Què és un pla d'inversió

La planificació financera ens ajuda a marcar les metes i a traçar el camí més adequat d'arribar-hi

La planificació financera és el procés d'elaboració d'un pla d'inversió integral, organitzat, detallat i personalitzat, que garanteixi aconseguir uns objectius financers determinats prèviament, així com els terminis, costos i recursos necessaris perquè sigui factible.

La importància d'un pla d'inversió rau en el fet que ens permet tenir un mapa de ruta que marqui el camí que hauran de tenir els diners dins la gestió financera. És a dir, a través de la planificació financera definim els nostres objectius i posem negre sobre blanc l'estratègia per dur-los a terme.

La planificació financera és un procés continu que, realment, parteix d'un moment “zero”, que és la presa de consciència de la necessitat de planificar i la voluntat de dur-ho a terme. No oblidem que, com qualsevol pla, requereix continuïtat, rigor i, com que s'imposen restriccions financeres, cert sacrifici. És important tenir en compte que generalment els objectius d'estalvi que requereixen més planificació són els que es programen a mitjà i llarg termini. Això no ha d'incentivar-nos a ser esquius amb la planificació. Al contrari: els beneficis d'una bona planificació superen amb escreix els possibles sacrificis del camí.

Podem distingir cinc etapes en un procés de planificació financera:

Bàner superior calcula rendibilitat Bàner superior calcula rendibilitat
Treu partit al teu diners
Tria el fons d'inversió que s'adapti més bé a les teves necessitats.

1. Definir objectius

Per a què estalviem? Acumular diners sense un objectiu clar és ineficient. Estalviem per a la jubilació? Per comprar una segona residència? Per la universitat dels nostres fills? Les implicacions d'uns objectius són completament diferents de les d'uns altres pel que fa a prioritat, termini temporal de la inversió, necessitats de liquiditat o perfil de risc a prendre. També els vehicles en què canalitzar les inversions adequadament: per estalviar per a la jubilació estem ben posicionats en un pla de pensions, però aquest no és el vehicle adequat si, per exemple, volem estalviar per canviar de cotxe.

2. Analitzar els recursos de partida

De quins actius financers i no financers puc disposar? Parteixo de zero o tinc part del camí fet?

També haurem d'analitzar minuciosament la nostra estructura d'ingressos i despeses. En aquest sentit, especialment en objectius d'estalvi de vital importància com és el de la jubilació, hauríem de canviar l'habitual “estalviar el que sobra després de descomptar les despeses als ingressos” per “gastar el que sobra una vegada que hem descomptat l'estalvi als ingressos”.

3. Establir l'estratègia

Un cop analitzats els punts anteriors, arriba el moment d'establir el pla: ajustar terminis de la inversió, el nivell de risc que assumirem en cada etapa del procés (el perfil de risc és un factor que canvia amb el pas del temps), les eventuals necessitats de liquiditat. És important també valorar la possible evolució de la inversió en diferents escenaris: pessimista, neutral i optimista per determinar potencials resultats en el millor i el pitjor escenari de rendibilitat esperada.
Bàner central Bàner central
Cercador de fons
Coneix el catàleg de fons d'inversió de BBVA.

4. Executar l'estratègia

Dissenyada l'estratègia, és moment de posar-la en marxa. En aquest punt decidirem els vehicles en què canalitzarem: fons d'inversió, plans de pensions, inversió directa a la borsa, títols de deute públic, etc. Un element fonamental en una correcta planificació financera és la diversificació, o el que és el mateix, diversificar tant en actius com en tipus d'actius. Sempre és imprudent jugar-s'ho tot a una sola carta en una cosa tan important com l'estalvi.

5. Analitzar l'evolució

La inversió és un procés que rarament és lineal. Hi ha alts i baixos en els mercats en què s'inverteix i també apareixen circumstàncies personals imprevistes. No és infreqüent per tant desviar-se de l'objectiu inicialment marcat. Això no és important, sempre que fem un seguiment periòdic de la inversió i fem els canvis que exigeixin aquestes noves circumstàncies.
CTA subinici fons CTA subinici fons
Bàner Asset Management Bàner Asset Management
Amb la col·laboració de BBVA Asset Management:
Fons d'inversió - També et podria interessar Fons d'inversió - També et podria interessar

També et podria interessar

  • Coneix les característiques, la tipologia i la descripció del que coneixem com a actius financers.
  • T'expliquem com funcionen els fons d'inversió i tot el que necessites saber per invertir els teus diners.
  • Risc reduït i rendibilitat coneguda per endavant són dues de les característiques de la inversió en renda fixa.
Fons d'inversió - Eines Fons d'inversió - Eines

Eines de fons d'inversió

  • El simulador de fons d'inversió de BBVA t'ajuda a conèixer la rendibilitat que podràs aconseguir amb els teus estalvis.
  • No saps quin fons d'inversió s'adapta millor a les teves necessitats? El nostre comparador t'ajudarà a triar la millor opció.
  • Troba el millor fons d'inversió on invertir els teus estalvis i comença a rendibilitzar els teus diners.
  • Calcula la rendibilitat d'una inversió d'una manera ràpida i senzilla amb la calculadora que posem al teu abast.