Ja estic jubilat, i ara què?

T'expliquem el més important que ve després de la jubilació: sol·licitar la pensió de la Seguretat Social i valorar aquesta nova situació
Amb l'arribada de la jubilació sorgeixen molts dubtes al voltant dels diners mensuals dels quals es disposarà a partir de llavors. Es tracta d'un moment en què experimentem molts canvis, ja que després de tota la vida treballant hem d'adaptar-nos a la nova situació. Si bé és cert que, per a la gran majoria de persones, la jubilació és una cosa molt esperada, també ho és el fet que els ingressos mensuals poden disminuir. Per evitar perdre poder adquisitiu cal fer dos tràmits: sol·licitar la pensió de jubilació de la Seguretat Social i valorar els diners acumulats en productes d'estalvi que puguin complementar, si s'escau, un hipotètic dèficit d'ingressos.

Què cal fer per cobrar la pensió?

La pensió de jubilació es calcula a partir de les cotitzacions a la Seguretat Social efectuades durant els últims anys de vida laboral (el 2017 els últims 20, des de 2022 els últims 25). La quantitat de diners que es rep, per tant, dependrà de la base reguladora de cadascú i de la quantitat d'anys cotitzats.

Per cobrar la pensió que correspongui en cada cas, el primer que cal fer és anar a algun dels centres d'atenció i informació de la Seguretat Social. A l'oficina, cal presentar el model de sol·licitud corresponent i emplenar tots els camps obligatoris, que són els següents:

 • Dades personals.
 • Dades laborals, especificant l'últim dia de treball.
 • Nombre de fills (dades de parts).
 • Dades sobre la futura pensió.
 • Dades de la persona que conviu amb el sol·licitant i que està a càrrec seu.
 • Dades fiscals.
 • Elecció de la llengua cooficial i del domicili de les comunicacions (altres dades).
 • Al·legacions.
 • Cobrament de la pensió.
 • Treballs estrangers, si s'escau.
Bàner Superior Calcula Jubilació Bàner Superior Calcula Jubilació
Estalvia per a la teva jubilació
Calcula la seva millora amb les aportacions a un pla de pensions

Aquest model està disponible al web de la Seguretat Social, de manera que es pot imprimir i emplenar a casa per agilitzar els tràmits a l'oficina.

La sol·licitud de la pensió de jubilació pot fer-se en un període comprès entre els tres mesos anteriors i posteriors al cessament de l'activitat laboral. El primer cobrament de la pensió es produeix a partir de l'endemà de la data de finalització del treball especificada en el model de sol·licitud. Si els papers per rebre la pensió de jubilació es lliuren més tard dels tres mesos especificats anteriorment, l'abonament de la pensió de jubilació es farà amb una retroactivitat màxima de tres mesos des de la data de sol·licitud.

Què cal fer per rescatar el pla de pensions?

En cas de necessitar altres ingressos procedents dels plans de pensions de què el jubilat sigui beneficiari, és imprescindible fer el tràmit amb la Seguretat Social esmentat més amunt.

Una vegada fet aquest tràmit, hem d'acudir a la nostra entitat bancària per tal de sol·licitar la disposició de l'estalvi acumulat en el pla de pensions. Ara bé, abans de rescatar els diners acumulats en el nostre pla, és important respondre una sèrie de preguntes.

Què he de saber abans de rescatar el meu pla?


Abans de rescatar els diners acumulats en el teu pla de pensions, cal que et paris a pensar si realment els necessites. Aquesta pregunta és important, perquè si amb la pensió de jubilació pública pots mantenir el teu nivell de vida i poder adquisitiu anterior, potser sigui interessant endarrerir el cobrament del pla de pensions fins que arribi el moment en què sí que sigui una necessitat. Si no es rescaten els diners, aquests es continuen beneficiant de la rendibilitat del pla i continuen augmentant previsiblement l'import de la prestació que es cobrarà més endavant.

En rescato una part o tot?

Si després de fer càlculs s'arriba a la conclusió que es necessita disposar dels diners del pla, és el moment de plantejar-se una nova pregunta: en necessites només una part per complementar mes a mes la pensió pública o et cal la totalitat dels diners?

