Tipus de xecs bancaris

Sabem que els xecs són una forma de pagament/cobrament, però, de quins tipus diferents n'existeixen? Te'ls expliquem

Un xec és un document que una persona (emissor o dador) estén a una altra (beneficiari o portador). En el xec s'indica una quantitat dinerària, que el portador retirarà del banc del dador; un talonari de xecs és, per tant, un mitjà de pagament

Quins tipus de xecs podem trobar? 

Bàner Superior Targeta Después Bàner Superior Targeta Después
Targeta Después BBVA
Ajorna les teves compres i utilitza els més de 6.000 caixers a la teva disposició
  • Xec al portador: És el talonari de xecs més comú. El beneficiari és la persona que entrega el xec al banc, simplement. Es pot lliurar a un tercer perquè el cobri; d'això se'n diu endós. Per aquest motiu, el xec al portador pot resultar una mica perillós; en cas d'extraviament, podria cobrar-lo qualsevol que el trobés.
  • Xec nominatiu: Aquest tipus de xec és el més aconsellable, ja que és més segur: l'únic beneficiari és la persona física o jurídica el nom de la qual nom hi figuri. Si és un xec nominatiu a l'ordre, permetrà expressament la cessió del cobrament a un tercer. I si és no a l'ordre, no la permetrà; no es podrà endossar.

Per reduir el nivell de risc en cas de pèrdua o robatori, podem trobar els dos tipus de xecs esmentats anteriorment amb les següents modalitats o condicions de cobrament

  • Xec barrat: Si volem que un xec no es pugui cobrar en efectiu, podem barrar-lo dibuixant-hi dues ratlles paral·leles que creuin el xec de manera vertical. Això farà que el xec només es pugui abonar en compte. D'aquesta manera, sempre hi haurà una manera d'identificar la persona que el cobri.
  • Xec conformat: En aquest xec, el banc s'encarrega d'avalar la solvència de l'emissor. El banc emet el xec amb un certificat que garanteix el seu posterior cobrament. Alhora, l'entitat reté l'import del xec en el compte de l'emissor per garantir-ne el pagament.
  • Xec bancari: Està signat pel banc, el qual serà l'encarregat de pagar-lo, fet que suposa una garantia major de cobrament. Si és un xec contra el Banc d'Espanya, serà aquest qui l'aboni.
Bàner Central Targeta Después Bàner Central Targeta Después
Ajorna les teves compres amb la Targeta Después
Pots utilitzar-la en els més de 6.000 caixers de BBVA
A més, hi ha altres xecs, encara que són molt poc comuns: els xecs de finestreta, que són com un rebut que signa el beneficiari per indicar que l'ha cobrat, o el xec de viatge, que s'emet en divisa estrangera a altres intermediaris no bancaris.
CTA Targeta Después CTA Targeta Después
Comptes - També podria interessar-te Comptes - També podria interessar-te

També et podria interessar

  • Ajuden a identificar el banc receptor d'una transferència i garantir la seguretat del procés.
  • Hem posat a la teva disposició diverses funcionalitats en línia que faran més senzilles les teves gestions, siguis on siguis.
  • El temps que triga a fer-se una transferència varia. T'expliquem tot el que fa referència a aquesta operació bancària.
Comptes - Eines Comptes - Eines

Eines de comptes