8.603 €
Amb cònjuge (no a càrrec)
8.132,6 €
 
65 anys - Gran invalidesa
Amb cònjuge a càrrec
17.022,6 €
Sense cònjuge
13.795,6 €
Amb cònjuge (no a càrrec)
13.091,4 €

Per entendre millor aquestes categories o supòsits és important saber la diferència entre cònjuge a càrrec i cònjuge no a càrrec. Per ser considerat a càrrec, el cònjuge ha d'estar vivint amb el pensionista i dependre'n econòmicament; això suposa no disposar de cap tipus de pensió de l'Estat, ni gaudir de subsidis de garantia d'ingressos mínims o per ajudes de tercera persona.

Així mateix, els rendiments del pensionista i el seu cònjuge en conjunt no han de superar els 8.301,10 € a l'any. Si alguna d'aquestes condicions no es compleix, el cònjuge no seria considerat a càrrec i la quantia de la pensió mínima de jubilació baixaria en pertànyer a l'altra categoria. Sense cònjuge a càrrec, els rendiments del pensionista no han de superar els 7.116,18 € per poder beneficiar-se del “complement a mínims”.

Bàner Central Pla de Pensions Bàner Central Pla de Pensions
Plans de pensions adaptats a les teves necessitats
Coneix les diferents opcions que t'oferim

El pla de pensions: una gran idea

Malgrat la millora de la situació econòmica, els importants reptes demogràfics apunten al fet que el llançarà pensions de jubilació de quantia inferior. Per això, un pla de pensions s'ha convertit en un producte més que útil per complementar la pensió pública de jubilació i gaudir d'un retir sense asfíxies.

BBVA t'ofereix un ampli nombre d'opcions a l'hora de contractar el teu pla de pensions, entre els quals qualsevol inversor, sigui quin sigui el seu perfil, trobarà la seva elecció adequada. Pots accedir a bbva.es per descobrir el catàleg de plans de pensions i comprovar quin és el que més s'adapta a les teves necessitats. A més, també tindràs l'oportunitat d'utilitzar el nostre simulador per conèixer com seria la teva jubilació en funció del pla escollit, juntament amb les teves característiques com a inversor i la teva situació fiscal.

A BBVA et mantenim sempre informat sobre canvis i actualitzacions, i adaptem els nostres productes a cada situació perquè puguis obtenir la màxima rendibilitat. No deixis de visitar bbva.es i de descobrir com podem ajudar-te a gaudir d'una jubilació més avantatjosa.

La teva pensió a BBVA

T'oferim unes molt bones condicions a l'hora d'ingressar la teva pensió de la mà del Compte Nòmina Va Amb tu. Però si el que desitges és portar-la a BBVA des d'una altra entitat de forma fàcil i ràpida, posem a la teva disposició nostre Servei de Mudança (a què pots accedir des de bbva.es o des de l'app de BBVA), el qual s'encarrega de dur a terme tot el procés de forma còmoda, ràpida i sense cap cost per a tu. Entra en bbva.es i informa't.
Mi Jubilación Mi Jubilación
Amb la col·laboració de l'Institut BBVA de Pensions:
Plans de Pensions - També podria interessar-te Plans de Pensions - També podria interessar-te

També et podria interessar

  • Aquests són els canvis que s'han fet el 2018 en relació amb les pensions i la quantitat màxima per gaudir durant la jubilació.
  • Aquests són els càlculs que has de fer per obtenir la prestació de la pensió que rebràs després de jubilar-te.
  • Diversos factors poden afectar a la retenció de l'IRPF de les pensions de jubilació. Descobreix el teu percentatge.
Plans de Pensions - Eines Plans de Pensions - Eines

Eines de plans de pensions

  • Quin seria l'import de la teva pensió pública quan et jubilis? Descobreix-ho en tres passos molt senzills.
  • Troba el pla de pensions que millor s'adapti a les teves necessitats d'estalvi i comença a planificar el teu futur.
  • El nostre comparador et permetrà conèixer les característiques de tots els nostres plans i triar el que millor s'adapti a tu.
  • Amb el nostre simulador podràs conèixer la prestació final que rebràs una vegada et jubilis.
  • Vols saber quant podries estalviar-te en la declaració de la renda aportant a un pla de pensions?