Aportació puntual a un pla de pensions

Descobreix els avantatges de fer aportacions puntuals al teu pla de pensions.
Arribat el final d'any, molts inversors passen revista als ingressos de l'exercici i cerquen productes on invertir els diners estalviats durant l'any per tal de reduir la factura fiscal. I la resposta a aquesta qüestió es troba en els plans de pensions, vehicles d'inversió a llarg termini, enfocats principalment en la contingència de la jubilació, que permeten reduir la factura d'IRPF a través de les aportacions que s'hi fan. És beneficiós fer aportacions puntuals als plans de pensions o és millor establir una estratègia d'aportacions periòdiques? Si vols saber els avantatges de fer una aportació puntual al pla de pensions, segueix llegint.
Bàner Superior Calcula Jubilació Bàner Superior Calcula Jubilació
Estalvia per a la teva jubilació
Calcula la seva millora amb les aportacions a un pla de pensions

Tipus d'aportacions i avantatges fiscals

Un pla de pensions és un producte d'estalvi a llarg termini que permet disposar de recursos econòmics addicionals després de la jubilació. El capital aportat pels estalviadors és invertit per una entitat gestora en funció de la política d'inversió acordada amb el titular. Després de la seva jubilació, aquest pot procedir al rescat de les participacions acumulades i revalorades en funció del comportament dels mercats. És a dir, el rescat es faria pel valor de les participacions en aquesta data, i podrà fer-se en forma de capital en un sol cobrament, o mitjançant rendes periòdiques que s'estenguin durant diversos anys. També, si les especificacions del pla ho tenen en compte, es podrà cobrar en forma de rendes vitalícies o en forma de disposicions.

Els plans de pensions permeten fer aportacions periòdiques o puntuals. En el primer cas, el titular acorda amb l'entitat gestora del pla una sèrie d'aportacions regulars, mentre que, en el segon cas, les aportacions al pla es deixen a la voluntat del partícip sense una periodicitat determinada. Per aquesta raó, molts dels titulars de plans de pensions fan les seves aportacions puntuals a final d'any, quan poden calcular amb més exactitud el total estalviat durant el període anterior, els seus ingressos, i la quantitat que hauran de tributar en la seva declaració anual de l'IRPF. En efecte, un dels avantatges més grans dels plans de pensions és que les aportacions destinades a aquests productes es dedueixen de la base imposable de l'IRPF, amb la consegüent rebaixa fiscal. Aquesta rebaixa fiscal es produeix sempre que les aportacions anuals es trobin dins els límits establerts per la llei, que es fixen, en territori comú, en la menor de les quantitats següents: 8.000 euros anuals o el 30% de la suma dels rendiments nets del treball i/o activitats econòmiques.

Flexibilitat de les aportacions puntuals

Un dels avantatges més importants de les aportacions puntuals és que permeten acomodar les aportacions als esdeveniments o imprevistos que puguin sorgir durant l'any i prendre la decisió d'invertir només al final de l'any fiscal.

Moltes persones pateixen alts i baixos en els seus ingressos, com aquelles el sou de les quals té una part de retribució variable elevada, o els que desenvolupen activitats econòmiques el rendiment de les quals fluctua entre uns anys i uns altres. En aquests casos, un programa d'aportacions periòdiques pot resultar inadequat per a les circumstàncies econòmiques del titular. Tanmateix, atès que el principal avantatge fiscal dels plans de pensions és la reducció de les aportacions de la base imposable de l'IRPF, els estalviadors amb un patró d'ingressos irregular poden aprofitar els anys en què tenen més ingressos per fer aportacions puntuals més elevades, i així reduir la quantitat a tributar.

Bàner Central Pla de pensions Bàner Central Pla de pensions
Plans de pensions adaptats a les teves necessitats
Coneix les diferents opcions que t'oferim

Un altre dels avantatges de les aportacions puntuals és que, atès que és l'inversor el que decideix quin és el moment d'invertir, pot aprofitar millor les fluctuacions dels mercats i aportar diners al seu fons quan la situació econòmica li sigui més favorable. En aquest sentit, és convenient atendre l'estratègia d'inversió del pla de pensions contractat, atès que els plans de perfil més arriscat i amb un alt percentatge d'inversió en renda variable són els que es veuen més afectats pels canvis borsaris. Tanmateix, cal tenir en compte que, siguin del tipus que siguin, els plans de pensions són en general instruments d'estalvi a llarg termini i, per tant, menys sensibles als moviments puntuals dels mercats que altres productes d'inversió. També està demostrat que, a la llarga, les estratègies d'inversió periòdica són les més rendibles, encara que sempre és possible aplicar una estratègia que combini aportacions regulars amb aportacions puntuals en cas que es donin condicions favorables.

És a dir, l'estratègia d'inversió puntual, més flexible, és més adequada per a aquells amb amplis coneixements de mercats, que puguin entendre quin és el moment més adequat per fer l'aportació. No obstant això, fins i tot per als professionals és complicat encertar sempre quant al moment del mercat. Per això, i donada la vocació a llarg termini del pla, l'estratègia més segura per a la majoria de partícips és la inversió periòdica, ja que, d'aquesta manera, es dilueix el risc d'entrar en un pic de mercat, en aconseguir-se un preu mitjà (per exemple, 12 compres, una per mes, enfront d'una compra puntual).

Ara que ja saps el que signifiquen les aportacions puntuals al pla de pensions i els avantatges d'aquest tipus d'estratègia d'inversió, pots decidir quin pla de pensions és el més adequat per a tu. Si creus que aquest tipus de productes són un bon vehicle per invertir els teus estalvis, acosta't a una de les nostres oficines o entra a bbva.es per descobrir la nostra oferta de plans de pensions i triar el més rendible per a tu en funció de les teves circumstàncies personals.

CTA Simulador pensions CTA Simulador pensions
Plans de pensions - També et podria interessar Plans de pensions - També et podria interessar

També et podria interessar

  • Aquests són els canvis que s'han fet el 2018 en relació amb les pensions i la quantitat màxima per gaudir durant la jubilació.
  • Aquests són els càlculs que has de fer per obtenir la prestació de la pensió que rebràs després de jubilar-te.
  • Diversos factors poden afectar a la retenció de l'IRPF de les pensions de jubilació. Descobreix el teu percentatge.
Plans de pensions - Eines Plans de pensions - Eines

Eines de plans de pensions

  • Quin seria l'import de la teva pensió pública quan et jubilis? Descobreix-ho en tres passos molt senzills.
  • Troba el pla de pensions que millor s'adapti a les teves necessitats d'estalvi i comença a planificar el teu futur.
  • El nostre comparador et permetrà conèixer les característiques de tots els nostres plans i triar el que millor s'adapti a tu.
  • Amb el nostre simulador podràs conèixer la prestació final que rebràs una vegada et jubilis.
  • Vols saber quant podries estalviar-te en la declaració de la renda aportant a un pla de pensions?