Com puc pagar menys en el meu rebut de la llum

Coneix els millors trucs i consells per reduir el cost de la teva factura elèctrica
Entre totes les despeses a les quals s'enfronta habitualment una llar, la factura de la llum és, possiblement, una de les més importants i costoses. A causa del fet que en els últims anys, i encara avui dia, el preu de l'electricitat ha experimentat un incessant augment, conèixer la manera de reduir aquesta despesa resulta fonamental. Si, com segurament deu haver passat, t'has preguntat alguna vegada com pagar menys llum, segueix llegint i descobreix les claus i la metodologia per donar una treva a la teva economia.
Bàner Superior BBVA Bconomy Bàner Superior BBVA Bconomy
BBVA Bconomy
L'eina que t'ajuda a marcar-te una meta d'estalvi i aconseguir-la.

Trucs i consells per reduir la teva factura de la llum

Encara que sembli complicat pagar menys en el rebut de la llum, no és pas impossible. Lògicament, mai no podràs arribar a un ‘consum zero’, però sí reduir el cost de la teva factura suficientment per tenir més capacitat d'estalvi. Aquests són els passos que has de seguir per aconseguir el teu objectiu:

  • Revisa la potència contractada: és el primer pas i un dels principals. Moltes vegades, ja sigui perquè corresponia a un antic llogater o perquè directament l'ha establert la mateixa companyia elèctrica, en tenim més de la que necessitem. Revisa sempre els kW que et fan falta i no en contractis més dels que requereixes.
  • Els electrodomèstics: són els que més energia consumeixen i, per tant, els que més influeixen en el teu rebut de la llum. Aposta pels que respecten el principi de l'eficiència energètica i desconnecta'ls, si és possible, quan passis diversos dies fora de casa. Així, podràs estalviar fins a un 5%.
  • L'‘stand by’, el teu pitjor enemic: no desconnectar la televisió quan no la utilitzes i deixar-la en mode ‘stand by’ pot semblar inofensiu, però no ho és. Aquest simple detall suposa un cost addicional considerable que es pot evitar fàcilment. Això mateix s'aplica a altres aparells electrònics i als carregadors. − Aprofita la llum natural: és un consell bàsic, però no per això menys important. Sempre que sigui possible, treu el màxim partit de la il·luminació natural. I, per descomptat, apaga sempre el llum quan no el necessitis.
  • Utilitza bombetes LED: la il·luminació de baix consum és una de les millors inversions. És cert que les bombetes LED són més cares que les convencionals, però l'estalvi que et suposarà a mitjà i llarg termini fa que valguin la pena.
  • Compara tarifes: com passa amb cada tipus de producte i servei, comparar les opcions disponibles en el mercat és indispensable. Depenent del contracte que hagis signat, generalment hauràs d'avisar la teva companyia amb uns 15 o 20 dies d'antelació per poder canviar-te.
  • Tarifa per hores: la tarifa per discriminació horària és una opció cada vegada més popular. Acostumes a tenir de 12 a 14 hores en què l'electricitat és més barata, generalment de deu de la nit en endavant. És realment útil si, per exemple, tens calefacció elèctrica.

Mercat regulat o mercat lliure?

Dins tots els aspectes que has de valorar a l'hora de reduir el preu de la teva factura elèctrica hi ha, sens dubte, el tipus de tarifa que triïs. Els consumidors tenen la llibertat d'escollir entre dos tipus: el mercat regulat o el mercat lliure. Una decisió que pot influir directament en la quantitat que paguen. Tanmateix, moltes vegades, ni tan sols sabem quina és la nostra.

Ambdues opcions compten amb avantatges i desavantatges, a més de tenir els mateixos peatges d'accés −establerts pel Govern− i els mateixos impostos. La diferència és, per tant, el preu que costa produir electricitat. En el mercat regulat o PVPC (preu voluntari per al petit consumidor), el preu el fixa el Govern en funció del cost de l'energia en l'anomenat mercat majorista, és a dir, el de les grans companyies.

Tenint en compte això, en el mercat regulat aproximadament un 65% del preu és fix i va associat als peatges d'accés i als impostos, mentre que el 35% restant dependrà de la fluctuació del mercat elèctric. Això significa que només si tens aquesta tarifa patiràs la pujada de la llum, encara que també te'n beneficiaràs quan el seu preu baixi.

Per contra, en el mercat lliure participen totes les comercialitzadores, que decideixen directament el preu i les condicions de la contractació. La teva factura no variarà, com en el cas del PVPC, depenent de la fluctuació del mercat elèctric, sinó que pagaràs el mateix cada mes.

La pregunta és: quina és la millor opció? La resposta és relativa, ja que dependrà de cada consumidor. Malgrat que el mercat regulat ha estat tradicionalment considerat com més rendible, resulta impossible categoritzar-ho. La conveniència d'una o altra opció depèn de moltes circumstàncies i del teu tipus de consum. A més, recorda que en el mercat regulat es noten les pujades i en el mercat lliure passa el contrari. La millor solució, sens dubte, és que comparis el que ofereix el mercat i et decantis pel que més t'afavoreix.

Bàner Central Bconomy Bàner Central Bconomy
Comença a estalviar
Amb BBVA Bconomy podràs comparar les teves despeses i crear el teu coixí financer.

Estalviar és més fàcil amb BBVA

La teva capacitat d'estalvi està condicionada en bona mesura pel que pagues pel rebut de la llum. Seguint els passos adequats, com veus, es pot reduir, encara que tot és més senzill amb un bon company de viatge. BBVA vol ajudar-te a estalviar amb la nova funcionalitat BBVA Bconomy, que et permet analitzar i organitzar les teves despeses, incloent-hi la de l'electricitat.

Gràcies a BBVA Bconomy, disponible en l'app de BBVA, tindràs la informació sobre els teus diners que abans no tenies. Podràs analitzar la teva situació financera amb la comparativa de les teves despeses amb altres perfils similars al teu, per saber en què pots estalviar. Uneix-te a l'equip BBVA i treu més partit dels teus diners. Perquè com més en saps, millor decideixes.

CTA Bconomy CTA Bconomy
Comptes - També podria interessar-te Comptes - També podria interessar-te

També et podria interessar

  • Ajuden a identificar el banc receptor d'una transferència i garantir la seguretat del procés.
  • Hem posat a la teva disposició diverses funcionalitats en línia que faran més senzilles les teves gestions, siguis on siguis.
  • El temps que triga a fer-se una transferència varia. T'expliquem tot el que fa referència a aquesta operació bancària.
Comptes - Eines Comptes - Eines

Eines de comptes