En cas que la resposta sigui la primera opció, que només necessitis un extra per completar la quantitat percebuda de la Seguretat Social, el recomanable és acordar amb l'entitat on tens el pla un rescat en forma de renda periòdica. D'aquesta manera, només obtens del pla la quantitat que necessites i la resta continua generant rendibilitat del romanent del pla. Aquesta opció és molt més beneficiosa des del punt de vista de la tributació. Quan es rescata un pla de pensions, la prestació que s'obté és considerada com a rendiment de treball i, com a tal, augmenta la base imposable de l'IRPF fent que augmentin els impostos que cal pagar.

Si al contrari la resposta és la segona, és a dir, necessites, per la raó que sigui, rescatar la totalitat del fons del pla de pensions, això és possible, ara bé: cal tenir en compte la tributació especificada anteriorment. Per norma general, en un pla de pensions s'acumula una quantitat de capital que, en rescatar de cop, és probable que incrementi la base imposable de l'IRPF fins a un tram superior. Per tant, abans de rescatar-ho tot, estudia si les previsions per a l'any següent indiquen que el poder adquisitiu serà inferior al de l'any present. Si és així, el més recomanable, i sempre que sigui possible, és endarrerir el rescat total del pla a un any en què tinguem menys ingressos. D'aquesta manera, la suma total dels rendiments de treball serà una mica inferior i pagarem menys impostos.

Bàner Central Pla de pensions Bàner Central Pla de pensions
Plans de pensions adaptats a les teves necessitats
Coneix les diferents opcions que t'oferim

Com és millor cobrar el meu pla de pensions?

Una vegada que s'ha decidit rescatar el pla de pensions, cal plantejar-se la manera més adequada de cobrar-lo. No hi ha una veritat universal, i l'elecció depèn de cada persona en funció de les seves necessitats monetàries i tenint sempre en compte la seva tributació. Les maneres que existeixen per cobrar un pla de pensions són les següents:

 • Rescat en forma de capital: es recupera la totalitat de les aportacions efectuades al pla de pensions més la rendibilitat generada. Capital més rendibilitat componen els denominats drets consolidats i, a l'hora de recuperar-los de cop, tributen també de cop en l'IRPF.
 • Rescat en forma de renda: el titular rep de manera periòdica un capital en forma de nòmina o ingrés recurrent. En cas de rendes financeres, els diners es perceben mentre durin els drets consolidats. Aquest tipus de rescat és interessant si es vol continuar obtenint una rendibilitat pels diners dipositats en el pla, els quals continuaran “treballant” si realment no es necessita tot el capital disponible.
 • En cas de rendes vitalícies, es percep fins a la defunció del beneficiari.
 • Rescat mixt: combina les dues anteriors. El titular del pla rep el pagament d'una quantitat determinada i, posteriorment, podrà rebre la resta dels diners en forma de rendes durant el període que s'hagi estipulat.
 • Rescat flexible: El beneficiari decideix lliurement les dates i quanties dels cobraments, sense una periodicitat determinada. El dret econòmic pendent de cobrament també varia en funció de l'evolució del valor del fons i la seva rendibilitat.

Si t'acabes de jubilar o estàs a punt de fer-ho, entra a BBVA i t'ajudarem a planificar aquesta etapa de la teva vida.

Mi Jubilación Mi Jubilación
Amb la col·laboració de l'Institut BBVA de Pensions:
Plans de pensions - També et podria interessar Plans de pensions - També et podria interessar

També et podria interessar

 • Aquests són els canvis que s'han fet el 2018 en relació amb les pensions i la quantitat màxima per gaudir durant la jubilació.
 • Aquests són els càlculs que has de fer per obtenir la prestació de la pensió que rebràs després de jubilar-te.
 • Diversos factors poden afectar a la retenció de l'IRPF de les pensions de jubilació. Descobreix el teu percentatge.
Plans de pensions - Eines Plans de pensions - Eines

Eines de plans de pensions

 • Quin seria l'import de la teva pensió pública quan et jubilis? Descobreix-ho en tres passos molt senzills.
 • Troba el pla de pensions que millor s'adapti a les teves necessitats d'estalvi i comença a planificar el teu futur.
 • El nostre comparador et permetrà conèixer les característiques de tots els nostres plans i triar el que millor s'adapti a tu.
 • Amb el nostre simulador podràs conèixer la prestació final que rebràs una vegada et jubilis.
 • Vols saber quant podries estalviar-te en la declaració de la renda aportant a un pla de pensions?