Fons d'inversió o pla de pensions, avantatges i desavantatges

Descobreix quin és el tipus d'inversió que millor s'adapta als teus objectius.
Arran de la creixent preocupació al voltant del futur de les pensions, cada vegada són més les persones que es decideixen a planificar la seva futura jubilació per assegurar-se un retir tranquil. No obstant això, la majoria dels particulars no compten amb els coneixements o els mitjans necessaris per invertir de manera directa en actius, per la qual cosa recorren a instruments d'inversió col·lectiva, com a fons d'inversió o plans de pensions, dos dels vehicles d'estalvi més populars entre els espanyols. Encara que ambdós instruments poden semblar similars, cadascun d'ells presenta aspectes específics que poden resultar més o menys beneficiosos en funció de les característiques i objectius de l'inversor particular. En aquest article, t'expliquem en detall en què consisteixen les diferències entre ambdós perquè puguis prendre la decisió més encertada a l'hora de triar entre fons d'inversió o pla de pensions.
Bàner superior calcula rendibilitat Bàner superior calcula rendibilitat
Treu partit al teu diners
Tria el fons d'inversió que s'adapti més bé a les teves necessitats.

Què és un fons d'inversió?

Els fons d'inversió són institucions d'inversió col·lectiva, són vehicles que uneixen l'estalvi de multitud d'inversors amb l'objectiu d'invertir-lo de manera conjunta, de forma alineada amb una política d'inversió determinada, i per tal de maximitzar la rendibilitat dins sempre dels paràmetres de risc als quals s'ha de sotmetre. La inversió col·lectiva ofereix grans avantatges als inversors respecte a la inversió directa. Entre elles, economies d'escala, gestió professionalitzada, seguretat o una favorable fiscalitat que, entre altres coses, permet traspassar la inversió entre fons sense implicacions fiscals. A més, els fons d'inversió són productes d'elevada liquiditat i és possible accedir-hi des d'imports molt reduïts.

Què és un pla de pensions?

Un pla de pensions és un producte financer d'estalvi a llarg termini especialment dissenyat per canalitzar l'estalvi per a la jubilació Mitjançant els plans de pensions, els estalviadors particulars fan una sèrie d'aportacions, periòdiques o puntuals, que seran invertides pels gestors del pla d'acord amb la política d'inversió prèviament establerta i a la recerca de la màxima rendibilitat. Donada la seva vocació d'instrument d'estalvi previsional a llarg termini, la liquiditat d'aquests productes està restringida a una sèrie de contingències i supòsits, com ara jubilació, incapacitat o desocupació de llarga durada. No obstant això, des de l'1 de gener de 2025 serà possible rescatar aquelles participacions amb almenys 10 anys d'antiguitat.

Fons d'inversió o pla de pensions?

La principal diferència entre els fons d'inversió i els plans de pensions radica en la liquiditat que ofereix cadascun, és a dir, la capacitat dels particulars per transformar la seva inversió en diners efectius. En aquest sentit, els fons d'inversió ofereixen una liquiditat molt més gran que la dels plans de pensions, atès que els inversors tenen la possibilitat de rescatar el seu capital i el rendiment corresponent en qualsevol moment. En el cas dels plans de pensions, els estalviadors han d'haver accedit a la jubilació (a edat ordinària, anticipada o diferida) abans de poder rescatar la seva inversió; no obstant això, hi ha alguns supòsits, com la defunció del titular, situació d'atur de llarga durada o incapacitat laboral permanent, en què es permet la retirada anticipada del capital. Encara que la falta de liquiditat se sol considerar un desavantatge, les inversions en plans de pensions estan destinades exclusivament a la jubilació del particular, per la qual cosa no tenir accés al capital pot resultar molt beneficiós a llarg termini. La liquiditat cerca preservar la finalitat dels plans de pensions: que aquest estalvi sigui efectivament destinat a generar un capital o unes rendes en la jubilació. En qualsevol cas, la liquiditat dels plans de pensions es veurà incrementada des de 2025.

En termes d'actius en què inverteixen, la filosofia és molt semblant. Els plans de pensions s'adscriuen a fons de pensions, que serien l'equivalent als fons d'inversió. Hi ha diversos tipus de plans i fons d'inversió en funció de la seva política d'inversió i configurant una àmplia gamma, des dels més conservadors fins als més decidits. En ambdós casos, es tracta de carteres diversificades en múltiples actius, amb l'objectiu de minimitzar els riscos.

En l'àmbit fiscal, tant els fons d'inversió com els plans de pensions ofereixen un avantatge fonamental: en ambdós casos, els particulars tenen la possibilitat de fer traspassos entre plans o entre fons sense cap impacte fiscal. D'altra banda, és possible fer traspassos de plans de pensions a productes de previsió equiparables, com per exemple plans de previsió assegurats. A més, en el cas dels plans de pensions, les aportacions efectuades pel contribuent desgraven, amb certs límits, en l'IRPF, reduint la base imposable i, per tant, oferint un interessant estalvi fiscal que dependrà del tipus marginal del contribuent. Finalment, a l'hora de rescatar la inversió, els fons obtinguts mitjançant els plans de pensions tributen com a rendiments de treball, mentre que els fons d'inversió tributaran com a guany o pèrdua patrimonial en la base de l'estalvi.

Bàner central Bàner central
Cercador de fons
Coneix el catàleg de fons d'inversió de BBVA.

Finalment, cal mencionar que les aportacions als plans de pensions estan limitades a 8.000 euros anuals, la qual cosa pot suposar un desavantatge per a aquells particulars que comptin amb un patrimoni elevat. Els fons d'inversió, en canvi, ofereixen la possibilitat de fer aportacions de capital de manera il·limitada. En aquest sentit, els fons són un bon complement dels plans per canalitzar l'excés d'estalvi que no es pot destinar a plans de pensions.

Encara no saps quina és la millor opció per començar a treure rendibilitat als teus estalvis? A BBVA t'ajudem. A la nostra pàgina web podràs trobar informació detallada sobre cadascun dels instruments d'estalvi i inversió que posem a disposició dels nostres clients. A més, pots utilitzar la nostra eina de simulació de plans de pensions o el cercador de fons d'inversió per comparar els productes que t'interessen i triar el que millor s'adapti al teu perfil i als teus objectius.

CTA subinici fons CTA subinici fons
Fons d'inversió - També et podria interessar Fons d'inversió - També et podria interessar

També et podria interessar

  • Coneix les característiques, la tipologia i la descripció del que coneixem com a actius financers.
  • T'expliquem com funcionen els fons d'inversió i tot el que necessites saber per invertir els teus diners.
  • Risc reduït i rendibilitat coneguda per endavant són dues de les característiques de la inversió en renda fixa.
Fons d'inversió - Eines Fons d'inversió - Eines

Eines de fons d'inversió

  • El simulador de fons d'inversió de BBVA t'ajuda a conèixer la rendibilitat que podràs aconseguir amb els teus estalvis.
  • No saps quin fons d'inversió s'adapta millor a les teves necessitats? El nostre comparador t'ajudarà a triar la millor opció.
  • Troba el millor fons d'inversió on invertir els teus estalvis i comença a rendibilitzar els teus diners.
  • Calcula la rendibilitat d'una inversió d'una manera ràpida i senzilla amb la calculadora que posem al teu abast.