Què fer en cas d'embargament d'un pla de pensions?

T'expliquem en quines circumstàncies el teu pla de pensions pot ser embargat i com enfrontar-te a aquesta situació

Per norma general, un embargament s'associa als comptes corrents o als habitatges però, què passa si una persona no té ingressos però sí un pla de pensions? Es pot produir l'embargament d'un pla de pensions? La resposta és sí, però amb diversos matisos.

Un pla de pensions és un mecanisme d'estalvi privat a llarg termini, pensat per complementar la pensió per jubilació de la Seguretat Social. Tenint en compte aquesta definició, s'entén que els fons del pla de pensions no es poden rescatar fins al moment de la jubilació del seu beneficiari. Tanmateix, hi ha una sèrie de contingències que permeten accedir a aquests fons abans del moment de la jubilació:

 • Incapacitat.
 • Dependència.
 • Situació d'atur de llarga durada.
 • Malaltia greu.
 • Defunció.
Bàner Superior Calcula Jubilació Bàner Superior Calcula Jubilació
Estalvia per a la teva jubilació
Calcula la seva millora amb les aportacions a un pla de pensions

Reglament de plans i pensions

Un cop explicades les circumstàncies especials que permeten el rescat dels fons del pla de pensions, cal saber què passa amb els fons mentre el pla roman actiu. El Reglament de plans i pensions estableix que mentre els diners romanen invertits no es poden embargar ni sotmetre a cap altra trava judicial o administrativa. D'aquesta manera, mentre no traguem els fons per gaudir-ne, els diners invertits en el pla de pensions es poden seguir revalorant i generant beneficis.

El que recull el Reglament de plans i pensions suposa una possibilitat per a aquelles persones que estiguin en una situació econòmica complicada però no crítica. Si una persona té dificultats financeres però pot mantenir els fons del seu pla de pensions sense rescatar, aquests tenen la possibilitat de generar beneficis i augmentar el saldo que es podrà gaudir quan arribi el moment de la jubilació o es produeixi alguna de les contingències per les quals es pot alliberar abans d'aquesta data.

Tanmateix, quan es parla d'inversions i lleis mai no és blanc o negre. El gris de la possibilitat d'embargament d'un pla de pensions ve amb el Reglament que diu que “els drets consolidats del partícip en un pla de pensions no poden ser objecte d'embargament, trava judicial o administrativa fins al moment en què es causi el dret a la prestació o en què estiguin disponibles (...), per correspondre a aportacions realitzades amb almenys deu anys d'antiguitat”.

Circumstàncies en què es pot embargar un pla de pensions

La modificació del Reglament de plans i pensions recollida al BOE corresponent obre una sèrie de possibilitats perquè l'embargament d'un pla de pensions sigui possible.

Mentre que la condició dels fons invertits com a diners intocables roman vigent, si s'executa una ordre d'embargament per insolvència del partícip del pla de pensions, el banc actua de la següent manera: quan l'entitat gestora rep l'ordre d'embargament, fa una anotació de l'ordre judicial que implica que si, per exemple, passats 15 o 20 anys el partícip pot cobrar el pla de pensions, és en aquell moment quan es podrà embargar. Sempre serà mitjançant una ordre judicial o administrativa, i ni el banc ni cap altra entitat o persona física o jurídica no podrà donar mai instruccions per a l'embargament.

Bàner Central Pla de pensions Bàner Central Pla de pensions
Plans de pensions adaptats a les teves necessitats
Coneix les diferents opcions que t'oferim

Tanmateix, les contingències extraordinàries d'accedir als fons i l'última modificació del reglament obren una altra via d'actuació per al banc, que li estalvia temps d'espera fins al moment legal d'executar l'embargament. Si el partícip del pla es troba en una situació legal de desocupació de llarga durada, o està incapacitat per a la vida laboral perquè pateix una malaltia greu, el banc, sempre mitjançant l'ordre judicial corresponent, pot accedir a embargar el pla si el beneficiari decideix voluntàriament rescatar-lo acollint-se a alguna d'aquestes contingències extraordinàries.

Pel que fa al termini de deu anys d'antiguitat, és important entendre que la modificació del Decret va entrar en vigor el gener de 2015. Com s'especifica que els fons als quals es pot accedir han de tenir una antiguitat de deu anys, s'entén que aquestes mesures es començarien a aplicar el 2025. Però de moment, ni la llei ni el reglament tenen en compte aquesta mesura d'actuació extraordinària per a aquest supòsit.

Mi Jubilación Mi Jubilación
Amb la col·laboració de l'Institut BBVA de Pensions:
Plans de pensions - També et podria interessar Plans de pensions - També et podria interessar

També et podria interessar

 • Aquests són els canvis que s'han fet el 2018 en relació amb les pensions i la quantitat màxima per gaudir durant la jubilació.
 • Aquests són els càlculs que has de fer per obtenir la prestació de la pensió que rebràs després de jubilar-te.
 • Diversos factors poden afectar a la retenció de l'IRPF de les pensions de jubilació. Descobreix el teu percentatge.
Plans de pensions - Eines Plans de pensions - Eines

Eines de plans de pensions

 • Quin seria l'import de la teva pensió pública quan et jubilis? Descobreix-ho en tres passos molt senzills.
 • Troba el pla de pensions que millor s'adapti a les teves necessitats d'estalvi i comença a planificar el teu futur.
 • El nostre comparador et permetrà conèixer les característiques de tots els nostres plans i triar el que millor s'adapti a tu.
 • Amb el nostre simulador podràs conèixer la prestació final que rebràs una vegada et jubilis.
 • Vols saber quant podries estalviar-te en la declaració de la renda aportant a un pla de pensions?