Accions o fons d'inversió? Descobreix les seves principals característiques

T'expliquem quina és la millor manera per treure rendiment als teus estalvis
Són molts els que volen invertir, però no saben si fer-ho mitjançant accions o fons d'inversió. Ambdós són mitjans per invertir en borsa (en el cas dels fons, a més, en un altre tipus d'actius) amb què podràs treure més rendiment al teu capital. Tanmateix, aquests dos instruments tenen característiques molt diferents. Els principals aspectes per triar entre una opció o una altra seran els teus coneixements financers i el temps que tinguis per gestionar les teves inversions. En aquest article et parlem d'aquests dos tipus d'instruments d'inversió i t'expliquem quin et pot beneficiar més.
Bàner superior calcula rendibilitat Bàner superior calcula rendibilitat
Treu partit al teu diners
Tria el fons d'inversió que s'adapti més bé a les teves necessitats.

Claus dels fons d'inversió

Els fons d'inversió són instruments financers en què un gran nombre d'inversors confien per canalitzar el seu estalvi. Funcionen com a institucions d'inversió col·lectiva que reuneixen les aportacions de múltiples inversors (coneguts com a partícips) que, en el seu conjunt, gestionen un equip de professionals de l'entitat gestora, d'acord amb una política d'inversió determinada i amb l'objectiu de maximitzar-ne la rendibilitat.

Com que en els fons d'inversió es delega la gestió a un equip de professionals, constitueixen una bona opció per a tots els que no tenen un coneixement alt sobre inversions o que, senzillament, prefereixen desvincular-se de les decisions d'inversió perquè no tenen temps o per altres causes. Per tant, els partícips no s'hauran de preocupar de gestionar les seves accions, ja que es limitaran a signar un contracte inicial, i podran supervisar l'evolució de la gestió, però no estaran involucrats directament en les operacions que es duguin a terme a la cartera del fons.

Un altre gran avantatge és que els costos transaccionals, operatius i de manteniment correran a compte del fons, per la qual cosa no te n'hauràs de fer càrrec ni reduiran els beneficis que obtinguis amb aquest tipus d'inversió. En invertir quantitats elevades s'obtenen economies d'escala, i permeten arribar a mercats i regions a les quals, de manera individual, seria molt costós arribar.

D'altra banda, en els fons és destacable la seva favorable fiscalitat. Es tributa pel guany o la pèrdua patrimonial a l'IRPF, a uns tipus entre el 19% i el 23%, però amb la particularitat que els traspassos entre fons no generen cap impacte fiscal, i s'ha de tributar pel guany acumulat en el moment de sol·licitar-ne el reemborsament. Aquesta possibilitat de diferir l'impacte fiscal de manera indefinida és molt útil per poder fer, de manera més àgil i senzilla, canvis tàctics i estratègics al pla d'inversió.

Els fons també tenen el gran avantatge de poder diversificar les inversions molt fàcilment: la cartera d'un fons d'inversió pot estar composta per, aproximadament 30 o 40 títols, un grau de diversificació molt difícil d'aconseguir a través de la inversió directa, donats els costos transaccionals. Els fons d'inversió ofereixen la possibilitat d'invertir en un ampli ventall de productes financers (bons, accions, béns immobles...) pertanyents a diversos sectors, com el sector tecnològic, sanitari, immobiliari, etc., en els mercats de qualsevol país del món. Gràcies a un d'aquests fons, podries estar invertint en una empresa puntera de biomecànica a la Xina.

Els fons d'inversió són una opció més segura que les accions, molt idonis per a un perfil d'inversor més conservador, ja que hi ha fons que no incorren en grans riscos. També és molt bona opció si no vols invertir una suma alta de diners. A més, són la millor opció si es vol invertir a llarg termini, ja que, amb aquest instrument financer, no cal tributar pels canvis que es facin a la cartera.

Bàner central Bàner central
Cercador de fons
Coneix el catàleg de fons d'inversió de BBVA.

Accions i mercats borsaris

Per invertir en accions cal tenir més coneixement dels mercats borsaris i de com es fan i es gestionen les operacions a borsa. A més, si optes per aquesta opció, t'hauràs d'assegurar que tens el temps necessari per involucrar-te en la gestió. És un mercat més volàtil, per la qual cosa cal fer-ne un seguiment més freqüent.

Igual que en els fons d'inversió, s'hi poden invertir des de quantitats tan reduïdes com 30 euros. Per invertir en accions calen imports més elevats pels costos que comporta la intermediació, especialment fora del mercat domèstic. La clau és que el cost d'intermediació és un percentatge determinat sobre l'import la inversió, però hi ha comissions mínimes que encareixen notablement la intermediació d'imports reduïts. A més, amb imports reduïts no es pot arribar a un nivell de diversificació adequat.

Molts bancs ofereixen als seus clients assessorament sobre accions o fons d'inversió, encara que també hi ha una sèrie d'institucions financeres intermediàries que ofereixen aquest servei i a través de les quals es poden adquirir aquests productes.

A BBVA posem a la teva disposició diversos plans per invertir en borsa i mercats o fons d'inversió. Per fer-ho, descobreix BBVA Invest, el nostre servei d'assessorament personalitzat que et proposa productes d'inversió que s'ajusten a les teves preferències i objectius. Entra a bbva.es i descobreix quina és la teva millor manera d'invertir.

CTA subinici fons CTA subinici fons
Fons d'inversió - També et podria interessar Fons d'inversió - També et podria interessar

També et podria interessar

  • Coneix les característiques, la tipologia i la descripció del que coneixem com a actius financers.
  • T'expliquem com funcionen els fons d'inversió i tot el que necessites saber per invertir els teus diners.
  • Risc reduït i rendibilitat coneguda per endavant són dues de les característiques de la inversió en renda fixa.
Fons d'inversió - Eines Fons d'inversió - Eines

Eines de fons d'inversió

  • El simulador de fons d'inversió de BBVA t'ajuda a conèixer la rendibilitat que podràs aconseguir amb els teus estalvis.
  • No saps quin fons d'inversió s'adapta millor a les teves necessitats? El nostre comparador t'ajudarà a triar la millor opció.
  • Troba el millor fons d'inversió on invertir els teus estalvis i comença a rendibilitzar els teus diners.
  • Calcula la rendibilitat d'una inversió d'una manera ràpida i senzilla amb la calculadora que posem al teu abast.