Jubilacions i pensions, així està la llei

T'expliquem tot el que has de saber sobre els últims canvis que s'han introduït en el sistema de pensions.

Durant les últimes dècades, la sostenibilitat del sistema de pensions espanyol ha començat a enfrontar-se al repte que implica l'envelliment continu de la població. Tampoc no han ajudat altres variables com la caiguda dels sous i l'augment de les taxes de desocupació.

Amb l'objectiu de garantir el bon funcionament del sistema, s'han posat en marxa una sèrie de normatives i mecanismes que han anat modificant progressivament els requisits associats a la jubilació. La reforma plasmada en la Llei 27/2011, que va començar a aplicar-se el 2013, ha introduït canvis paramètrics en els requisits d'accés a la jubilació i el mode de càlcul de la pensió, que s'estan aplicant gradualment fins al 2027. En aquest article, t'expliquem quines són les claus de jubilacions i pensions.

Bàner Superior Calcula Jubilació Bàner Superior Calcula Jubilació
Estalvia per a la teva jubilació
Calcula la seva millora amb les aportacions a un pla de pensions

Edat d'accés a la jubilació

El 2013, amb motiu de l'entrada en vigor d'aquesta llei, es va donar el tret de sortida d'un dels mecanismes que més han repercutit sobre el futur dels treballadors actuals: l'augment gradual de l'edat de jubilació. D'acord amb el que estableix aquesta llei, l'edat d'accés a la jubilació s'anirà incrementant gradualment de manera anual durant un període de transició que culminarà el 2027; a partir de llavors, l'edat legal d'accés a la jubilació se situarà en els 67 anys. No obstant això, els treballadors que acreditin un període mínim de cotització de 38 anys i 6 mesos podran accedir a la jubilació a una edat ordinària de 65 anys.

El 2019, els treballadors que vulguin accedir a la jubilació ordinària han d'haver assolit els 65 anys i 8 mesos d'edat. Per part seva, la cotització mínima per poder jubilar-se als 65 se situa en els 36 anys i 9 mesos. Ambdues quantitats aniran augmentant dos i tres mesos a l'any, respectivament, fins al 2027.

Base reguladora de les pensions

De la mateixa manera que l'edat d'accés a la jubilació, la forma de càlcul de la base reguladora, determinant de la quantia de la pensió, també ha estat sotmesa a canvis. La base reguladora es calcula en funció de les cotitzacions dels anys previs a la jubilació. Aquesta variable, que històricament s'obtenia a partir dels últims 15 anys cotitzats pel treballador, experimentarà un augment progressiu fins a comprendre els 25 anys de cotització el 2022. Actualment, el 2019, aquest paràmetre es calcula a partir de les bases de cotització dels últims 22 anys treballats.
Bàner Central Pla de pensions Bàner Central Pla de pensions
Plans de pensions adaptats a les teves necessitats
Coneix les diferents opcions que t'oferim

Accés a la pensió completa

Al marge de la base reguladora, hi ha un altre paràmetre que determina l'import de les pensions que perceben els treballadors jubilats: el període de cotització. Aquesta variable fa referència al nombre d'anys que ha cotitzat un treballador durant la seva vida laboral i s'aplica en forma de percentatge sobre la base reguladora corresponent. Avui dia, el període mínim de cotització exigit per poder accedir a les prestacions de la Seguretat Social es manté en 15 anys, i atorga un 50% de la base reguladora al treballador. No obstant això, el període exigit per poder percebre el 100% de la pensió, de la mateixa manera que les variables prèviament esmentades, es troba en fase d'increment gradual. Així, els treballadors que es jubilin el 2019 podran accedir a la pensió completa sempre que tinguin un mínim de 35 anys i mig cotitzats, mentre que, el 2027 i anys successius, s'exigirà un període mínim de cotització de 37 anys.

Et preocupa el futur de les jubilacions i les pensions? A BBVA tenim la solució. Els plans de pensions de BBVA són la manera més còmoda i segura de generar estalvis de cara a la jubilació. Si no saps quin és el pla més adequat per a tu, no dubtis a donar una ullada al nostre simulador de plans de pensions, una eina que t'ajudarà a calcular la teva pensió anual estimada i a decidir quin és el producte que millor s'adapta a les teves necessitats. Visita bbva.es o acosta't a qualsevol de les nostres oficines i descobreix com planificar la teva jubilació de manera intel·ligent

CTA Simulador pensions CTA Simulador pensions
Plans de pensions - També et podria interessar Plans de pensions - També et podria interessar

També et podria interessar

  • Aquests són els canvis que s'han fet el 2018 en relació amb les pensions i la quantitat màxima per gaudir durant la jubilació.
  • Aquests són els càlculs que has de fer per obtenir la prestació de la pensió que rebràs després de jubilar-te.
  • Diversos factors poden afectar a la retenció de l'IRPF de les pensions de jubilació. Descobreix el teu percentatge.
Plans de pensions - Eines Plans de pensions - Eines

Eines de plans de pensions

  • Quin seria l'import de la teva pensió pública quan et jubilis? Descobreix-ho en tres passos molt senzills.
  • Troba el pla de pensions que millor s'adapti a les teves necessitats d'estalvi i comença a planificar el teu futur.
  • El nostre comparador et permetrà conèixer les característiques de tots els nostres plans i triar el que millor s'adapti a tu.
  • Amb el nostre simulador podràs conèixer la prestació final que rebràs una vegada et jubilis.
  • Vols saber quant podries estalviar-te en la declaració de la renda aportant a un pla de pensions?